18 iunie 2012

OBȚINEREA ȘI VIZAREA CERTIFICATELOR PROFESIONALE TAXI



OBȚINEREA ȘI VIZAREA CERTIFICATELOR DE ATESTARE A PREGĂTIRII PROFESIONALE PENTRU TRANSPORTUL RUTIER DE PERSOANE ÎN REGIM TAXI (ATESTAT TAXI) LA AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - ARR


                                I. INTRODUCERE

Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim taxi (...), cu modificările și completările ulterioare și Ordinul M.T. nr.3/2008, pentru aprobarea Normelor privind atestarea profesională a conducătorilor auto care efectuează transport rutier de persoane în regim taxi (...) prevăd că, pentru a atesta dovada competentei profesionale a conducătorilor auto pentru acest tip de transport rutier, aceștia trebuie să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale, cunoscut sub numele popular de „atestat taxi” Atestatul taxi are perioada nedeterminată, cu condiția de vizare obligatoriu la 5 ani și este eliberat de către Autoritatea Rutiera Romana – ARR. Foarte important: Dacă certificatul nu este vizat la termen își pierde valabilitatea (art. 28 din L 38/2003), iar conducătorul auto trebuie să obțină un certificat nou.
Pregătirea pentru obținerea certificatului de către conducătorii auto care efectuează transport rutier de persoane în regim taxi se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centre de pregătire și perfecționare a personalului din domeniul transporturilor rutiere (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul Ministerului Transporturilor - www.mt.ro), urmate de o examinare teoretică. Rezultatele examinărilor se transmit la Autoritatea Rutiera Romana - ARR, care are obligația să elibereze certificatele de calificare profesională în termen de maxim 15 zile.

Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române - A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic.  Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.

                               II.           OBȚINEREA CERTIFICATULUI (ATESTATULUI) TAXI

A.     DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.

Conducătorii auto care au promovat examenul menționat mai sus pot solicita eliberarea certificatului la Agenția teritoriala ARR și trebuie să depună următoarele documente:

  1. Solicitare tip, prezentata în Anexa 1; modelul de completare al solicitării este în Anexa 2informațiile înscrise cu rosu, se completează cu pixul în formular, de fiecare conducător auto, cu referire la datele personale și de examinare;  solicitarea tip se  poate obține de pe site-ul www.arr.ro/formulare sau de la agențiile teritoriale ale ARR;
  2. Copie după actul de identitate;
  3. Copie după permisul de conducere (față și verso);
  4. Fotografie tip „buletin;
  5. Documentul de plata în copie (chitanță, mandat poștal, etc). În Anexa 3 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor (marcat cu roșu).

Nota 1Conducătorul auto trebuie totodată să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie, respectiv actul de identitate, permisul de conducere și documentul de plată.
Nota 2: Verificarea celor 5 documente se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.

B.      ELIBERAREA CERTIFICATULUI

Pentru eliberarea certificatului de atestare a pregătirii profesionale pentru transporturi de persoane în regim taxi, conducătorul auto trebuie să prezinte  documentul de plată în original și actul de identitate. Certificatul seliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicită de acesta, prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze pe matca certificatului, care se arhivează la fiecare Agenție teritoriala ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto direct și totodată acesta trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare.

                             III.            VIZAREA CERTIFICATULUI (ATESTATULUI) TAXI

Certificatul trebuie vizat la termen (maxim 5 ani de la eliberare sau de la viza anterioară) pentru a nu-și pierde valabilitatea. Conducătorii auto solicită vizarea certificatului la Agenția teritorială ARR și trebuie să depună următoarele documente:

  1. Cerere tip, prezentată în Anexa 4; modelul de completare al cererii este în Anexa 5informațiile înscrise cu roșu, se completează cu pixul în formular de fiecare conducător auto, cu referire la datele personale și de examinare;  cererea tip se  poate obține de pe site-ul www.arr.ro (pagina principală, accesați formulare) sau de la agențiile teritoriale ARR;
  2. Copie după actul de identitate;
  3. Copie după permisul de conducere (față și verso);
  4. Copie aviz medical și psihologic; pe acestea trebuie să apară mențiunea „apt pentru transport public de persoane”;
  5. Documentul de plată în copie (chitanță, mandat poștal, etc). În Anexa 3 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor (marcat cu roșu);
  6. Certificatul (atestatul) taxi, în original.

Nota 1: Conducătorul auto trebuie totodată să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie, respectiv actul de identitate, permisul de conducere, avizul medical și psihologic și documentul de plată.
Nota 2: Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Nota 3: Avizul medical și psihologic trebuie să fie eliberate de o unitate medicală autorizată de M.T.I, respectiv comisia medicală și psihologică de siguranța circulației. Lista din toată țara a acestor unități medicale autorizate se găsește pe site-ul Ministerului Transporturilor - www.mt.ro și este afișată și la sediile agențiilor teritoriale ARR. Pentru transport în regim taxi, examenul medical periodic se efectuează anual, iar cel psihologic o data la 3 ani.

                           IV.     PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR (ATESTATELOR) TAXI

În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto trebuie să se prezinte la Agenția teritoriala ARR cu documentele specificate la pct. II A, cu mențiunea că solicitarea tip se înlocuiește cu declarația prezentată în Anexa 6. În plus față de acestea, mai trebuie să prezintedupă caz:


  • Pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;
  • Dovada (adeverința) eliberată de la Politie în cazul furtului;
  • Certificatul deteriorat, pe care se poate identifica cel putin numele și prenumele titularului și sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum s-a specificat mai sus.


Anexa nr. 1


Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                                                                           
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia ____________________

Subsemnat (ul/a)  ………………………………………, domiciliat(ă) în ……..……………………, str. ……………………………………………………..., nr. ….…, bloc ………,  scara ….,  etaj …..,
ap. …, judeţ/sector …………………………, telefon …………….., act identitate ……...…, seria …, nr.  ………............, eliberat de …………………………..….… la data de …………..…….., născut(ă) la data de……………… în localitatea…………………………... judeţul……………………………, CNP… ……………………………….., vă solicit eliberarea certificatului/atestatului*) de competenţă profesională pentru …...………………………………………………………………………………...
Menţionez că am urmat cursurile de pregătire profesională în perioada …………..………la centrul de pregătire şi perfecţionare profesională ………………………….………...………. organizat in localitatea …………………………... şi am susţinut şi promovat examenul din data de ………………… organizat în localitatea ……………………...

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

        Data ………………………                                                      Semnătura …………………….                

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

*) – se barează cuvintele care nu corespund

REFERAT
      Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor şi s-a constatat că dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul organizat la centrul de pregătire profesională …………….…………din localitatea ……………………….. la data de ………………. pentru obţinerea certificatului/atestatului de ……………………………….………………………………………………….
De asemenea, dosarul depus în vederea eliberării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru emiterea şi eliberarea certificatului/atestatului.
Tariful pentru eliberarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..
*) – se barează cuvintele care nu corespund


Anexa nr. 2
                                                                                              MODEL DE COMPLETARE
Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                        
                                                  
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia _LOCALITATEA________


Subsemnat (ul/a) ……NUME SI PRENUME………, domiciliat(ă) în ….NUME LOCALITATE….…, str. ………NUME STRADA................………………………..., nr. 1.., bloc …1…,  scara …1.,  etaj …1...,
ap. 1, judeţ/sector ………JUDET…........…, telefon .…0XXX111111.., act identitate …CI...…, seria …SS   nr.  …6 CIFRE...., eliberat de ....POLITIA – ORAS- NUME ORAS.... la data de .00.00.0000.., născut(ă) la data de…00.00.0000....  în localitatea…LOCUL NASTERII................. judeţul…NUME  JUDET………, CNP… ………13 CIFRE..........., vă solicit eliberarea certificatului/atestatului*) de competenţă profesională pentru …..TRANSPORT IN REGIM TAXI ........
Menţionez că am urmat cursurile de pregătire profesională în perioada .IUNIE 2012.. la centrul de pregătire şi perfecţionare profesională …NUMELE CENTRULUI SRL…………………………. din localitatea NUME LOCALITATE…şi am susţinut şi promovat examenul din data de …00.00.0000… organizat în localitatea NUME LOCALITATE..

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

        Data …DATA COMPLETARII…                                                      Semnătura ……+++++……….                

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

*) – se barează cuvintele care nu corespund

REFERAT
(NU SE COMPLETEAZA DE CATRE CONDUCATORUL AUTO)
      Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor şi s-a constatat că dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul organizat la centrul de pregătire profesională …………….……….…din localitatea ……………………….. la data de ………………. pentru certificatului/atestatului de ……………………………….………………………………………………….
De asemenea, dosarul depus în vederea eliberării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru emiterea şi eliberarea certificatului/atestatului.
Tariful pentru eliberarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..
*) – se barează cuvintele care nu corespund


            NOTA : SOLICITAREA ESTE PE O SINGURA FOAIE, DOAR FATA, VERSO ALB



  
Anexa 3

ORDIN nr. 1.104 din 27 octombrie 2009
pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor,
construcţiilor  si turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru
  prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.


TARIFE
pentru prestaţiile specifice realizate
de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(EXTRAS)



Eliberarea atestatelor sau a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizaţiilor pentru şcoli de conducători auto, a atestatelor ori a certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum şi prelungirea valabilităţii certificatului A.D.R., extinderea valabilităţii certificatului A.D.R. sau înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea   numelui titularului, precum şi activitatea de documentare, consultanţă şi actualizare de date (tarif pentru o oră) - pentru o bucată .....................................................................41 lei
Examinarea în vederea obţinerii certificatului de atestare a taximetriştilor sau susţinerii testului periodic de către aceştia (tarif pentru o persoană) ............................................................................. 14 lei
Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto - tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea numelui titularului sau orice altă modificare necesară (tarif pentru o bucată)  ......................................................................................................................................................64 lei
Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării  celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) ................................................................................................................... 39 lei






Anexa nr. 4

Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                                             
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia ____________________

Subsemnat (ul/a) ………………………………, domiciliat(ă) în  …………………………, str. ……………………………………………..., nr. ….…, bloc ………,  scara  ….,  etaj …..,
ap. …, judeţ/sector ……………………………, telefon …………….., act identitate ……...…, seria …, nr.  ………........., eliberat de ……………………..….… la data de …………..……..,
CNP…….………………………….............., posesor al  certificatului de atestare a pregătirii
profesionale a conducătorilor auto care efectuează transport de persoane în regim de taxi seria  CPTx, nr. …………… eliberat la data de ………………., valabil până la data de ………………………, vă solicit vizarea  certificatului ca urmare a susţinerii şi promovării examenului  din data de ………………, organizat în localitatea ……………………………, la centrul de pregătire profesională ..............................................................................

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.
   
    Data ………………………                                                      Semnătura .......................

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.
*) – se barează cuvintele care nu corespund

REFERAT
Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor  rezultă că dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul pentru vizarea certificatului organizat la centrul de pregătire profesională …………….………………………… din localitatea ……………………….. la data de ………………..
De asemenea, dosarul depus în vederea vizării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru vizarea certificatului.
Tariful pentru vizarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………….
Nume, prenume ……………………………………**)   Data şi semnătura ………………………………
*) – se barează cuvintele care nu corespund
**) – numele şi prenumele angajatului ARR care a efectuat verificările şi a operat prelungirea perioadei de valabilitate a certificatului


  

Anexa nr. 5
MODEL DE COMPLETARE

Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                                             
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia __LOCALITATEA___

Subsemnat (ul/a) NUME SI PRENUME., domiciliat(ă) în  …NUME LOCALITATE...... str. …NUMELE STRAZII.…………..., nr. …NR.…, bloc …BLOC…, scara  …1,  etaj …1.,
ap. 1, judeţ/sector ……JUDET……, telefon 07XX111111., act identitate …CI.., seria SS, nr.  …6 CIFRE.., eliberat de …POLITIA – NUME ORAS..….… la data de …00.00.0000……..,
CNP……13 CIFRE…............…….............., posesor al  certificatului de atestare a pregătirii
profesionale a conducătorilor auto care efectuează transport de persoane în regim de taxi seria  CPTx, nr. …6 CIFRE.., liberat la data de …DATA (FATA)…., valabil până la data de …DATA (VESO ).., vă solicit vizarea  certificatului ca urmare a susţinerii şi promovării examenului  din data de …00.00.0000, organizat în localitatea …LOCALITATE…, la centrul de pregătire profesională .......NUME CENTRU SRL.......................

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

   
    Data …DATA COMPLETARII                                        Semnătura .......++++++.........

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.
*) – se barează cuvintele care nu corespund

(NU SE COMPLETEAZA DE CATRE CONDUCATORUL AUTO)
REFERAT
Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor  rezultă că dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul pentru vizarea certificatului organizat la centrul de pregătire profesională …………….………………………… din localitatea ……………………….. la data de ………………..
De asemenea, dosarul depus în vederea vizării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru vizarea certificatului.
Tariful pentru vizarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………….
Nume, prenume ……………………………………**)   Data şi semnătura ………………………………
*) – se barează cuvintele care nu corespund
**) – numele şi prenumele angajatului ARR care a efectuat verificările şi a operat prelungirea perioadei de valabilitate a certificatului



   

Anexa nr. 6



Nr. înregistrare


DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ……………………………………………, născut la data de ……………… în judeţul/sector………………………………. fiul lui ……………………. şi al ……………………………
posesor al actului de identitate seria………. nr. ……………… CNP………………………………………
domiciliat în ………………………………str.………………………………….......nr.….. bloc…….sc…..
et…..ap…… sector……
cunoscând prevederile art. 292 cod penal privind falsul în declaraţii  declar pe propria răspundere că certificatul/atestatul de pregătire profesională pentru……………………………………………….
seria……nr…………….. eliberat de ………………………………………. a fost
-          pierdut…………………………………………………………………………………………………*)
-          furat ……………………………………………………………………………………………………*)
-          deteriorat………………………………………………………………………………………………*)
-          distrus ………………………………………………………………………………………………….*)
Atât declar, susţin şi semnez personal în vederea eliberării unui nou certificat/atestat  de pregătire profesională pentru…………………………………………………………………………………………
         
Data ………………………                                                                                     NUME PRENUME   

                                                                                                                          ………………………………                          
                                                                                                                                    SEMNĂTURA

Anexez: - dovada publicării pierderii/distrugerii în cotidianul ___________________________________
              - dovada (adeverinţa) eliberată de poliţie
              - certificatul/atestatul deteriorat

*) – se indică data şi locul constatării pierderii/furtului/deteriorării/distrugerii
                                                                                                                                                      
Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

                                                                                                                                   SE APROBĂ
                                                                                                                            ŞEF AGENŢIE ARR
REFERAT
      Urmare verificării documentelor depuse la dosar şi a evidenţelor referitoare la certificate/atestate existente în agenţie rezultă că sunt îndeplinite/nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru înlocuirea certificatului/atestatului şi prin urmare propun aprobarea/neaprobarea solicitării.
Tariful de eliberare a fost achitat prin:  ……………………………………………………………………...
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
     Cu un click, citiți și:
By Dan Caragea; Constanta; Romania

14 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, din pacate cu toate regulile astea o mare parte din taximetristi nu au bun simt.



    rent a car Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum poate pierde cineva acest atestat ? Dacă atitudinea lui ca taximetrist este grav gresita și refuza curse poate fi sancționat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Retragerea atestatului se face în condițiile stipulate în lege. (P.S. refuzarea curselor nu se încadrează la acest capitol)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara ... Atestatele sunt completate de catre cei de la Bucuresti ? sau de catre agentiile din provincie?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,cardul tahograf si certificatul atestare marfa,obtinute in republica moldova ,pot fi preschimbate in romania?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am atestat de taxi din an 2009 din motive ca am fost plecat din tarA nu am mai putut sal avizez la 5 ani desi a trecut dea atunci 6 ani am in ercat sa renoiesc atestatu dar din cauza ca am cazier am fost respins la mai multe unitati de obfinrearea ateztafului .intrebarea este daca mai pot obtin un nou atesta si dc cd ma inpiedica acest cazier nenorocit care al am din 2005 .

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua ,daca am dat examenul pt atestat taxi si urmeaza doar sa il ridic, dar între timp mi s-a suspendat carnetul de conducere ,mai pot merge sa il ridic totusi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ați depus documentele la A.R.R. îl puteți ridica fără nicio problemă.

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru eliberarea primului certificat de atestare taxi îmi trebuie fotografii tip buletin ?

    RăspundețiȘtergere