18 martie 2013

OBȚINEREA CARTELEI TAHOGRAFICE A ÎNTREPRINDERII


          I. INTRODUCERE

     Cartela tahografică este o cartelă de memorie destinată a fi utilizată la un tahograf digital şi se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin agenţiile sale teritoriale. Cartela tahografică permite identificarea deţinătorului, precum şi descărcarea şi stocarea datelor.

     În funcţie de utilizator, cartelele tahografice pot fi de patru tipuri:
  • cartela conducătorului auto;
  • cartela întreprinderii - cartela eliberată proprietarului sau deţinătorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital;
  • cartela de control - cartela eliberată personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislaţiei în vigoare;
  • cartela agentului economic autorizat - cartela eliberată unui producător de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat.
     Notă: Titularul unei cartele de conducător auto poate fi şi titular al unei cartele de întreprindere şi invers, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat.
     Orice întreprindere care deţine licenţă de transport rutier sau certificat de transport rutier în cont propriu şi care efectuează operaţiuni de transport rutier cu vehicule dotate cu tahografe digitale poate obţine, la cerere, oricâte cartele ale întreprinderii îi sunt necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii. Cartelele întreprinderii sunt nominale şi netransmisibile, iar întreprinderea va decide modul de repartizare a acestora angajaţilor săi. Cartelele întreprinderii se eliberează reprezentantului desemnat în acest sens de către întreprindere şi au o valabilitate de 5 ani de la data eliberării.

          II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.

     Întreprinderea va depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul următoarele documente:
  1. Cerere-tip, care poate fi obţinută de la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. (vezi modelul de completare în Anexa 1.);
  2. Delegație sau împuternicire pentru persoana care va deține cartela tahografică a întreprinderii:
  3. Copie a actului de identitate (buletin/carte de identitate/paşaport) pentru persoana delegată sau împuternicită;
  4. Documentul de plată în copie (chitanță, mandat poștal, etc.) – valoare 239 lei. În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea cartelelor tahografice;
     Notă : Persoana delegată sau împuternicită a întreprinderii trebuie totodată să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie. Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența acesteia. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie.

         III. ELIBERAREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera cartela de conducător auto în termen de maximum 15 zile de la data solicitării, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa.
     Pentru eliberarea cartelei tahografice, persoana delegată sau împuternicită trebuie să prezinte  documentul de plată în original și actul de identitate. La eliberarea cartelei, persoana delegată sau împuternicită trebuie semneze în registrul de evidență  a  eliberării cartelelor tahograf, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Cartela se eliberează într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să  se  deschidă  plicul  și să se verifice exactitatea datelor înscrise în cartelă.

         IV. ÎNNOIREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     În vederea înnoirii cartelei întreprinderii, aceasta va depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirării, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul, toate documentele menționate mai sus, cu precizarea că tariful de eliberare (înnoire) este de 212 lei (vezi Anexa 2). În cazul în care nu se respectă termenul de 15 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). 

         V. SCHIMBAREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     În situaţia în care, după eliberarea cartelei întreprinderii, datele administrative înregistrate pe aceasta privind titularul suferă modificări în ceea ce priveşte numele sau adresa, precum şi în situaţia în care titularul constată înscrierea eronată a unor date, acesta are obligaţia de a solicita schimbarea cartelei. Pentru schimbarea cartelei, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe cartelă, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul. Cererea va fi însoţită de toate documentele ce atestă modificarea datelor administrative înscrise pe cartelă sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru schimbarea cartelei (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). Pentru a putea ridica noua cartelă, care va avea aceeaşi dată limită de valabilitate ca şi vechea cartelă, întreprinderea o va returna obligatoriu pe cea veche. 

          VI. PIERDEREA, FURTUL, DETERIORAREA SAU DISTRUGEREA CARTELEI

     Dacă cartela întreprinderii a fost pierdută, furată, deteriorată sau distrusă, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acesteia. În vederea înlocuirii cartelei întreprinderii, aceasta va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furată/pierdută/deteriorată/distrusă, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul. Cererea va fi însoţită de dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cartelei (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). Noua cartelă va avea aceeaşi dată limită de valabilitate ca şi vechea cartelă pe care o înlocuieşte.
     În situaţia în care cartela întreprinderii pierdută sau furată a fost recuperată ori a fost deteriorată, titularul are obligaţia de a o preda imediat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul.

Anexa 1

cerere-card-intreprindere 1
Verso
cerere-cartela-intreprindere 2
Observație: formularul are o singură pagină, față-verso; s-au marcat cu XXX rubricile care trebuie completate

Anexa 2

ORDINUL M.T.C.T. nr. 1104/2009

pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor  si turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
TARIFE
pentru prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. (EXTRAS)

    Eliberarea cartelelor tahografice - pentru o bucată (tarif pentru 5 ani), precum şi înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (2) sau art. 13 alin. (2) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată) .….......................................................................... 239 lei
     Înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) sau art. 13 alin. (1) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului. nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată) ........................................ 212 lei

Anexa 3

cerere-cartela-intreprindere 1 ISPFD


     Observație:
  1. La reînnoire se completează, în plus şi rubrica:  X X X 
  2. La schimbare se completează şi rubrica (în căsuță, numărul) :  X X X
  3. Pentru pierdere, furt, deteriorare sau distrugere se completează, în plus şi rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare):  X X X
  4. Pentru suplimentarea de cartele (şi în căsuță, numărul): X X X
  5. Înlocuirea persoanei delegate sau împuternicite (şi în căsuță, numărul): X X X 
  6. În aceste cazuri, pe verso, nu există alte rubrici de completat.
________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
    By Dan Caragea; Constanta; Romania

    8 comentarii:

    1. Pot solicita cartela de intreprindere pe firma de consultanta afaceri pentru a putea descarca date din tahograf? Pot efectua aceasta activitate?

      RăspundețiȘtergere
    2. Puteți solicita o cartelă pentru orice intreprindere, dacă nu aveți ce face cu banii. Dar atenție, cu această cartelă nu se pot descărca date, ci doar se pot introduce datele companiei în tahografele digitale ale autovehiculelor din dotare. Datele din tahograf sau cartela tahografică se descarcă prin dispozitive specifice, nu cu ajutorul unei alte cartele.

      RăspundețiȘtergere
    3. sa circul cu cartela pe intreprindere pina la parcare pot sau nu pot?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cu ea in buzunar! Chiar m-a bufnit râsul! Cartela tahografică a intreprinderii nu înregistrează nimic, nicio activitate, are altă menire.

        Ștergere
    4. Care este procedura de inregistrare date companie in tahograf? (Mentionez ca in viitorul apropiat voi detine cartela) Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    5. Care este procedura de inregistrare date companie in tahograf? (Mentionez ca in viitorul apropiat voi detine cartela) Multumesc

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Nu este o procedură, doar niște instrucțiuni. Datele companiei (întreprinderii) se pot introduce în tahografele digitale ale autovehiculelor proprii.

        Ștergere
    6. Va rog sa-mi comunicati cum pot intra in posesia unei cartele conducator auto-persoana fizica cu permis B , tinand cont ca acest lucru mi-a fost cerut de o firma straina intermediara,in vderea angajarii cu masina mea pentru activitatea de curier . Va multumesc , Paul , unic9936@yahoo.ro

      RăspundețiȘtergere