30 septembrie 2013

POPULAȚIA INACTIVĂ ÎN UE

     Acest articol analizează statistic populația inactivă economic. Populația inactivă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care n-au lucrat nici cel puțin o oră și nici nu erau șomeri în perioada de referință, aflându-se în una din următoarele situații:
- elevi sau studenți;
- pensionari (de toate categoriile);
- casnice (care desfășoară numai activități casnice în gospodărie);
- persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.).
Sunt incluse de asemenea persoanele absente de la domiciliu pentru un an sau mai mult, plecate în străinătate din diferite motive (la lucru, studii, interes de afaceri, spitalizare etc.).

     Începând cu anul 2002, și în ciuda crizei economice, ponderea populației inactive în totalul populației a scăzut de la 31,4% la 28,3% în UE-28, ceea ce reprezintă o reducere de 7,9 milioane de persoane inactive. Scăderea ratei de inactivitate ascunde situații foarte contrastante, în funcție de grupa de vârstă.

populația inactivă în UE

Populația inactivă în funcție de sex și vârstă, EU28

     În 2012, 57,4% dintre bărbații și femeile în vârstă de 15-24 de ani sunt inactivi (33 de milioane de persoane dintr-un total de 57,5 milioane). Acest număr mare se explică prin faptul că mulți tineri sunt încă în educație sau formare. Privind la tendința din ultimul deceniu, în timp ce rata de inactivitate a femeilor în vârstă de 15-24 ani a rămas stabilă (aproape 60%), rata de inactivitate a bărbaților în vârstă de 15-24 ani a crescut, în special din 2009, de la declanșarea crizei.

populația inactivă în UE (15-24 ani)
Rata de inactivitate a tinerilor (15-24 ani), pe sexe și principalul motiv pentru care nu caută un loc de muncă, anul 2012

     Rata de inactivitate din această grupă de vârstă variază de la 30,1% în Olanda și  35,9% în Danemarca la 74,1% în Ungaria și 72,9% în Luxemburg. Diferențele mari dintre țări sunt în mare parte explicate prin numărul de tineri care combină studiile cu participarea la piața forței de muncă sau cu un loc de muncă part-time. Pentru domnițe responsabilități familiale sunt motivul principal pentru care nu caută un loc de muncă, în timp ce pentru tineri cazul este extrem de rar.

     Categoria 25-54 ani este de departe cea mai mare dintre cele trei grupe din punct de vedere al populației, dar este totodată grupa de vârstă care are cea mai mică rată de inactivitate. În această grupă, 31,1 milioane de persoane din totalul de 211,6 milioane erau inactive, iar rata de inactivitate a bărbaților este la un nivel foarte scăzut (8,4%, în 2012). Rata de inactivitate a femeilor cu vârsta de 25-54 ani este în continuă scădere, dar rămâne foarte ridicată în comparație cu bărbații (21,1%).

populația inactivă în UE (25-54 ani)
Rata de inactivitate a oamenilor maturi (25-54 ani), pe sexe și principalul motiv pentru care nu caută un loc de muncă, anul 2012

     Rata de inactivitate a bărbaților a fost mai mică în Republica Cehă (4,5%) și Luxemburg (5,2%) și cea mai mare în Croația (16,3%) și Bulgaria (15,2%). Rata de inactivitate a femeilor cu vârsta de 25-54 ani a variat în 2012 de la 10,9% în Slovenia și 11,0% în Lituania până la 41,6% în Malta și 33,6% în Italia. În Turcia 63,3% dintre femeile în vârstă de 25-54 ani sunt inactive.

     Femeile în vârstă de 25-54 ani au rate mai mari de inactivitate dacă sunt mame de copii cu vârste cuprinse între 0 - 6 ani (29,5%). Pentru bărbați rata este foarte mică: 4,0%. În plus, rata de inactivitate ale femeilor cu copii crește în cazul în care există mai mult de un copil, în timp ce rata de inactivitate a bărbaților nu se modifică substanțial.

populația inactivă în UE (25-54 ani) cu copii
Rata de inactivitate a persoanelor în vârstă de 25-54 ani, cu copii mici de până la 6 ani, anul 2012

     Persoanele cu vârsta de 55-64 ani sunt mai puțin active pe piața forței de muncă decât grupele de vârstă tinere. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei: 55,4%, comparativ cu 39,8% pentru bărbați. 30 de milioane de persoane dintr-un total de 63,4 milioane au fost inactive în grupul de vârstă 55-64 ani în 2012. Pensionare este principalul motiv pentru inactivitate.

populația inactivă în UE (55-64 ani)
Rata de inactivitate a persoanelor în vârstă (55-64 ani), pe sexe și principalul motiv pentru care nu caută un loc de muncă, anul 2012

     Ratele de inactivitate au fost mai ridicate în Slovenia (56,4%), Ungaria (53,6%) și Belgia (52,1%) și mici în Suedia (29,1%) și Germania (26,4%). Luând în calcul doar femeile, ratele de inactivitate au fost mari în Malta - 83,2%, în Slovenia - 73,5% și în Grecia - 70,1% și destul de mici în Suedia - 27,0%, în Estonia - 35,3% și în Finlanda - 37,9%. Rata de inactivitate este deosebit de mică în Islanda: doar 12,9% dintre bărbați și 22,0% dintre femeile din această grupă de vârstă sunt inactivi.

     Alte câteva concluzii interesante:
  • Dintre tinerii inactivi de 15-24 ani majoritatea covârșitoare (90%) nu au lucrat niciodată înainte.
  • 76% dintre persoanele inactive în vârstă de 25-54 ani nu au lucrat în ultimii doi ani.
  • În rândul populației inactive în vârstă de 55-64 ani 8% nu au lucrat niciodată.
  • 18,6% din populația economic inactivă sunt interesați să lucreze, adică
    17 549 milioane de persoane.
Sursa : Eurostat

By Dan Caragea; Constanța, România

28 septembrie 2013

O PLANTĂ HIBRID: ROȘIE ȘI CARTOF

     Pare o nebunie, dar știința horticulturii începe să nu mai aibă limite. Tomatele sau roșiile și cartofii fac parte din aceiași familie de plante (solanacee), dar probabil nu ne închipuiam că ar putea crește împreună, pe o tulpină, în urma altoirii, în combinația exactă.

roșie și cartof (logo)

     Britanicii de la Thompson & Morgan au creat o plantă minune, un fel de dublu-cultură pe o singură tulpină, numită TomTato, care oferă roșii cherry delicioase în formă de ciorchine la suprafață (aproximativ 500 de bucăți, zic ei), în timp ce în pământ cresc cartofi albi. Astfel, grădinarii pot culege roșii proaspete în sezonul salatelor și apoi pot recolta cartofii la sfârșitul toamnei.

roșie și cartof

     Producătorii spun că legumele nu au un gust diferit, dar randamentul este puțin mai mic decât la plantele (tomate și cartofi) cultivate individual, deoarece cartoful încearcă să atragă toată energia pentru tuberculi și roșia pentru face fructe. Nu e nici o modificare genetică a plantelor, ci un proces în totalitate natural, complet și în condiții de siguranță. Plantele pot fi cultivate în interior (de exemplu într-un ghiveci 40 l) sau în afară, în gradină.
     Aflați mai multe informații din vizionarea acestui video:

O PLANTĂ HIBRID: ROȘIE ȘI CARTOF
     
     Această tehnică nu va fi limitată doar la TomTato. Ardeii și vinetele, din aceiași familie cu roșiile, ar putea fi alte alternative sau parteneri pentru cartofi. Posibilitățile există și specialiștii vor căuta să le pună în practică.


_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

27 septembrie 2013

LENTILĂ MICROSCOP

     Un tânăr de 22 de ani,  absolvent la Inginerie Mecanică la Universitatea din Washington, a proiectat și realizat o lentilă simplă, dar revoluționară, numită Micro Lens, care poate fi montată la un aparat de fotografiat smartphone și folosită pentru a mări la nivel microscopic. Lentila are numai șase milimetri diametru, dar asigură o gamă de mărire (zoom optic) între 15x și 60x (prin comparație, o cameră foto a unui smartphone are un zoom de aproximativ 10x).
     Este confecționată din silicon, costă doar 15 dolari și se poate lipi de lentila camerei smartphone-ului fără nici un adeziv suplimentar. Toate fotografiile realizate astfel pot fi editate și partajate în același mod ca și fotografiile normale cu ajutorul funcțiilor telefonului.

lentilă microscop

     Lentilele sunt realizate printr-o tehnologie nouă, în curs de brevetare, numită “platinum catalysed silicone”. Materialul este lipicios și poate fi spălat cu apă și săpun, fără a deteriora calitățile sale adezive. Inventatorul lentilei, Thomas Larson, susține că deoarece lentila este moale și flexibilă, nu poate fi zgâriată ca lentilele de sticlă tradiționale. În schimb, este din punct de vedere optic identică cu sticla, având aceeași transparență, dar totodată se poate îndoi. El recomandă să fie folosită la camere care au cel puțin 5 megapixeli pentru a avea rezultate foarte bune.

lentilă microscop 1

     Un microscop ieftin și portabil de acest tip ar putea avea nenumărate utilizări practice, de la divertisment până la implicații uriașe pentru sănătate și prevenirea bolilor. Tânărul inventator are ambiții mari și, continuând drumul, are de gând să realizeze o versiune a obiectivului de 150x.  

Sursa : Daily Mail

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________
                                                                                            By Dan Caragea; Constanța, România

25 septembrie 2013

HARTA MONDIALĂ A POLUĂRII

     În 2010 NASA a publicat harta la nivel global a particulelor și pulberilor în suspensie de 2,5 micrometri sau mai puțin în diametru (PM 2,5 ), aproximativ o zecime din grosimea firului de păr uman, rezultatul cuprinzând perioada între 2001 și 2006. Deși în regiunile dezvoltate se fac măsurători precise privind nivelul de poluare, sateliții au oferit primele estimări ale PM 2,5  pentru o serie de țări în curs de dezvoltare, unde nu se cunoștea până atunci nivelul de poluare a aerului. În comparație cu hărțile ce indică densitatea populației, această hartă sugerează că mai mult de 80 la sută din populația lumii respiră aer poluat, care depășește nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 10 micrograme pe metru cub.

harta poluării aerului
Pământul văzut din satelit – media de PM 2,5 pentru perioada 2001-2006

     Rata mortalității cauzată de poluarea aerului continuă să fie extrem de mare în fiecare an, estimându-se că mai mult de 2 milioane de decese premature au loc în întreaga lume. Tot NASA ne-a oferit de curând răspunsul grafic la această gravă problemă.

harta poluării aerului (decese)

     Cum ar fi petele galben și maro îmbolnăvite de pe un plămân sănătos, în această vizualizare ele reprezintă regiunile cu un număr semnificativ de decese premature influențate de poluare. Locuri puternic urbanizate din estul China, din India, din Indonezia și din Europa sunt cele mai întunecate, de culoarea tutunului, ceea ce înseamnă că mortalitatea prematură este de aproximativ 1000 de decese pe kilometru pătrat în fiecare an.

poluare mondială

     Chiar dacă în unele locuri aerul arată curat, este aproape sigur că ai inhalat milioane de particule PM 2,5. Deși sunt adesea invizibile, aceste particule sunt prezente peste tot în atmosfera Pământului și provin atât din surse naturale cât și din activitățile umane. Comunitatea medicală a legat inhalarea particulelor în suspensie de probleme respiratorii, boli pulmonare, astm și afecțiuni cardiace, sau chiar atacuri de cord. Chiar un nivel ușor crescut de poluare a aerului poate avea un efect semnificativ asupra sănătății umane, dacă expunerea se face pe perioade lungi și pe o scară globală. 

     Acum, respiră adânc!

____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

24 septembrie 2013

ASPECTUL GENERAL

     Un nou studiu a arătat că bărbații își pierd interesul pentru propria persoană ca aspect general la vârsta de 46 de ani. În schimb, femeile depun eforturi susținute pentru a arăta bine și își fac griji pentru aspectul lor pentru încă 13 ani, adică cel puțin până la vârsta de 59 de ani. De asemenea, studiul relevă că femeile au mult mai puțină încredere decât bărbații că imaginea lor generală este bună, iar mai mult de o treime dintre ele declară că nu sunt mulțumite de aspectul lor în general.

     Studiul, comandat de Benenden Health, a examinat opiniile a peste 2.000 de bărbați și femei din Marea Britanie. Iată alte câteva concluzii:
  1. O treime dintre participanți au acuzat că lipsa fericirii personale contribuie la nivelul scăzut de încredere în modul în care arată.
  2. Mai mult de jumătate din cei intervievați au spus că nu sunt într-o formă fizică bună,  în timp ce o treime recunosc că nu au fost niciodată genul de oameni care să facă exerciții fizice.
  3. Tot o treime dintre ei spun că nu le pasă de alimentele pe care le mănâncă și nu contează cât de mult alcool beau. Mănâncă și beau ceea ce le place și nu ia în considerare implicațiile asupra stării de sănătate.
  4. Aproape 70% nu își fac griji în mod regulat cu privire la felul cum arată, în timp ce mai mult de jumătate nu privesc într-adevăr cu mândrie aspectul lor.
  5. Două treimi din cei căsătoriți cred că este normal să renunțe la grija aspectului propriu odată ce au un partener de viață. De fapt, după doar 26 de luni de la nuntă, căsătoriții nu mai sunt deranjați de felul cum arată.
  6. 25% au convingerea că păstrarea sănătății și grija pentru un aspect corespunzător implică cheltuieli mari de bani și un angajament de durată prea lungă.
  7. Alți factori care contribuie la declinul preocupării pentru o îngrijire personală odată cu vârsta sunt preferința pentru relaxare și confort facil în detrimentul unei exprimări personale și o reticență tot mai mare de a ține pasul cu tendințele care se manifestă în societate.
aspect general

     Concluzia studiului sugerează că menținerea aspectului fizic general după o anumită vârstă devine pur și simplu o prioritate mai mică, iar bărbații par să "renunțe" cu mult mai devreme decât femeile.
      
     Am transcris o parte din acest studiu din convingerea că se potrivește destul de bine cu “aspectul” nostru, al românilor. Voi ce părere aveți?


______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

23 septembrie 2013

TESTAMENTE NEOBIȘNUITE

     Un testament ar trebui să fie un ajutor pentru familie sau prieteni, prin care să dispună de bunurile proprii după moarte. Mulți oameni îl utilizează ca o oportunitate de a trimite un mesaj neașteptat de dincolo, din mormânt, sau ca un fel de pedeapsă pentru moștenitori, iar unii îi dau o tentă distractivă sau neobișnuită, ca să rămână o amintire VIE.
     Sărind peste “clasicele” exemple în care averile au fost lăsate câinilor, pisicilor și altor animale de companie, iată lista cu unele dintre testamentele cele mai bizare și ciudate, în ideea că morții nu au ratat șansa de a avea “ultimul cuvânt" față de apropiați.
     1. Jack Benny a fost un comediant celebru, un actor iubit și un violonist realizat, dar,  de asemenea, un romantic clasic. În testamentul său, el a lăsat unui florar o sumă considerabilă de bani pentru a-i trimite soției sale un trandafir roșu în fiecare zi, pentru tot restul vieții ei.
     2. Poetul german Heinrich Heine și-a lăsat întreaga avere soției sale, dar cu o singură condiție: să se recăsătorească, deoarece atunci “va fi de cel puțin un om care va regreta moartea mea."
     3. În schimb, americanul Patrick Henry și-a lăsat averea soției sale cu condiția să nu se recăsătorească. În cazul în care ea se recăsătorea, pierdea totul. El a avut grijă să precizeze: "nu m-ar face nefericit acest lucru, dar m-aș simți că am muncit toată viața mea doar pentru a sprijini soția altui bărbat!" Totuși ea s-a recăsătorit.
     4. Sandra West a murit la 37 de ani și a lăsat 3 milioane de dolari fratelui ei, cu condiția să o îngroape în cămașă ei de noapte din dantelă și în mașina Ferrari proprie, “cu scaunul inclinat confortabil." Fratele i-a respectat dorința, dar autovehiculul a fost acoperit cu beton, astfel încât nimeni să nu fie tentat să dezgroape ultimul model de Ferrari. 
     5. John Bowman a murit în 1891 și ultima sa dorință a fost ca să-i fie pregătită cina în fiecare noapte după moartea sa, în cazul în care va reveni la viață. Doleanța sa a fost onorată până în anul 1950, când fondurile lăsate s-au terminat.

Imagine 2-23 
     6. La moartea sa din 1955, Juan Potomachi a lăsat peste 50.000 de dolari pentru Teatrul Dramatic, cu condiția ca craniul său să fie folosit mereu în piesa Hamlet.
     7. Un pălărier american (Solomon Sanborn), care a murit în 1871, a dorit ca din pielea sa să fie confecționate două tobe, iar prietenul său să meargă în fiecare an, pe 17 iunie, la Bunker Hill și să cânte "Yankee Doodle", pentru a comemora aniversarea celebrului revoluționar din război.
     8. Avocatul canadian Charles Vance Millar, care a murit în 1926, era recunoscut ca un mare farsor, cu un mare simț al umorului. În testamentul său, a lăsat o casă de vacanță din Jamaica în custodia comună a trei persoane care se urau reciproc, iar o altă parte considerabilă a averii sale a lăsat-o femeii care va naște cel mai mare număr de copii în următorii zece ani. Acest lucru a produs o frenezie cunoscută sub numele de "concursul Millar". Sistemul juridic canadian a încercat să anuleze clauza din testamentul lui, dar din moment ce Millar a fost avocat, clauza a fost de neatins, iar concursul a continuat. Patru femei, care au dat naștere fiecare la nouă copii, au primit după zece ani aproximativ 125.000 dolari de căciulă. 
     9. Mulți oameni au ca idol o celebritate, dar de obicei nu o trec în testament. Audrey Knauer, când a murit în 1997, a lăsat 300.000 dolari pentru actorul Charles Bronson, iar familiei nu i-a lăsat nimic. Actorul a acceptat doar 150.000 dolari, pe care ulterior i-a donat în scopuri caritabile. Restul au fost donați la o bibliotecă locală, așa cum prevăzuse decedata, dacă Bronson nu va accepta suma.
     10. Angel Pantoja din Puerto Rico și-a dorit să stea în picioare la propriul priveghi. O firmă de pompe funebre a folosit o metodă specială de îmbălsămare, pentru ca trupul  tânărului să reziste trei zile, în picioare. Cu o șapcă pe cap și ochelari de soare, răposatul a fost plâns de rude în timp ce stătea rezemat într-un colț. A fost ultima sa dorință. 

Angel Pantoja

     11. Samuel Bratt s-a folosit de testament ca să se răzbune pe nevastă, care niciodată nu i-a permis să fumeze trabucuri. Când omul a murit, în 1960, văduva sa a aflat că a moștenit 330.000 de lire sterline, însă dacă vrea să intre în posesia banilor, trebuie să fumeze 5 trabucuri pe zi.
     12. Gene Rodenberry, creatorul fenomenului Star Trek, a iubit spațiul și science- fiction-ul atât de mult, încât a cerut ca după moarte, corpul să-i fie incinerat și trimis în spațiu. Ultima sa dorință a fost îndeplinită în 1997, de un satelit spaniol, care i-a împrăștiat cenușa în atmosfera, în timp ce orbita în jurul Pământului. Șotia lui i s-a alăturat în spațiu după moartea ei, zece ani mai târziu.
     13. Henry Durrell, un magnat din Bermude, a cerut prin testament în 1921 ca toată averea sa să revină unuia dintre cei trei nepoți, după un joc de zaruri. Norocul i-a surâs lui Richard Durrell, care a câștigat și a moștenit tot.
     14. Un bogat om de afaceri din Cairo (Egipt), Abdel Nahas a lăsat aproape 2 milioane de dolari pentru un șoarece mort. Egipteanul a murit în 1979, iar banii erau pentru “întreținerea” iubitului său animal de companie, care murise cu un an în urma și îl mumificase. Deși membrii familiei au fost nemulțumiți, au fost obligați prin lege să-i respecte ultima dorință.
     15. În 1862 Henry Budd a lăsat 200.000 de lire prin testament celor doi fii, cu condiția ca să aibă niciodată mustață. Într-un alt testament din 1869, Matthias Flemming și-a împărtășit și el repulsia pentru mustăcioși: a lăsat pentru fiecare angajat al său suma de 10 £, dar cei cu mustăți au primit doar 5 £.

ochelari cu mustață

     16.  Un fermier canadian a murit într-un accident de tractor în 1948. Când prietenii săi s-au întors la locul accidentului câteva zile mai târziu, au observat un scris zgâriat pe aripa tractorului. "În cazul în care o să mor în mizeria asta, las totul soției mele. Cecil George Harris." Tabla respectivă a fost recunoscută de instanță ca ultimul testament.
     17. Harold West a crezut în mod clar în vampiri. El a lăsat instrucțiuni exacte cu privire la ce să se facă cu corpul său, după ce a murit în 1972: “doctorul meu va introduce un țăruș de oțel prin inima mea ca să mă asigur că eu sunt mort, în mod corect."
     18. Un avocat american din Iowa decedat în 1930 a ordonat în ​​testamentul său ca suma de 100.000 de dolari să fie plasați într-un fond de încredere și să fie folosită după 75 de ani pentru construirea unei biblioteci, dar nu una normală. În ciuda faptului că domnul Zink era căsătorit și avea o fiică, el nutrea, probabil, o aversiune pentru sexul frumos. Biblioteca trebuia să nu conțină nici o carte scrisă de femei, iar accesul acestora ar fi trebuit să fie total interzis în interior. A adăugat o altă insultă, lăsându-i fiicei doar cinci dolari și nimic pentru soția sa. Fiica s-a luptat în instanță și în cele din urmă a câștigat toți banii.
     19. Un milionar din California a cerut ca testamentul său să fie anulat, iar averea sa să fie donată, dacă iarba de pe mormântul lui capătă vreodată culoare galbenă.
     20. Milionara americană Leona Helmsley i-a lăsat prin testament fiului ei „plăcerea de a munci pentru a-şi câştiga existenţa”. Mama a specificat că i-a lăsat fiului său ceva ce nu a avut niciodată. Fiica ei a moştenit o mie de dolari, pentru că „singura afacere bună pe care a făcut-o a fost să se mărite cu actualul ei soţ”. Ea a lăsat tot prin testament 12 milioane de dolari fratelui şi câinelui său.

plăcerea de a munci

     21. Un portughez dintr-o familie aristocrată care a murit fără moştenitori şi-a lăsat bunurile la 70 de persoane alese întâmplător din cartea de telefon a orașului Lisabona. Luis Carlos de Noronha Cabral da Camara a luat această decizie încă de la vârsta de 29 de ani şi s-a dus încă de atunci la un notar din Lisabona, însoţit de doi martori, pentru a-şi înregistra testamentul. Când au fost anunţate de moştenire, majoritatea celor 70 de persoane din cartea de telefon au crezut că este o glumă proastă.
     22. Un militar englez de 23 de ani, mort în Afganistan, a lăsat un testament care i-a uimit până şi pe prietenii săi. El a cerut în testament ca, în cazul în care va muri pe front, prietenii săi să meargă în Las Vegas şi să organizeze o petrecere. Ca dorința sa să fie împlinită, David Hart le-a lăsat prietenilor săi, civili şi militari, 100.000 de lire sterline. Banii proveneau dintr-o poliță de asigurare încheiată înainte de a pleca pe front.
     23. În 1983, Tom Goodson şi-a rugat rudele să dea tuturor celor care vor participa la funeraliile lui un plic care să conțină o notă cu cuvintele: "Have a smoke, crack a joke. Thanks for coming.", adică fumați o țigară, spuneți un banc, mulțumesc că ați venit.
     24. John B. Kelly, tatăl actriței Grace Kelly, devenită apoi Prințesa Grace de Monaco, a fost un antreprenor multimilionar și triplu campion olimpic, care și-a răsfățat familia cu orice. Gândindu-se la cheltuielile exagerate pentru îmbrăcăminte pe care fetele sale le făceau sub “tutela” mamei lor, el a strecurat în testament o mică glumă: “sper că facturile de la îmbrăcăminte pentru fiica mea, nu vor aduce în stare de faliment Principatul de Monaco.”
     25. Marie Curie este pionieră în domeniul radioactivității, fiind singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii diferite: fizică şi chimie. Când a murit în 1934, 1 gram de radiu pur, primit din SUA, era singura ei avere. Testamentul ei spunea așa : "Valoarea bunului fiind prea mare pentru a fi transferat unui moștenitor, doresc să las gramul de radiu Universității din Paris. Condiția este ca fiica mea, Irene Curie, să aibă întreaga libertate de a folosi acest gram ... în cazul în care căutările ei științifice vor evolua."

Marie Curie

     26. George Bernard Shaw a murit în anul 1950, iar ultima lui dorință a fost să nu se organizeze nici un serviciu religios și piatra de la mormântul său “să nu aibă forma unei cruci sau să fie un simbol al sacrificiului de sânge."
     27. Napoleon Bonaparte a cerut prin testament ca părul său să fie împărțit între prieteni. Mult mai târziu, analizele chimice au relevat cantități mari de arsenic, simptomele dinaintea morții (vomita sânge uscat) arătând otrăvirea cu arsenic.

     La final, vă reproduc un fragment din testamentul lui Lev Tolstoi :
     “Eu cer să fiu îngropat oriunde voi muri, în cel mai ieftin cimitir și în cel mai simplu fel de sicriu, cum ar fi sicriul unui cerșetor. Nici flori, nici coroane, nici discursuri. Dacă este posibil, fără clerici și fără lume. Ca să nu fie neplăcut pentru cei care se ocupă de înmormântare mea, ceremonia să nu fie ca la o înmormântare obișnuită, ci să fie cea mai puțin costisitoare și cea mai simplă posibilă. Să nu fie publicat necrolog în ziare.”

Lev Tolstoi

     O cerință cât se poate de normală, consider eu. Cum încălzește mortul pompa înmormântării? “Dezgheață” doar buzunarele peticite a rudelor apropiate.

_____________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________

By  Dan Caragea; Constanța, România

22 septembrie 2013

MASTURBARE ÎN PUBLIC

     Se pare că în Suedia masturbarea în locuri publice este permisă și nu are nici  consecințe. O hotărâre judecătorească recentă a Curții din districtul Södertörn sugerează că masturbarea pe plajă este "OK". Procurorul Olof Vrethammar l-a achitat pe un bărbat de 65 de ani care, în luna iunie a.c., a fost acuzat de agresiune sexuală după ce literalmente și-a dat pantalonii jos și s-a masturbat pe plaja Drevviken de lângă Stockholm. Hotărârea a motivat lipsa unei agresiuni sexuale, deși el se masturba în public, deoarece el nu a dirija “acțiunea” către o anumită persoană în special, ci a făcut-o la modul general, fiind un act ce poate fi considerat comportament dezordonat.

tribunalul din Södertörn

     Decizia instanței de judecată este surprinzătoare, deoarece Suedia are un sistem foarte puternic de protecție a copilului și foarte riguros cu privire la abuzurile sexuale, iar la actul în sine ar fi putut asista copii cât și adulți.

masturbare în public

     Această hotărâre este al doilea punct de reper care ridică temeri cu privire la libertățile  de care oamenii pot să profite în locurile publice. O hotărâre similară recentă a judecătoriei din Södertörn a achitat un băiat de 15 ani, tot pentru agresiune sexuală, după ce și-a aruncat chiloții într-un lac și a rămas gol în fața a două fete minore. Ambele fete au solicitat ca băiatul să fie acuzat de molestare, dar un alt judecător a hotărât că a avut un comportament care nu a fost de natură sexuală.
     Anul trecut, tot în Suedia, o organizație socialistă și feministă, organizată într-un partid de stânga, a militat pentru urinarea bărbaților în poziția așezat, deoarece este mai igienică și scade probabilitatea de bălți și alte reziduuri nedorite care se formează în WC-uri, inclusiv urinatul pe pantofi. Bărbații au protestat ferm susținând că în timpul urinării reale nu se produc stropi, ci doar în timpul "scuturării" care urmează. Această cerință absurdă  ar forța ca rezultat eliminarea procesului de scuturare din poziția așezat pe toaletă.

urinare în poziția așezat

Sursa : Internet

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

21 septembrie 2013

SCHIMBAREA CULORII OCHILOR

     După ce v-am oferit tratamente la SPA, am încercat să vă schimb destinul și am recomandat o dietă extremă, azi revin cu o altă “găselniță” a chirurgiei estetice.
     Cei nemulțumiți de felul cum arată pot lua în calcul o modalitate nouă pentru a-și schimba aspectul general, prin schimbarea permanentă a culorii ochilor, o procedură destul de controversată, cunoscută sub numele de implant de iris artificial.

schimbarea culorii ochilor 1

     O mică intervenție chirurgicală poate transforma niște frumoși ochii căprui în ochi verzi, gri, turcoaz sau albaștri, fără ajutorul lentilelor de contact colorate. Irisul artificial este foarte subțire, o proteză netoxică din silicon oftalmic, același care este folosit la lentilele intraoculare. Deoarece irisul fals este foarte flexibil, poate fi pliat și introdus în ochi, printr-o incizie chirurgicală corneană periferică, de aproximativ 2,8 mm lungime și apoi așezat peste irisul natural. Potrivit site-ului Bright Ocular, procedura "durează puțin - aproximativ 15 minute pentru fiecare ochi, este nedureroasă și foarte sigură". 

schimbarea culorii ochilor 4

schimbarea culorii ochilor 3

     Operația are un scop pur cosmetic, nu repară defectele de vedere, astfel încât pacienții vor trebui să poarte în continuare ochelari de vedere dacă li s-au prescris. Spre deosebire de alte proceduri pe bază de laser, care elimină un strat de melanină din iris în scopul de a schimba culoarea permanent, irisul artificial poate fi îndepărtat cu ușurință în caz de complicații sau dacă pacientul dorește acest lucru după mai mult timp. Implanturile sunt în prezent realizate în India, Turcia, Mexic și Liban.

schimbarea culorii ochilor

     Deși au apărut multe filmulețe video pe YouTube sau Vimeo cu mărturii ale pacienților mulțumiți, unii oftalmologi consideră că toate acestea sunt înșelătoare și inexacte,  avertizând că operația poate provoca o presiune ridicată în interiorul ochiului, care poate duce la glaucom, cataractă și leziuni corneene, precum și la scăderea treptată a vederii sau chiar la orbire.

schimbarea culorii ochilor 2

Sursa : Bright Ocular și Internet

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

19 septembrie 2013

PNEURI FĂRĂ AER

     Anvelopele fără aer sau anvelopele non-pneumatice s-au fabricat de mai mulți ani. De fapt, Michelin a prezentat prima sa anvelopă fără aer, numită "Tweel", în anul 2005 și Bridgestone a lansat o versiune proprie a acestei noi tehnologii în anul următor. Cu toate acestea, nici unul dintre modelele construite nu au fost oferite pentru vânzare la scară generală.
     Pornind de la ideea că o anvelopă pneumatică tipică este dispusă la pene și poate produce accidente periculoase, Bridgestone a prezentat acum doi ani o anvelopă fără aer, care este ecologică. Conceptul folosește o rășină termoplastică care este 100 la sută reciclabilă. Aceste noi anvelope permit o reducere importantă a greutății autovehiculului (inamicul public numărul unu în industria auto) și elimină necesitatea unei roți de rezervă, degajând portbagajul.

anvelopa fără aer Brigestone

     O altă companie din SUA, Polaris, care este specializată în vehicule off-road, inclusiv cele furnizate pentru armată, intenționează să înceapă vânzarea de anvelope fără aer din anul următor (2014). Structura anvelopei este formată din ochiurilor (faguri) de diferite dimensiuni, care preiau încărcătura autovehiculului. În același timp, această structură rămâne suficient de flexibilă pentru a absorbi orice denivelări și obstacole din teren. Totuși, banda de rulare este din cauciuc (și trebuie să fie înlocuită din timp în timp), pentru a fi  capabilă pentru aplicații de performanță, în condiții de confort sporit și mai puțin zgomot.

anvelopa fără aer Polaris

     Compania Hankook a dezvăluit un nou model de anvelopă fără aer numit i-Flex la Salonul Auto de la Frankfurt 2013, dimensiune 155/590 R14, care a fost montată pe un model Volkswagen. Anvelopa are aceleași beneficii ca și predecesoarele: mai ușoară decât o anvelopă convențională cu jantă, un nivel de absorbție al șocurilor mai ridicat și 95 la sută din materiale utilizate (materialul de bază este poliuretan) sunt reciclabile. Hankook nu a menționat planurile de producție, dar e doar o chestiune de timp până când pneurile fără aer vor începe să înlocuiască suratele pneumatice.

Hankook i-Flex
     Hankook i-Flex 1

     Hankook are în lucru o tehnologie mai avansată pentru anvelope. Împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati, compania a dezvoltat conceptul e-Membrane, o anvelopă care este capabilă să-și schimbe profilului prin modificarea structurii interne, în funcție de condițiile diferite de rulare, cum ar fi într-un oraș aglomerat sau pe o autostradă. De exemplu, atunci când viteza este mare, centrul benzii de rulare a anvelopei se extinde pentru a genera o zonă mai mare de contact (pată de contact) cu solul. În schimb, atunci când viteza este mică, banda de rulare este proiectată pentru a realiza o suprafață minimă de contact și de frecare, scăzând considerabil consumului de combustibil prin reducerea rezistenței la rulare.
     Este edificator cum se comportă anvelopa e-Membrane în clipul video de mai jos.

Hankook – anvelopa e-Membrane
    
     Din punctul meu de vedere soluția este într-adevăr spectaculoasă și neașteptată, probabil va reprezenta viitorul în fabricarea anvelopelor.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și alte postări din categoria auto:
______________________________________________________________________________________________________

By Dan Caragea; Constanța, România

17 septembrie 2013

STUDIUL ÎNĂLȚIMII EUROPENILOR

     Înălțimea medie a bărbaților europeni a crescut cu 11 cm într-o perioadă de 100 de ani (de la 1870 până la 1980), potrivit unui studiu recent: bărbaţii europeni au crescut de la 167 centimetri la 178 centimetri. Contrar așteptărilor, studiul a constatat că înălțimea medie s-a accelerat de fapt în perioada cuprinsă cele doua războaie mondiale și în timpul crizei economice mondiale. Au fost analizate cifrele pentru înălțimea medie la vârsta de aproximativ 21, din 15 țări europene, cu excepția celor care au făcut parte din fostul bloc comunist, pentru care nu au existat suficiente date statistice.
     Datele au fost extrase dintr-o varietate de surse: înălțimea militarilor și a recruților, sondaje, studii moderne ale înălțimii populației, etc. Studiul a cuprins doar bărbații, deoarece pentru femei cifrele istorice referitoare la înălțime sunt sever limitate, mai ales în prima perioadă.
     "Creşterea staturii umane reprezintă un indicator cheie în ceea ce priveşte ameliorările înregistrate în sănătatea medie a populaţiei", a spus coordonatorul acestui studiu, profesor la Universitatea Essex din Marea Britanie. Cel mai important factor care a condus la creșterea în înălțime a fost scăderea mortalității infantile. Rata mortalității infantile a scăzut în medie de 178/1.000 nou-născuți în perioada 1871-1875 la 120/1.000 nou-născuți în perioada 1911-1915 și apoi a scăzut de la 41/1.000 nou-născuți în perioada 1951-1955 la doar 14/1.000 nou-născuți pentru anii 1976-1980.
     Alţi factori care au stimulat creșterea rapidă a înălțimii medie a populației de sex masculin în această perioadă, au fost tendința unor familii mai mici, cu mai puțini copii, o alimentație din ce în ce mai bună și îmbunătățirea condițiilor de viață: creşterea veniturilor pe cap de locuitor, introducerea pe scară largă a apei curente şi a instalațiilor sanitare, o educaţie generală mai bună în domeniul sănătăţii şi apariţia unor servicii sociale şi a unor sisteme pentru controlul sănătății mai eficiente. Toate acestea au condus la o mai bună îngrijire a copiilor și tinerilor din fiecare familie, concentrată pe îmbunătățirea stării generale de sănătate, chiar daca genele pot fi de obicei considerate ca factorul determinant pentru  înălțime.

studiul înălţimii europenilor

     Lucrarea arată, de asemenea, că înălțimea a variat în funcție de țări. Pentru bărbații britanici, înălțimea medie la vârsta de 21 de ani a crescut de la 167,05 cm în perioada 1871-1875 la 177,37 cm în anii 1971-1975, în Spania înălțimea bărbaților a crescut cu 12 centimetri - de la 163 centimetri la 175 centimetri în aceleași perioade, iar în Suedia înălțimea medie a crescut cu 10 centimetri, de la 170 centimetri la 180 centimetri tot în aceleași perioade.
    În aceste condiții, luând în calcul factorii stimulatori enumerați mai sus, care ar trebui să se îmbunătățească constant în anii ce urmează, peste vreo alți 70 de ani, urmașii noștri o să constate că înălțimea medie a europenilor din anul 2080 a crescut cu 15 cm față de cea din anul 1980 (193 cm). Tot în ritmul acesta, prin anul 2500 înălțimea medie va fi probabil de 2,5 metri sau mai mult. Cât vor purta oare la pantofi?

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________

By Dan Caragea; Constanța, România


16 septembrie 2013

CEASUL INEL

     După mai mulți ani în care companii mai mici s-au ocupat de ceasuri inteligente, marile companii de tehnologie au decis că este timpul pentru a intra pe piață. După ce Samsung (Galaxy Gear Smart Watch) și Qualcomm (Toq Smart Watch) și-au prezentat în ultimele săptămâni primele ceasuri inteligente, iar Sony a revenit pe piață cu cel mai recent produs (Sony Smart Watch 2), Google și Apple au lansat zvonul că pregătesc propriile versiuni în următorul an. 
     În aceste condiții, un inventator maghiar a avut ideea proiectării unui ceas care se poartă pe deget și afișează ora exactă printr-o simplă răsucire. Fabricat din oțel inoxidabil, ceasul este o alternativă pentru cei cărora nu le place sau nu suportă să poarte nimic în jurul încheieturile.

ceas inel 2

     Inelul măsoară doar trei milimetri grosime, comparându-se cu multe alte feluri de bijuterii de același fel, dar este ceva mai lat. Ceasul este compus din trei inele care se rotesc independent în jurul unui inel principal (de bază). Primul inel, ceva mai lat, afișează ora, inelul din centru minutele și cel mai subțire arăta secundele.

ceas inel 3

     Utilizatorul trebuie să răsucească inelele, iar ceasul afișează  timp de un minut ora exactă cu acuratețe, folosind lumini cu LED-uri de culoare albastru sau portocaliu. În prezent, inelul trebuie să fie încărcat cu ajutorul unui dispozitiv fără fir care se vinde împreună cu inelul,  dar pentru viitor inventatorul are planuri să folosească puterea energiei cinetice.

ceas inel 1

     Ceasul se va comercializa începând cu luna aprilie a anului viitor pentru 120 de lire sterline la pre-comanda și va costa 135 £ după aceea. Inelul va avea o varietate de dimensiuni și culori disponibile, pentru clienții de sex masculin și feminin și va putea fi personalizat la cerere.

ceas inel

Sursa : Ring Clock

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, citiți neapărat și : 
____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

15 septembrie 2013

CELE MAI MARI UTILAJE DIN LUME

     1. Cea mai mare autobasculantă din lume

     Caterpillar 797F este un autocamion cu două axe, cu propulsie mecanică proiectat și fabricat de Caterpillar Inc. din Statele Unite, special pentru minerit la suprafață și pentru aplicații grele de construcții. Modelul 797F are o sarcină utilă de 363 tone și un motor diesel de 4.000 CP (2.983 kW), care îi asigura o viteză maximă de 68 km/h.

Caterpillar 797F

     Alte caracteristici:
  • greutate totală - 623 700 kg
  • motor - Cat C175-20 ACERT, V-20
  • înălțime totală – 15,70 m
  • lungime totală – 15,09 m
  • înălțimea anvelopei (încărcat) – 9,53 m
  • anvelope – 6 radiale, Michelin sau Bridgestone, 59/80R63, cântărind în total 5 300 kg (preț 42.500$/bucata)
  • capacitatea rezervorului – 3 785 litri
  • transmisie – mecanică, convertor hidraulic de cuplu, controlat de computer
Caterpillar 797F 1

     2. Cel mai mare încărcător frontal din lume

     Conceput pentru încărcarea camioanelor de mare capacitate, ca cel de mai sus, LeTourneau L-2350 este produs de firma americană LeTourneau Inc. și deține recordul mondial ca cel mai mare încărcător frontal.

LeTourneau L-2350

     Caracteristici:
  • motor – turbo diesel, 16 cilindri, care asigură o putere de  2.300 CP
  • greutate totală - 258 tone
  • sarcina utilă a instalației hidraulice de ridicare – 72,5 tone
  • capacitatea cupei standard - 40,52 m³
  • anvelope – 4, 70/70-57 SRG DT, având un diametru de 4 metri și o lățime de 1,78 metri
  • capacitatea rezervorului – 3 975 litri
  • ulei hidraulic –1 230 litri
LeTourneau L-2350 1

     3. Cel mai mare buldozer din lume

     În prezent, cel mai mare buldozer în producție este modelul  D575A-3 produs de către Komatsu Ltd., în Osaka, Japonia.

Komatsu D575A

     Caracteristici:
  • motor – Komatsu SA12V170E, cu 12 cilindri, răcit cu apă, injecție directă, dezvoltă  1.150 cai putere (860 kW)
  • deplasare - tractor pe șenile
  • greutate – 152 600 kg (fără lamă)
  • lamă standard – împinge 69 m³ de material la fiecare trecere; când este echipat cu o lamă opționala, D575A-3 SD este capabil să deplaseze până la 96 m³ de material la fiecare trecere
  • poate săpa la o adâncime maximă de 2,06 metri
  • cabina de control a sistemului de propulsie complet electronică
  • transport – datorita dimensiunilor sale imense, poate fi mutat de la un loc de muncă la altul doar dezasamblat, pe componente; pentru transport sunt necesare opt camioane
Komatsu D575A 1

    4. Cel mai mare utilaj de săpat tuneluri din lume

     A fost numită "Big Bertha" fiind în prezent cea mai mare mașină de foraj tuneluri din lume. A fost construită de firma Hitachi în Osaka (Japonia) și a costat 80 milioane dolari americani. Măsoară 57,5 metri în diametru, 326 de metri în lungime și cântărește 7.000 de tone, fiind comandată de către un echipaj format din 25 de specialiști. Concepută special pentru a săpa în sol moale, utilajul este asamblat din 41 de piese distincte, cea mai mare  cântărind 900 de tone.

Hitachi Big Bertha

     Bertha are o viteză de trei centimetri pe minut. Solul excavat este împins înapoi spre suprafață pe o bandă transportoare, iar mașina construiește în mod automat panouri de beton care acoperă pereții tunelului. Deoarece totul este automatizat, operatorii și inginerii se cam plictisesc de atâta supraveghere. În prezent, mașinăria execută o lucrare în orașul Seattle, la State Route 99, până în anul 2015.

Hitachi Big Bertha 1

    5. Cel mai mare excavator din lume

     Denumirea sa oficială, dată de producători, este MAN / TAKRAF RB293, dar mai toată lumea îi spune mai simplu: Bagger 293. Acest gigant pe 16 șenile, a fost declarat de Cartea Recordurilor ca cel mai mare vehicul terestru.

Bagger 293 1

     Bagger 293 are 96 de metri înălțime, 225 de metri lungime și o greutate de 14 200 de tone, fiind nevoie de cinci persoane pentru a-i asigura funcționarea. Pentru excavare, Bagger 293 folosește o roată mare, montată la capătul unui braț lung, de 21,3 metri în diametru, pe care se găsesc prinse 20 de cupe, fiecare dintre ele având o capacitate de mai mult de 15 de metri cubi. Într-o zi se pot excava 240.000 de metri cubi de material, care se îndepărtează în spatele excavatorului cu ajutorul unei benzi transportoare, pentru a fi apoi preluat de autovehicule.

Bagger 293

     O știre de ultimă oră:

     Pe 25 septembrie compania belarusă BelAZ a prezentat pentru prima dată cea mai mare basculanta din lume, cu capacitatea de transport de 450 de tone. Camionul va fi folosit pentru exploatări minere în Rusia, iar inginerii bieloruși pregătesc  documentele să prezinte basculanta la Guinness World Records.  Autobasculanta BelAZ 75710 este concepută și pentru a transporta piatră în cariere adânci de-a lungul drumurilor temporare, în condiții climatice diferite, cu temperaturi variind de la -50°C la +50°C. Vehiculul este propulsat de două motoare diesel, greutatea totală fiind de 810 de tone. Cabina poate găzdui două persoane și îndeplinește cerințele de zgomot, vibrații și cele referitoare la conținutul de substanțe nocive și praf.  Autovehiculul folosește 8 anvelope radiale Michelin și poate atinge viteza maximă de 64 km/h. Alte detalii tehnice sunt aici [pdf].



_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România