13 august 2013

CUM BEI VIN DIN STICLĂ FĂRĂ SĂ-I SCOȚI DOPUL

     Ar putea părea o problemă nerezolvabilă să extragi vin dintr-o sticlă, fără să-i scoți dopul de plută. Dar uite că există o modalitate! L-am putea numi un tirbușon futurist, dar este un dispozitiv cu argon sub presiune, care este injectat în sticlă și forțează vinul să iasă printr-un ac, când sticla este înclinată. Spațiul gol cu aer din sticlă este umplut cu argon, care împiedică vinul să oxideze. Acul este atât de subțire încât pluta se etanșează perfect, astfel încât aerul nu poate pătrunde. 
     Dispozitivul a fost creat din necesitate, deoarece soția inventatorului s-a lăsat de băut vin pentru că era însărcinată, iar el nu dovedea singur o sticlă. Cum vinul era de calitate îndoielnică, probabil se oxida sau se strica în scurt timp, iar omul care nu dorea să devină un bețiv, s-a pus pe treabă.

cum bei vin din sticlă fără să-i scoți dopul

      Un restaurant italian din New York City deja utilizează tehnologia, proprietarul fiind mulțumit pentru că poate oferi acum clienților săi acces la o listă de vinuri mult mai diversificată. Dispozitivul este momentan disponibil doar în Statele Unite și costă 299 dolari, un pic cam scump pentru cei pasionați de vin zi de zi acasă. La preț se adaugă cartușele de argon, care costă 9,95 $ fiecare și au aproximativ 15 până la 20 de utilizări  (împingeri).
     Mi-am permis să trimit un e-mail către producătorul dispozitivului Coravin (Wine Access System) să fie sigur că acest produs nu va avea căutare în România. Explicația a fost simplă: românii au o abilitate înnăscută de a destupa sticle de vin, pe care le beau cu prietenii și nu le lasă mai niciodată neterminate. Nu le-am mai zis că, de obicei, mai desfacem una sau încă una…

Cum bei vin din sticlă fără să-i scoți dopul - Coravin Wine Access System
 



Sursa : Vinul casei
By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu