8 august 2013

COSTUL UNUI APEL TELEFONIC ÎN UE

     Pe data de 6 august a.c., Comisia Europeană a prezentat un raport privind prețul mediu al unei convorbiri telefonice naționale și internaționale în rețeaua mobilă în statele membre, aferent anului 2011.

Tariful mediu pe minut (în eurocenți) în sectorul comunicațiilor mobile naționale
costul unui apel telefonic în UE

     Utilizatorii telefoniei mobile de pe teritoriul Uniunii Europene plătesc tarife extrem de diferite pentru aceleași servicii. Cea mai mare diferență vizează apelurile mobile naționale: între Lituania, țara cu cele mai mici tarife (medie de 1,9 eurocenți pe minut) și Olanda, țara cu cele mai mari tarife (medie de 14,7 eurocenți pe minut), există o diferență de 774%, pe când media europeană este de 9,1 eurocenți pe minut. România se situează imediat după Lituania, cu o medie de 2,2 eurocenți pe minut. Aceste diferențe de preț nu pot fi explicate prin diferențe de calitate a convorbirilor, prin diferențe privind costul de prestare a serviciilor sau prin diferențe semnificative între țări în ceea ce privește puterea de cumpărare a consumatorilor.
     Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat: „Din aceste cifre reiese clar faptul că cele 28 de piețe de telecomunicații naționale din Europa nu aduc consumatorilor aceleași avantaje pe care le-ar genera o piață unică. Este esențial să se ia rapid măsuri la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a realiza o piață unică veritabilă și un grad optim de conectare la nivelul întregului continent.”

costul unui apel telefonic în UE 1

     În cazul altor categorii de bunuri și servicii de bază din cadrul pieței unice europene, diferențele de preț sunt mult mai mici. De exemplu, un litru de lapte costă între 0,69 EUR și 0,99 EUR oriunde în UE, diferența de preț fiind de numai 43 %. În cazul unei achiziții ocazionale, cum ar fi un iPad, diferența de preț este de doar 11 % la nivelul UE.
     Raportul analizează, de asemenea, variație costului apelurilor internaționale prin  telefonia mobilă de la o țară la alta, prețul mediu pe minut având o diferență procentuală mult mai mică: de la 0,35 € în Italia și Franța, până la 1,19 € pe minut în Marea Britanie (Vodafone). În iunie, comisarii europeni au votat pentru a începe procesul de reducere a tarifelor de roaming, astfel ca la sfârșitul anului  2014 să fie eliminate de tot pentru Europa.
     În septembrie, vicepreședinta Neelie Kroes a anunțat că va prezenta un nou pachet legislativ destinat să consolideze piața unică a telecomunicațiilor.
Sursa : Europa
_____________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________

                                                                                                By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu