20 decembrie 2013

100 DE ANI DE CUVINTE ÎNCRUCIȘATE

     Cuvintele încrucișate reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de exerciții mentale din lume. În România sunt mai mult cunoscute ca rebus, o denumire totuși incorectă, deoarece rebusul este unul dintre genurile de probleme de enigmistică, sau careuri. Atât cuvintele încrucișate cât și integramele, apărute ulterior, sunt publicate constant în cotidiane periodice și în reviste specializate dedicate acestor tipuri de probleme.
     Primele cuvinte încrucișate s-au găsit pe un perete din Pompei. Acesta este un pătrat  magic, unde cuvintele sunt citite în toate direcțiile: de la dreapta la stânga, de la stânga la dreapta, de sus în jos, de jos în sus. Sensul lor nu se schimbă, fiind cuvinte în limba latină. Traducerea înseamnă: "Lucrătorul AREPO folosește roata la muncă."

cuvinte încrucișate Pompei

     Un violonist american de origine britanică, Arthur Wynne, poate fi considerat ca fiind adevăratul inventator al cuvintelor încrucișate. El a propus prima lui grilă în Anglia, fără succes însă, iar pe 21 decembrie 1913 a publicat-o în suplimentul ziarul american New York World, intitulat Fun, fără acele pătrate negre, pe care le cunoaștem azi. Acestea au fost introduse mai târziu.

primele cuvinte încrucișate

     Succesul a venit aproape imediat. Cuvintele încrucișate s-au publicat în Anglia (în Sunday Express), apoi în Franţa (ziarul Dimanche-Illustré, Le Gaulois şi L'Excelsior), în acelaşi an 1024. Tristan Bernard, scriitor, dramaturg și inventator al jocului Ludo, a consolidat succesul jocului, introducând mici desene în grilele sale, sub forma unor căsuţe negre.
     Astăzi, cuvintele încrucișate sunt populare în multe limbi, limbi care folosesc alfabete diferite. Forma de prezentare este în general o grilă pătrată sau dreptunghiulară de căsuțe albe și negre. Scopul urmărit este completarea spațiilor albe cu litere, astfel încât pe liniile orizontale și pe cele verticale să se formeze cuvinte. Careurile de cuvinte încrucișate au numerotate liniile și coloanele grilei (începând cu 1) și oferă, separat, lista de definiții ale cuvintelor din liniile orizontale și verticale, utilizând numerele acestora. Pe lângă definițiile clasice (definiții directe sau “de dicționar”), sunt foarte apreciate de rebusiști definițiile indirecte sau figurative: definiții rebusistice, definiții “expresie”, definiții umoristice sau definiții “surpriză”.
     Gradul de dificultate al unei grile este considerat mare dacă ea conține puține pătrate (căsuțe) negre. De-a lungul anilor, au fost publicate grile de excepție: grila 7x7 (7 rânduri și 7 coloane) fără nici o căsuță neagră și o grilă 8x8 fără nici un pătrat negru. În 2010, Claude Coutanceau a creat o grilă 9x9 fără nici un pătrat negru și fără nici un cuvânt care să se repete.

grila 9x9 fără pătrate negre

     În anul 1997, Didier Clerc și Pierre-Claude Singer au construit o grilă de 160.000 de pătrate și care conține 50.139 de cuvinte, care a fost inclusă în Cartea Recordurilor.


______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________
                        
                                                                                                  By Dan Caragea; Constanța, România

19 decembrie 2013

CELE MAI BUNE LICHIORURI DIN LUME

     The International Wine and Spirit Competition (Concursul International de Vinuri și Băuturi Spirtoase), aflat la a 44-a ediție, este competiția cea mai valoroasă de acest gen din lume, care își propune să promoveze calitatea și excelența celor mai bune vinuri, băuturi spirtoase și lichioruri din lume.

lumea IWSC

     Anul acesta au participat aproape 90 de țări din întreaga lume (țările participante sunt colorate cu verde, mai sus). Indiferent de țara de unde provine, indiferent dacă băutura este tânără sau veche, este judecată în funcție de clasa sa și tratată cu respect și considerație, astfel încât concursul să vină în sprijinul multora dintre producători și să  stabilească o referință internațională pentru calitate – se specifică pe site-ul oficial.

     La categoria lichioruri au fost decernate 2 premii de aur excepționale. O să încerc să reproduc câteva dintre cuvintele de apreciere pentru fiecare.

     1. Merlet Crème de Cassis – producător Distillerie Merlet & Fils. Este un lichior făcut din coacăze negre, de culoare roșu, dulce, închis.

Merlet Crème de Cassis

     2. VVH Vodk Caramel Liquor – producător Rives Pitman (lichior caramel). Un miros de zahăr caramel îți inundă nasul, cu o dulce claritate. Îți lasă aceleași notă intensă de miere curată pe cerul gurii, pentru o perioadă lungă. Alcool în volum 30%, votca fiind infuzată cu zaharuri aromate.

VVH Vodk Caramel Liquor

     Un alt lichior a primit doar medalia de aur: Lemon Myrtle Liqueur – producător Distillery Botanica Pty Ltd (lichior din lămâie și mirt). Are arome delicate de lămâie, orz și șerbet. Paleta de arome este minunată, elegantă, dulce și bine echilibrată, aromele de citrice fiind în armonie perfectă cu dulceața de bază.

Lemon Myrtle Liqueur

     De asemenea, alte 19 mărci de lichioruri au primit medalii de argint excepționale:
  • Cocobay White Rum & Coconut – producător Aldi Stores (lichior din nucă de cocos)
  • Dettling Chalet Liqueur Chocolat – producător Arnold Dettling AG (lichior de ciocolată)
Dettling Chalet Liqueur Chocolat
  • Coffee Liqueur Moka – producător As Layuijas Balzams (lichior de cafea)
  • St Rémy French Honey – producător CLS Rémy Cointreau (lichior din miere)
St Rémy French Honey
  • Amarula Cream Liqueur – producător Distell Ltd (lichior din fructe sălbatice)
  • Oude Meester Peppermint Liqueur – producător Distell Ltd (lichior din mentă)
  • Royal Combier – producător Distillerie Combier (lichior din fructe aromate)
  • Crème de Cassis de Dijon – producător Gabriel Boudier (lichior din coacăze negre)
Crème de Cassis de Dijon
  • Bartender Lychee Liqueur - producător Gabriel Boudier (lichior din litchi sau lychee)
  • Bartender Darjeeling Tea Liqueur - producător Gabriel Boudier (lichior din ceai)
  • Green Chartreuse – producător John e Fells & Sons Ltd (lichior din ierburi)
  • Vana Tallinn Original Cream Liqueur – producător Liviko AS (lichior din fructe aromate)
Vana Tallinn Original Cream Liqueur
  • Speyside Whisky Liqueur (40 ani vechime) – producător Master of Malt (whisky lichior)
Speyside Whisky Liqueur 40
  • Liqueur de Rose – producător Pagès Vedrenne (lichior din trandafiri)
Liqueur de Rose
  • Liqueur de Paris - producător Pagès Vedrenne (lichior din fructe)
  • Merrys Caramel Cream Liqueur – producător Robert A Merry & Co. Ltd (lichior caramel)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Shannon White Chocolate Cream Liqueur - producător Robert A Merry & Co. Ltd (lichior din ciocolată albă)
  • La Maison Fontaine Chocolat Herb Liqueurs – producător Metropolitan Spirits Ltd (lichior din ierburi și ciocolată)
  • Fratello Hazelnut Liqueur – producător Waitrose Limited (lichior de alune).
Fratello Hazelnut Liqueur
     Cred că ajunge! Nu mai continui cu medaliile de argint sau bronz.

Sursa : IWSC și Internet

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, citiți neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________

By Dan Caragea; Constanța, România

18 decembrie 2013

STAREA DE SĂNĂTATE ÎN UE

     Acest articol prezintă o statistică recentă (publicată în noiembrie 2013) privind starea de sănătate a populației din Uniunea Europeană (UE), statele membre și alte țări europene. Analiza se bazează pe rezultatele sondajelor din statisticile UE referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC). Starea de sănătate se concentrează pe trei indicatori-cheie:
  1. sănătate auto-percepută - oferă o evaluare generală a sănătății, așa cum este privită de persoanele chestionate;
  2. morbiditatea cronică - evaluează prezența unei boli sau a unor probleme de sănătate de lungă durată;
  3. handicap sau activitate limitată - evaluează persoanele care, din cauza problemelor de sănătate, nu și-au putut desfășura activitățile lor obișnuite de cel puțin șase luni.
     1. Sănătate auto-percepută

     Doi din trei oameni din UE percep sănătatea proprie ca fiind bună sau foarte bună. În anul 2011, aproximativ 69% din populația în vârstă de 16 ani sau mai mult spun că sănătatea lor este bună sau foarte bună, în timp ce 22% se percep cu o sănătate rezonabilă (echitabilă) și 9% susțin că au o sănătate proastă sau foarte proastă. În țările europene, prevalența de sănătate foarte bună și bună auto-percepută a variat de la 84% în Irlanda, 81% în Elveția și 80% în Suedia la mai puțin de jumătate din populație în Letonia (47%), Lituania (46% ) și Croația (45%).

Sănătatea auto-percepută în țările europene în 2011 ca fiind bună sau foarte bună (% din populația în vârstă de 16 ani sau mai mult)
sănătatea auto-percepută

     Evaluarea de sănătate a fost destul de stabilă în timp, nefiind diferențe semnificative față de anul 2005. Bărbații se auto-evaluează cu o stare de sănătate mai bună decât femeile, în toate țările.

Sănătatea auto-percepută în țările europene în 2011 (% din populația în vârstă de 16 ani sau mai mult)
sănătatea auto-percepută 1
     
     Sănătatea auto-percepută are un model distinct în funcție de vârstă: în grupe de vârstă mai mari, mai mulți bărbați și femei au tendința de a-și evalua sănătatea ca fiind proastă sau foarte proastă. Un decalaj între sexe a fost observat în toate grupele de vârstă, cu tendința de creștere până la vârsta de 75-84 de ani.

Sănătatea auto-percepută în țările europene în funcție de sex și vârstă, în 2011 (% din populația în vârstă de 16 ani sau mai mult)
sănătatea auto-percepută 2
     
     2. Morbiditate cronică
     
     Statistica arată că unul din trei cetățeni ai UE cu vârsta de peste16 ani suferă de o problemă de sănătate. 32% din populația UE-28 în vârstă de 16 ani sau peste au raportat că suferă de o boală cronică sau au avut probleme de sănătate de lungă durată. De asemenea, această proporție a fost destul de stabilă în timp, comparativ cu anul 2005. Țările cu cele mai puține probleme cronice de sănătate sunt Bulgaria (18%), Luxemburg și România (ambele 20%). La polul opus, se află Estonia și Finlanda (ambele 45%). 

Morbiditatea cronică în țările europene în 2011 (% din populația în vârstă de 16 ani sau peste cu probleme de sănătate de lungă durată)
morbiditate cronică
     
     Similar cu sănătatea auto-percepută, bărbații au mai puține probleme de sănătate de lungă durată decât femeile, în toate țările (29% față de 34% în UE, în ansamblu, în 2011).

     3. Handicap sau activitate limitată

     Unul din patru cetățeni europeni nu și-au putut desfășura activitățile lor obișnuite din cauza problemelor de sănătate. În 2011, 26% din persoanele cu vârsta de peste 16 ani au raportat limitări pe termen lung în activitățile obișnuite, legate de sănătate (8,2% severe și 17,5% mai puțin severe). Diferențele dintre bărbați și femei sunt evidente și la acest capitol: în Europa, 23% dintre bărbați și 28% dintre femei au raportat o limitare în activități obișnuite. Decalajului între sexe a fost mai mare în Olanda, Danemarca, Portugalia și România (circa 10 puncte procentuale). Pe de altă parte, nu a existat nici o diferență semnificativă între bărbați și femei în Irlanda.

Limitare de activitate din cauza problemelor de sănătate în țările europene în 2011 (% din populația în vârstă de 16 ani sau peste)
handicap sau activitate limitată

Sursa : Eurostat

By Dan Caragea; Constanța, România

17 decembrie 2013

BEC PLAT

     De peste 100 de ani, becul nu a evoluat prea mult. Balonul din sticlă sau bulbul becului proiectat de Thomas Edison în 1879, nu a suferit de-a lungul timpului transformări majore.  Chiar și în ultima vreme, când au fost promovate cu ardoare becurile cu LED-uri și becurile cu lumină compactă fluorescentă, în detrimentul becurilor incandescente, convenționale, forma balonului s-a modificat relativ puțin. 

bec plat

     Compania Philips a creat un nou design de bec, mai plat. Numit SlimStyle, becul arată ca un bec care a fost turtit. Este alimentat tot de LED-uri, având o luminozitate echivalentă cu a unui bec incandescent de 60 wați, ceea ce înseamnă că va consuma doar 10,5 wați. Becul este mult mai trainic, având o durată de viață nominală de 22 ani.

bec plat 2

     Chiar dacă la prima vedere are forma unui bec obișnuit, când te uiți la el din lateral poți vedea cât de subțire este. Becul are totuși aceiași grosime la fasung, care este unul normal, convențional, dar fiind mai subțire este mai ușor de ținut în mână atunci când se înșurubează. Fabricantul său susține că produce o lumină la fel de caldă ca un bec incandescent și este extrem de rezistent – exteriorul seamănă mai mult cu un plastic dur decât cu sticla.

bec plat 1

     Becurile produse de Philips se vor vinde prima dată în SUA, începând cu 01 ianuarie 2014, când intră în vigoare o lege federală care interzice producția sau importul de becuri incandescente, tradiționale, de 60 sau 40 de wați.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________
                                                                                            By Dan Caragea; Constanța, România

16 decembrie 2013

ANATOMIA GENURILOR

     Oricine știe că bărbații și femeile sunt două entități diferite. Construcția fizică și caracteristicile sexuale se impun ca evidente, dar există o mulțime de alte diferențe mai subtile între sexe. Pornind de aici, mai multe studii anatomice au dezvăluit câteva lucruri care nu pot fi contestate, pe ansamblu.
  • Bărbații sunt, în medie, cu 15% mai mari decât femeile.
  • Pe lângă că scheletul bărbaților este mai mare, stratul exterior al oaselor este în general mai gros la bărbați decât la femei, așa că bărbații sunt mai puțin predispuși la fracturi. Pentru femei acest lucru se agravează după menopauză, deoarece oasele lor devin mai subțiri, pierzând efectul protector al estrogenului. De asemenea, deschiderea dintre oasele pelviene ale femeilor este mai mare, pentru a permite copiilor să se nască. Dezavantajul este că dacă mușchii pelvieni devin apoi slabi, femeile sunt predispuse la prolaps.
schelet
  • Inima femeilor este aproximativ două treimi ca mărime față de cea a bărbatului și bate cu o frecvență mai mică:  în medie, în jur de 72 de bătăi pe minut (80 de bătăi pe minut la bărbați). De asemenea, femeile au un ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de fibrilație atrială și arterele femeilor sunt în general mai mici decât cele ale bărbaților. De aceea, femeile sunt supuse la riscuri mai mari odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, după menopauză și risc de accident vascular cerebral, având un eșec mai mare la operațiile de inimă.
  • Femeile au o capacitate mai mare de a vedea tonuri subtile și nuanțe, deoarece ochii lor au mai multe gene cu "viziune de culoare". Aceste gene, localizate în cromozomii X (bărbații au un cromozom X, iar femeile au doi), le ajută să recunoască culori diferite, nuanțe și tonuri de culoare diferite, pe care bărbații nu le observă. Având mai puține gene, înseamnă că bărbații au o șansă mai redusă de a distinge culorile, iar dacă o femeie are gene lipsă sau deteriorate, ea are un "back-up" situat pe cel de-al doilea cromozom X. De fapt, opt din 100 de bărbați și doar una din 100 de femei sunt afectați de daltonism.
culori
  • Nasul bărbaților este cu până la 10% mai mare, deoarece are nevoie de mai mult oxigen decât femeile. Bărbații au, în general, masa musculară mai mare, ceea ce necesită mai mult oxigen transportat în sânge pentru întreținere. Diferențele de mărime ale nasului devin evidente în jurul vârstei 11 ani.
  • Ficatul feminin, deși proporțional mai mic decât cel al bărbatului, funcționează la fel de eficient, cu excepția cazului de descompunere a alcoolului. Ficatul femeilor  conține niveluri mai mici ale enzimei numită dehidrogenază, responsabilă cu descompunerea alcoolului. Prin urmare, o femeie va absorbi mai mult alcool în sânge decât un bărbat, chiar dacă ficatul are aceiași mărime și cantitatea de băutura este identică, resimțind efectele alcoolului mai repede.
  • Deși femeile sunt mai mici decât bărbații, colonul lor are aceeași dimensiune. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multe lichide în timpul sarcinii, dar totodată femeile sunt mai predispuse la balonare. De asemenea, femeile se simt mai “pline” mai repede decât bărbații, atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente.
  • Capacitatea pulmonară a femeilor este cu aproximativ 30 la sută mai mică decât cea a bărbaților. Mușchii pulmonari ai femeilor lucrează mai mult, deoarece plămânii sunt mai mici și căile respiratorii mai înguste, putând avea probleme respiratorii mai frecvente decât bărbații după un efort deosebit.
  • Femeile au ligamentele mai laxe decât bărbații. Acest lucru ajută pelvisul să se extindă mai ușor în timpul nașterii și le oferă în general o gamă mai largă de mișcare, dar poate fi și un dezavantaj, însemnând un risc mai mare de leziuni.
  • Vezicile urinare sunt de aceiași proporție, dar mărimea uretrei (tubul pe care se scurge urina din vezica urinara) este total diferită: în jurul valorii de 3 cm lungime la femei, în timp ce la bărbați poate ajunge la 20 cm. De aceea, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare.
  • Femeile au tendința de a lua în greutate mai ușor. Bărbații au tendința de a pune grăsimea jurul mijlocului (burtă sau grăsime viscerală), în timp ce femeile au tendința de a o acumula în jurul coapselor și a șoldurilor. Având o masă musculară mai mare, bărbații ard caloriile mai eficient. De aceea, bărbații care cântăresc la fel ca femeile pot manca circa 300 de calorii mai mult pe zi, fără a lua în greutate (rata metabolismului este mai mare).
burtă-coapse și șolduri
  • Femeile sunt mai vulnerabile la apariția ridurilor, deoarece au pielea mai subțire. Pielea lor devine mai subțire pentru că pierde colagen (o proteina care conferă pielii susținere și elasticitate) odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai multe șanse de a dezvolta riduri. Bărbații au o densitate mai mare de colagen, motiv pentru care arată mai tineri pentru mai mult timp.
  • Bărbații au voci mai profunde, mai grave, deoarece corzile lor vocale sunt mai lungi și mai groase. Totuși, această diferență se uniformizează după menopauză, când lipsa estrogenului provoacă umflarea corzilor vocale, schimbând glasul feminin. Mărul lui Adam, o bucată de cartilaj în partea din față a glandei tiroide care protejează corzile vocale, iese în evidență mai mult la bărbați.
  • Femeile au un sistem imunitar mai activ, fiind mai bine pregătite pentru a lupta împotriva infecțiilor și trupurile lor au suferit mai puține daune după o infecție. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile la boli autoimune. Alte cercetări au constatat că sistemul imunitar feminin îmbătrânește mult mai lent, ceea ce ar putea explica de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații.
  • Un studiu de anul acesta a demonstrat diferențele dintre creierul masculin și cel feminin: femeile pot întreprinde mai multe sarcini complexe deodată, pe când bărbații se concentrează mai bine pe o singură sarcină.
2 lucruri deodată

Sursa : Internet

______________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________
By  Dan Caragea; Constanța, România

13 decembrie 2013

CREATURI MARINE CIUDATE

     Adâncurile oceanului sunt populate cu creaturi minunate și cu altele total neobișnuite. Fie că trăiesc în mări sau oceane, fie că sunt mari, urâte, țepoase, carnivore, inteligente, inofensive, plin de culoare sau  dimpotrivă, merită să fie cunoscute. A fost greu, dar am ales câteva dintre aceste minunate și uimitoare creaturi ale apelor.

     1. Peștele liliac cu buze roșii

peștele liliac cu buze roșii

     Acest pește este unul dintre cele aproximativ 60 de specii de pește liliac. El s-a adaptat pentru a-și duce viața pe fundul mării și pentru a se deplasa pe aripioarele din față, trăind în apropiere de Insulele Galapagos. Ca și alți pești pescar, are un apendice retractabil folosit ca o undiță, pentru a atrage prada aproape de gură. Buzele roșii îl fac extrem de fotogenic.

     2. Peștele roz

peştele roz

     Un alt exemplu de pește care nu înoată trăiește în marea Tasmania și este extrem de rar. Având doar 10 centimetri lungime, el își folosește cele două aripioare, care arată ca nişte mâini, pentru a se deplasa pe fundul mării.

     3. Castravetele de mare

castravete de mare

     Trăiesc la adâncimi mari, iar la peste 9 km adâncime reprezintă 90% din microfaună. Castraveții de mare nu au creier, dar au diverse terminații nervoase împrăștiate prin piele. Ei extrag oxigenul din apă prin arborii respiratorii care se găsesc în interiorul anusului, adică respiră prin fund. Pentru a fi în siguranță își mențin corpul dur, dar peretele corpului conține colagen, astfel încât castraveții se pot strecura prin orificii sau crăpături, putând lua diverse forme.

     4. Rechinul spiriduș

rechin spiriduș

     Considerat de uni oameni de știință ca o "fosilă vie", rechinul spiriduș duce o existență relativ misterios la adâncimi foarte mari, fiind cu adevărat unic și urât. El vânează datorită organelor electro-senzitive din bot, din cauza absenței luminii. Se distinge printr-o formă ciudată a capului, cu un bot lung, ca o spatulă, prin culoarea pielii, care este de cele mai multe ori spre roz și fălcile cu maxilare proeminente, diferite de alte specii de rechini.

     5. Peștele pescar (undițar)

peştele undițar

peştele pescar

     Variind la culoare de la gri închis până la maro închis, acești pești carnivori au capete uriașe, cu o gură enormă, în formă de semilună, plină de dinți lungi. Lungimea lor poate varia de la 20 cm la peste 1 m, cu o greutate de până la 50 kg. Tehnica lor de vânătoare este deosebită, unică: din coloana vertebrală le-a crescut o masă cărnoasă, o excrescență, care este folosită ca momeală. Unii dintre ei au și un organ luminescent în vârf, care este mult mai “atrăgător”.

     6. Peștele cu colți

peştele cu colți

     În ciuda aspectului lor de pericol, colți sunt practic inofensivi. Trăind la aproximativ 16 km adâncime şi având o vedere foarte slabă, sunt considerați peștii cu cei mai mari dinți din oceanele lumii, proporțional cu dimensiunea corpului. Colții sunt atât de mari încât nu pot închide gura.

     7. Peștele pată de cerneală (blobfish)

peştele pată de cerneală

     Această masă gelatinoasă, cu o densitate puțin mai mică decât a apei, este un pește care plutește deasupra fundului mării, fără să cheltuiască energie pentru înot. Lipsiți de mușchi, trăiesc la adâncimi cuprinse între 600 și 1200 metri în apele din largul coastelor Australiei și Tasmaniei, precum și în apele din Noua Zeelandă, înghițind crustaceele care plutesc în fața lor. Blobfish a captivat atenția a milioane de oameni în ultimul timp, fiind votat în acest an ca cel mai urât animal din lume.

     8. Peștele stafie (cu ochi butoi)


peştele stafie

     Trăiește în Oceanul Atlantic, Pacific și Indian și este numit după ochii săi în formă de butoi. Ochii sunt foarte mari, telescopici și ies din craniu, fiind închiși într-un dom mare transparent, format din țesuturi moi (de aici îi vine și denumirea de "peștele stafie"). Ochii, în general, sunt îndreptați în sus pentru a detecta siluetele prădătorilor, dar pot fi, de asemenea, orientați spre în față. Gura, fără dinți, este mică și se încheie într-un bot ascuțit.

     9. Păpușă de apă (Axolotl)

păpușă de apă

     Axolotl este o specie de salamandră, care nu reușește să se supună unei metamorfoze complete, păstrând calitățile de la stadiul de larvă în faza de adult. Specia se găsește în apele Mexicului și mai este numită salamandra mexicană sau păpușă de apă, după un termen aztec. Capetele lor sunt mari, iar ochii sunt fără pleoape. Membrele (patru picioare de șopârlă) sunt subdezvoltate și posedă peri lungi, subțiri, ca întreg corpul. Pentru respirație folosesc branhii externe, ca niște pene și au capacitatea de a-și regenera membrele.

     10. Peștele topor

peştele topor

peştele topor 1

     Despre acest înspăimântător mic pește (1-5 centimetri lungime) se știe destul de puțin, deoarece trăiește la adâncimi extreme. Punct de vedere anatomic, toracele seamănă oarecum cu lama unui topor, cu o licărire rece, de metal. Ochii lor mari, uneori în formă de tub, pot colecta cea mai slabă lumină și gura situată la vârful botului și îndreptată aproape drept în jos oferă o imagine înfricoșătoare atunci când sunt priviți din față.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și :  
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

12 decembrie 2013

80 DE BĂUTURI TRADIȚIONALE

     Prezentarea grafică următoare face un tur prin lume dezvăluind, în ordine alfabetică, băuturile cele mai populare din 80 de țări, care le produc probabil cel mai bine și le savurează cu nesaț, mult mai mult decât oricine altcineva.


     Câteva scurte explicații pentru unele dintre ele:
  • Absint - este o băutură alcoolică tare (45–74% alcool în volum) preparată din frunzele unei specii de pelin, anason, fenicul și alte plante aromatice. Are în mod tradițional o culoare verde natural, dar poate fi, de asemenea, incolor. Este un excitant al secreției gastrice, deoarece conține substanțe amare. În doze mari este toxic.
  • Aguardiente – ca denumire generică; sunt băuturi alcoolice (29-60% alcool în volum), obținute prin fermentare și distilare din fructe (portocale, struguri, banane, etc.) sau din cereale (mei, orz, orez, sfeclă, manioc, cartofi, etc.).
  • Akvavit - sau aquavit sau akevitt este o băutura spirtoasă (40% alcool în volum) tradițională în Scandinavia, cu gust de condimente și ierburi, cum ar fi chimen sau mărar.
  • Almdudler - este o băutură carbogazoasă îndulcită făcută din struguri și suc de mere, aromată cu ierburi. Este considerată băutura națională a Austriei, iar popularitatea sa este întrecută numai de Coca-Cola. Aproximativ 80 de milioane de litri de băutură sunt produse în fiecare an.
     absint          akvavit          almdudler
  • Arak – sau araq este băutura alcoolică (40-63% alcool în volum) tradițională din Liban, Irak, Siria, Palestina, Iordania și Israel. Este o băutură din anason, neîndulcită, incoloră, etichetată ca aperitiv.
  • Balsam negru - este un lichior tradițional leton pe bază de plante, făcut cu mai multe ingrediente naturale diferite, amestecate cu vodcă pură (45% alcool în volum). Băutura în sine este neagră și foarte amară, dar cu o dulceață distinctă. Poate fi servită cu gheață, amestecată cu rachiu, akvavit sau vodcă, în ceai cald, cafea sau cu apa minerală sau alte băuturi răcoritoare.
  • Becherovka – este un aperitiv pe bază de plante amare și totodată considerat un digestiv (conținutul de alcool 38%), produs la Karlovy Vary, de către compania Jan Becher. Brandul este deținut de Pernod Ricard. Este fabricat după o rețetă secretă dintr-o mare varietate de ierburi și condimente.
     Arak Haddad special          balsam negru          becherovka
  • Brännvin – este o băutură alcoolică suedeză (conținut de alcool între 30% și 38%) distilată din cartofi sau cereale, care poate fi aromatizată sau nu. În Finlanda, pentru băuturile de acest gen se folosește cuvântul viina, iar islandezii folosesc termenul brennivín. Toate au un gust unic și distinctiv similar cu vodca sau cu akvavit.
  • Cezar - sau Bloody Caesar este un cocktail creat și consumat în principal în Canada, care conține de obicei vodcă, clamato (un amestec brevetat de suc ​​de roșii, condimente și fiertură de scoici), sos fierbinte și sos Worcestershire. Se servește cu gheață într-un pahar mare, de obicei, garnisit cu o tulpină de țelină, sare și felii de lime.
  • Caipirinha - este cocktailul național brazilian făcut cu cachaça (băutura distilată din trestie de zahăr), gheață, zahăr și felii de lime.
     viina-brännvin          Bloody Caesar          caipirinha
  • Chicha - este un termen folosit în regiuni din America de Sud și Centrală pentru mai multe soiuri de băuturi fermentate sau nefermentate, multe derivate din porumb. Chicha poate fi, de asemenea, făcută din manioc, struguri, mere sau diverse alte fructe sau poate fi o bere produsă din porumb. Chiar dacă inițial era asociată cel mai frecvent cu porumbul, cuvântul este folosit azi pentru aproape orice băutură de casă.
  • Ginjinha - sau pur și simplu Ginja este un fel de lichior făcut prin infuzarea vișinelor în alcool și adăugarea de zahăr, împreună cu alte ingrediente. Este servit cu bucăți de fructe în pahar, fiind o băutură tipică, lichiorul favorit al multor portughezi. 
  • Horilka – sau gorilka după pronunția din limba rusă, este cuvântul ucrainean pentru vodcă. Este, de obicei, distilată din cereale. Un tip deosebit de horilka, numit pertsivka, conține ardei iute. 
  • Jenever - de asemenea cunoscut sub numele de genièvre, genever, peket sau gin olandez, este o băutură foarte populară în Olanda și Belgia. Se face din orz, grâu, și secară, aromatizat cu ienupăr. 
     ginja     horilka     jenever
  • Kriek – este o bere tipic belgiană realizată prin fermentarea împreună cu cireșe  Morello (sunt roșu-închis, fructul este mai acid, au beneficii nutriționale mai mari și au efecte medicinale).
  • Kumis - este un produs lactat fermentat în mod tradițional din lapte de iapă. Băutura este caracteristică pentru popoarele din stepele Asiei Centrale, de origine mongolă. Este similar cu chefirul, dar deoarece laptele de iapă conține mai mult zahăr decât cel de vacă sau de capră, când fermentează conține puțin alcool (0,7 - 2,5%).
  • Grappa - este o băutură alcoolică de origine italiană, parfumată, pe bază de struguri, un fel rachiu de tescovină, care conține 35% - 60% alcool în volum. Fermentarea și distilarea se fac fără adaos de apă. În Italia, grappa este în primul rând servită ca un digestiv.
     kriek          kumis          grappa
  • Mate – cunoscut sub numele de yerba mate sau cimarron. (Yerba Mate este un copac care poate crește până la 15 metri înălțime. Frunzele sunt veșnic verzi, de 7-11 cm lungime și 3-5,5 cm lățime, cu margini zimțate. Frunzele sunt adesea numite yerba, ceea ce înseamnă "plantă” în spaniolă). Mate este o băutură infuzată tradițională în Argentina, care este servită cu un pai de metal numit Bombilla (care acționează și ca o sită) dintr-un recipient special, după ce frunzele de Yerba Mate au uscate și tocate.
  • Mastika – este o băutură condimentată cu mastic, o rășină care se adună din copacul cu același nume, copac veșnic verde, nativ din regiunea mediteraneană. În Macedonia, mastika este considerată băutura națională.
  • Pisco – este o băutură incoloră sau de culoare gălbuie produsă din struguri în centre de vinificație din Peru și Chile. Pisco se produce doar din anumite soiuri de struguri, cultivate în regiuni bine determinate. Din struguri se face vin, care apoi este distilat. Este folosit și la prepararea unor cocteiluri interesante.
     mate          mastika          pisco
  • Rooibos înseamnă "arbustul roșu", fiind o familie de plante care cresc în sudul Africii. Frunzele sale sunt folosite pentru a face un ceai foarte popular în special în Africa de Sud. Ceaiul rooibos se prepară în același mod ca și ceaiul negru și se adaugă lapte și zahăr după gust sau o felie de lămâie și miere.
  • Sangria – este o băutură pe bază de vin în care se adaugă fructe tăiate (portocale, lămâi, lime, mere, piersici, pepene galben, fructe de pădure, ananas, struguri, kiwi și mango), un îndulcitor (miere, zahăr, sirop, sau suc de portocale) și o cantitate mică de coniac, brandy sau alte lichide, cum ar fi Sprite sau 7 Up. Numele său vine de la cuvântul spaniol "sangre” (sânge), din cauza culorii sale roșu-închis. Sangria nu este un cocteil, ea preparându-se în recipiente mari și nu în mixere, în intimitatea bucătăriei.
  • Sake - sau saké este o băutură alcoolică de origine japoneză care se obține prin fermentarea orezului, fiind uneori numită "vin de orez", dar procesul de fabricare este mult mai asemănător cu cel al berii. În limba japoneză, cuvântul sake se referă în general la orice băutură alcoolică, existând aproximativ 1.600 de producători de sake. Ca și sushi, sake este o parte integrantă din bucătăria japoneză.
     sangria                    sake
  • Schnapps -  este un termen care se referă la orice fel de băutură alcoolică tare produsă în Germania, dar și în Austria și Elveția. Germanii prepară acest fel de rachiu numai din mere, pere, prune și cireșe, alte fructe fiind mai rar utilizate.
Sursa : Visual.ly si Wikipedia

By Dan Caragea; Constanța, România