30 aprilie 2014

CEL MAI RAPID

     S-a demonstrat că ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ, putând atinge o viteză de 110-115 km/oră. Dar nu trebuie să uităm că acest sistem de măsurare a vitezei este unul pur inventat de noi, oamenii. Dacă luăm în considerare viteza relativă, raportată la lungimea corpului unei vietăți și distanța străbătută de aceasta într-o secundă, până de curând cea mai mare viteză o avea gândacul tigru australian. El poate acoperi într-o secundă de 171 de ori lungimea corpului său, pe când ghepardul doar de 16 ori.

ghepard

     Cercetători americani au anunțat pe 28 aprilie că un mic acarian nativ în sud-estul Californiei este cel mai rapid animal din lume. Cunoscut sub numele de Macropalpis Paratarsotomus, el se poate deplasa într-o secundă cu viteza de 322 de ori lungimea corpului său. Viteza gândacului, nu mai mare decât o sămânță de susan, a fost măsurată în condiții de laborator și în mediul sau natural, folosind un aparat de fotografiat de mare viteză. Deși a fost identificat pentru prima dată în 1916, despre acarianul, care trăiește pe lângă pietre sau de-a lungul trotuarelor, se cunosc puține lucruri referitoare la obiceiurile sale, modul de existență sau sursele de alimentație.

cel mai rapid 1

     Observație: În cazul în care un om ar putea acoperi într-o secundă o distanță egală cu de 322 de ori lungimea corpului său, el ar “sprinta” cu viteza de 2090 km pe oră. La această viteză, ar putea înconjura Pământul în mai puțin de 20 de ore.

     În același timp, gândacul se poate opri brusc și își poate schimba direcțiile de mers extrem de rapid, constituind o problema ca să fie prins, De asemenea, toate aceste performanțe le poate realiza și la temperaturi foarte mari, chiar la 60 grade Celsius, o temperatură letală pentru cele mai multe animale.

cel mai rapid

     O mai bună înțelegere a modului în care acarianul dezvoltă această viteză, ar putea avea noi aplicații în bioinginerie sau ar putea crea noi modele revoluționare pentru roboți sau dispozitive bio-mimetice.

Sursa : Internet

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

29 aprilie 2014

AȘTEPTAREA

     În urmă cu câțiva ani, directorii aeroportului Houston s-au confruntat cu o problemă de relație. Pasagerii depuneau unui număr exagerat de plângeri cu privire la așteptarea prea lungă pentru preluarea bagajelor. Ca răspuns, au crescut numărul lucrătorilor care se ocupau de bagaje și așteptarea medie a scăzut la numai opt minute. Dar plângerile au persistat. După o analiză mai atentă la fața locului, au descoperit că distanța de mers pe jos de la porțile de sosire până la locul de preluare a bagajului era foarte scurtă. Aeroportul a decis o nouă abordare: în loc să mai reducă timpii de așteptare, au mutat porțile de sosire departe de terminalul principal și pasagerii trebuiau să străbată acum o distanță de șase ori mai mare pentru a-și obține bagajele. Plângerile au scăzut la aproape de zero.

așteptarea bagajelor

     Această poveste sugerează la prima vedere un management abil, realizat însă pe seama clienților, care devin deodată mulțumiți. De fapt toată problema se reduce la psihologia așteptării, fie pentru bagaje, fie pentru alimente sau alte lucruri, care este mult mai importantă decât durata așteptării în sine. În cazul aeroportului, timpul ocupat prin mers liber pe jos pentru recuperarea bagajelor, nu este perceput nicidecum ca o așteptare.
     În general, oameni care așteaptă mai puțin decât au anticipat pleacă mai fericiți decât cei care așteaptă mai mult decât s-au așteptat. Când o lungă așteptare se încheie pe o notă fericită (pozitivă), avem tendința să privim întreaga experiența ca pe ceva pozitiv, chiar dacă ne-am simțit mizerabil o mare parte din timp. În schimb, în cazul în care emoțiile negative domină în ultimele minute, retrospectiva procesului va fi percepută în totalitate ca negativă, chiar dacă experiența în ansamblu nu a fost relativ dureroasă.
     Dacă ne referim la așteptarea la o coadă, suntem mai preocupați de modul cât de lungă este coada decât cât de repede se mișcă. Când avem posibilitatea de a alege într-o coadă scurtă care se deplasează încet și una lungă în mișcare mai rapidă, vom opta adesea pentru prima, chiar dacă așteptările sunt identice.

asteptarea

     “Uneori așteptarea ne maturizează, alteori ne omoară. V-aţi gândit vreodată că o așteptare nu seamănă cu alte așteptări? Așteptările diferă între ele ca oamenii.” – spune Octavian Paler. Eu consider că prețul principal al așteptării este de natură emoțională: stres, plictiseală, apăsare, enervare, o senzație de sâcâială, deznădejde sau sentimentul că viața se scurge pe lângă noi. Ultimul lucru pe care vrem să-l facem cu timpul nostru liber este să-l risipim în așteptare. Nu vom putea elimina, de exemplu, cozile cu totul, dar o mai bună înțelegere a psihologiei de așteptare ne poate ajuta de a face momente inevitabile din viața noastră de zi cu zi mult mai ușor suportabile. Și, de ce nu, când așteptăm putem pune mâna pe o carte…

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________
                           By Dan Caragea; Constanța, România

28 aprilie 2014

ÎMPĂRȚIREA MĂRII NEGRE

     După adoptarea Convenţiilor internaţionale (Geneva, 1958) asupra mării libere, mării teritoriale, zonei adiacente şi asupra platoului continental, delimitarea acestora a devenit o problemă complicată generând nu de puţine ori controverse şi discuţii aprinse care s-au întins timp îndelungat, unele dintre ele negăsindu-şi soluţionarea nici în prezent din cauza poziţiilor neconciliante a uneia sau a ambelor părţi (ajustarea acestor limite este numită, în dreptul internațional delimitare maritimă). O nouă etapă a constituit-o adoptarea Convenţiei ONU asupra dreptului mării în anul 1982, în care, pe lângă noţiunile definite în convenţiile anterioare, a apărut zona economică exclusivă care practic a înglobat şi dezvoltat noţiunea de platou continental fără a o înlocui complet.
     Apele teritoriale sau marea teritorială sunt o centură de coastă care se extinde la 12 mile marine (22,2 km) de la linia de bază. În mod normal, linia de bază de la care începe marea teritorială este linia de reflux de-a lungul coastei, marcată pe hărțile recunoscute oficial la scară largă. Apele dinspre uscat, sub linia de bază, sunt definite ca ape interioare (lacurile și râurile sunt considerate ape interioare), pe care statul are suveranitate completă. Marea teritorială a unui stat (până la 12 mile marine sau 22,2 km; un stat poate pretinde o mare teritorială mai mică) este considerată ca fiind teritoriul suveran al statului, deși navelor străine (militare și civile) le sunt permise o trecere inofensivă. Această suveranitate se extinde, de asemenea, la spațiului aerian, până pe fundul mării și mai jos. Zona contiguă sau adiacentă este zona de apă care se întinde de la marginea exterioară a mării teritoriale cu până la 12 mile marine sau 22,2 km, ajungând la 24 de mile marine (44,4 km) de la linia de bază, în care un stat poate exercita un control limitat cu scopul de a preveni sau de a pedepsi încălcarea legislației vamale, fiscale, sanitare sau de imigrare și reglementările de pe teritoriul său sau în marea sa teritorială. Zonă economică exclusivă se întinde la un maxim de 200 de mile marine (370,4 km) de la linia de bază, incluzând apele teritoriale și de zona contiguă. O națiune are controlul asupra tuturor resurselor economice în cadrul zonei sale economice exclusive, inclusiv de pescuit, minerit, explorare de petrol, precum și orice poluare a acestor resurse. Cu toate acestea, ea nu poate interzice trecerea navelor altor state la suprafața mării sau sub ape, care sunt în conformitate cu legile și reglementările adoptate de Convenția ONU.

ape teritoriale

     Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km², are un volum de apă de 537.000 km³ (circa 200 km³ de apă se evaporă anual) şi o salinitate medie de 22,03 g/l%. Cel mai adânc punct se află la 2211 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta, dar adâncimea medie este de 1271 m. Mareele sunt de mică amploare, circa 12 cm. Marea Neagră are 1149 km în lungime şi o lățime de 630 km, țări riverane fiind România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia şi Ucraina.

     Luând în considerare cele scrise mai sus, iată cum se împart zonele economice exclusive în Marea Neagră:

delimitarea mării neagre
     
     Problema care se pune acum, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, este redelimitarea platourilor continentale şi apoi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. O problemă complicată, care va genera probabil controverse şi discuţii aprinse.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

27 aprilie 2014

UMBRELA CARE SE DESCHIDE AUTOMAT LA SOARE

     Pentru ce care au obosit să deschidă și să închidă manual o umbrelă, o firmă din Olanda (Toer) a creat o umbrelă care se deschide singură atunci când soarele începe să strălucească. Ar putea fi o soluție care va încânta, fără îndoială, proprietarii plajelor.

umbrela care se deschide automat la soare
     
     Concepută sub forma unui “nor”, umbrela are în partea de sus un panou solar, care atunci când primește lumina soarelui, umflă parasolarul. Umbrela este realizată dintr-un material textil și se umflă în 20 de secunde, ajungând la un diametru de 2 metri.

umbrela care se deschide automat la soare

     Un strat de silicon acoperă materialul, făcându-l impermeabil și, de asemenea, rezistent la căldura soarelui. Când soarele dispare, umbrela se dezumflă automat. Ea poate fi închisă în mod automat și de la un comutator care se află pe stâlpul de susținere.

     Ca de obicei, la final un scurt video:



______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________

     By Dan Caragea; Constanța, România





25 aprilie 2014

MAȘINA CARE NU SE MURDĂREȘTE

     Pentru conducătorii auto care urăsc spălarea mașinii proprii - o corvoada costisitoare - în fața casei, în parcările de la blocuri sau la spălătoriile auto sau pentru cei care consideră piperate prețurile pentru estetica exterioară a autoturismelor, gigantul japonez Nissan propune prima mașină din lume care nu se murdărește pe orice fel de drum. O putem numi mașina care se “auto-curăță" și care ar putea pune pe butuci mica industrie a spălătoriilor auto.

mașina care nu se murdărește

     Inginerii de la Nissan din Marea Britanie testează o tehnologie inovatoare, o vopsea, care respinge murdăria care se depune pe caroserie. Ei au creat o vopsea hidrofobă și oleofobă, care respinge apa (ploaie, ceață, noroi sau lapoviță și zăpadă), substanțele grase, gen uleiuri și murdăria de zi cu zi. Testele se efectuează pe noul model Nissan Note, care se comercializează de anul trecut, din octombrie, la prețuri cuprinse între 12.100 și 17.100 £. Prețul pentru noua vopsea nu a fost încă stabilit, dar cei de la Nissan susțin că va fi probabil în jur de 450-500 £, similar cu o opțiune de vopsea metalică.

     Notă: Nissan are angajați 8.500 de oameni în Marea Britanie, din care peste 7300 la fabrica din Sunderland și 950 la Centrul Tehnic din Cranfield, Bedfordshire. 

mașina care nu se murdărește 1

     Directorul de marketing susține că inginerii de la Nissan se gândesc în mod constant la noi metode de a face viața familiilor cumpărătorilor mai ușoară, prin abordarea problemelor de zi cu zi ale clienților și aplicarea tehnologiilor de ultimă oră, ca această vopsea incredibilă.

     Cum probabil v-ați obișnuit, exemplificarea printr-un scurt video este necesară:



______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și alte postări din categoria auto:
______________________________________________________________________________________________________

By Dan Caragea; Constanța, România

24 aprilie 2014

MAȘINĂRIA CARE NE TREBUIE

     "Dalek" este porecla unei mașini construită pentru astuparea gropilor, cu un randament foarte bun, fiind de 30 de ori mai rapidă decât metoda convențională de reparații. Testele efectuate în Marea Britanie, pe drumurile din Bedfordshire, s-au încheiat cu un succes unanim recunoscut.

mașinărie de astupat gropi

     Pe lângă faptul că este mult mai rapidă decât metodele actuale de reparații, mașina folosește un singur lucrător, șoferul, pentru realizarea întregului proces tehnologic de reparație. Coordonarea lucrărilor se face din cabina vehiculului, folosind un calculator și un joystick. Mașina are un braț mobil în partea din față, care se poate mișca în zona din fața cabinei, cu care se efectuează toate lucrările necesare pentru astuparea unei gropi pe carosabil, de la curățarea suprafeței până la umplerea cu material asfaltic.

mașinărie de astupat gropi 1

     Pentru britanici, menținerea drumurilor în stare bună și în condiții de siguranță este o prioritate cheie. Se investighează în mod constant noi moduri și soluții pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră și se încercă tehnologii inovatoare pentru asigurarea întreținerii rețelei de drumuri. "Dacă nu reparăm drumurile în mod corespunzător la intervale regulate și nu le reconstruim atunci când ajung la sfârșitul perioadei de exploatare, vom avea numai șosele pline de gropi, care pun în pericol viața participanților la trafic și care implică costuri de miliarde de lire pentru reparații la autovehicule", a declarat un oficial britanic.

mașinărie de astupat gropi 2

     Mașina este capabilă să umple găurile din carosabil în doar două minute. Chiar dacă prețul este mare - 200.000 de lire sterline, reducerea timpului de reparare și a numărului de lucrători pentru reparații-întreținere ar putea dovedi eficiența acestui utilaj, care este deja folosit în SUA (Pothole Killer).

     Pentru exemplificare, un scurt video:

https://www.youtube.com/watch?v=6XRaONuQO7Q

     Prețul mare al mașinăriei nu ar fi un inconvenient pentru “responsabilii” de la CNADNR, deoarece comisioanele sunt direct proporționale. Le-aș sugera să cumpere vreo 500 de bucăți!

Sursa : Daily Mail

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________

                                                                                            By Dan Caragea; Constanta; Romania

23 aprilie 2014

O LEGE CARE TREBUIE APLICATĂ LA NOI

     Cine mai are puterea să suporte mass-media observă la tot pasul știri cu tineri care se prevalează de numele părinților sau de puterea politică și financiară a acestora pentru a ieși “basma curată” din diverse situații. Încercărilor lor, adesea reușite, de a “cumpăra” prin influență moralitatea civică generală sunt cel puțin revoltătoare, provocând indignarea oamenilor onești.
În statul american Washington, dacă un cetățean se laudă în public că are părinți bogați și influenți, persoana în cauză ajunge la închisoare.
     Un astfel de articol ar trebui introdus în Codul Penal românesc pentru a stopa zeflemismul și ignoranța tinerilor de bani gata. De fapt, ei au doar o parte din vină, cealaltă fiind a părinților sau a rudelor apropiate care le acceptă acest comportament desuet.

     Pentru a uita de mass-media și de odraslele infatuate, vă propun alte norme de conduită americane, cu valoare de lege, dar mai dulci, pentru că se referă și la sex:
  • un bărbat nu poate trage un foc de armă în timp ce partenera lui are un orgasm(Wisconsin);
  • este împotriva legii să faci sex cu soția, dacă respirația îți miroase a usturoi, ceapă sau sardine (Alexandria, Minnesota);
  • se pedepsește cu închisoarea sărutatul unei femei care doarme, chiar dacă îți este șotie sau prietenă (Colorado);
  • este interzis oricărei femei să se dezbrace în fața unei fotografii care reprezintă un bărbat (Oxford, Ohio);
  • este ilegal ca soții să ia mai mult de trei înghițituri de bere în timp ce se află în pat cu soțiile lor (Ames, Iowa);
  • daca un bărbat sărută o femeie mai mult de 5 minute neîntrerupte, fapta se consideră infracțiune, iar bărbatul pătimaș riscă condamnarea la închisoare (Iowa);
  • în timpul actului sexual, este interzis ca bărbatul să înjure sau să blesteme (Willowdale, Oregon);
  • este ilegal ca un bărbat să seducă o femeie castă prin ispită, înșelăciune, arte, lingușire sau o promisiune de căsătorie (Alabama);
  • mustățile devin ilegale în cazul în care proprietarul lor "are tendința să-i sărute în mod des pe alți oameni" (Indiana);
  • nu poți să-i faci cu ochiul unei doamne cu care nu ești destul de “familiarizat"  (Ottumwa, Iowa);
  • este interzis de lege să înjuri în prezenţa... morților (Carolina de Nord)
     P.S. : În Marea Britanie, legea permite oricărei femei gravide să urineze oriunde dorește, inclusiv în cascheta unui polițist, fără să poate fi trasă la răspundere.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

18 aprilie 2014

IMPRIMANTĂ DE BUZUNAR

     V-ați dorit o imprimantă pe care s-o transportați cu ușurință oriunde? O firmă israeliană (Zuta) a fabricat un “roboțel” care ar putea produce o revoluție pentru industria de imprimare. Capul de imprimare, fără întregul sistem sofisticat al unei imprimante obișnuite, se mișcă pe niște rotițe, care îl conduc cu precizie în orice direcție pe coala de hârtie și imprimă textul dorit.

imprimantă de buzunar

     Mini-imprimanta are o baterie reîncărcabilă și se poate conecta cu smartphone-uri, tablete și PC-uri, permițând utilizatorului de a imprima pe orice dimensiune de hârtie. Activarea sa se face prin Bluetooth.

imprimantă de buzunar

     Caracteristici tehnice:
  • Dimensiuni: 10 cm înălțime și 11,5 cm în diametru;
  • Greutate: aproximativ 300 de grame;
  • Viteza de imprimare: 1,2 pagini pe minut;
  • Calitatea de imprimare: 96x192 dpi;
  • Cerneală: cartuș negru;
  • Conectivitate: wireless;
  • Interfața: Bluetooth;
  • Baterie: imprimare 1 oră;
  • Sistem de operare: Android, IOS, Linux, OSX, Windows;
  • Material: policarbonat;
  • Culoare: alb și negru.
     Un scurt video pentru o demonstrație:



______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________

     By Dan Caragea; Constanța, România

16 aprilie 2014

CEI MAI MARI CONSUMATORI DE BĂUTURI SPIRTOASE

    
     În conformitate cu datele publicate de IWSR (International Wine & Spirit Research), o firmă de cercetare de piață, consumul de băuturi alcoolice din anul 2012 a crescut cu 1,6%, adică cu 27 de miliarde de litri. China rămâne cea mai mare piață de desfacere din lume, băutura națională – baijiu (vezi nota) – reprezintă o pondere nemaiîntâlnită la nici un alt stat, de aproape 99% din toate băuturile spirtoase consumate de chinezi. De aceea, China nu figurează în clasamentele celor mai consumate băuturi spirtoase pe plan internațional.
     Cea mai populară dintre acestea este vodca și bineînțeles în Rusia. Rușii au reușit să bea aproape 2 miliarde de litri de vodcă în 2012, echivalentul a aproape 14 litri pentru fiecare locuitor (bărbați, femei și copiii). Cum era de așteptat, rușii sunt printre cei mai mari băutori din lume, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății.

consum de votcă

     Dacă ne referim la rom și scotch whisky, americanii ocupă același loc doi în rândul celor mai mari consumatori din lume (ca și la vodcă). Importurile de scotch whisky în SUA au crescut cu 8% anul trecut (2013), ajungând la o valoare record de 1,4 miliarde dolari. Este al cincilea an consecutiv de creștere, americanii consumând acum de două mai mult scotch whisky decât beau cu opt ani înainte.

consumul de rom și whisky

     În schimb americanii sunt cei mai mari consumatori de tequila, devansându-i pe mexicani. Surprinzător, la consumul de gin, ugandezii ocupa locul al zecelea.

consum de gin și tequila

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

15 aprilie 2014

TURBINĂ CU ARIPI

     Turbinele eoliene rotative ar putea fi în curând înlocuite ce cele cu aripi. Firma germană Festo a realizat o nouă turbină eoliană, denumită Dual Wing Generator, care folosește două aripi pentru a genera energie chiar și atunci când viteza vântului este scăzută (la 14 kilometri pe oră).

turbina cu aripi

     Mișcarea aripilor, care imită bătaia naturală din aripi a pasărilor, este transformată în energie electrică cu ajutorul unui motor cu circuit integrat. Aripile generatorului nu se mișcă numai în sus și în jos, ci, de asemenea, se răsucesc la anumite unghiuri, creând un sistem ultra-ușor cu calități aerodinamice excelente și cu o agilitate extremă.

turbina cu aripi

     Deoarece o aripă se ridică iar cealaltă coboară, randamentul turbinei este foarte bun și atunci când viteza vântului este destul de mică. Ele ar putea fi utilizate în zonele unde turbinele clasice nu se pot amplasa, pentru că puterea vântului este insuficientă pentru o funcționare la parametri normali.

     Pentru exemplificare, un scurt video:

https://www.youtube.com/watch?v=prxTxlAqUcg

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________
                                                                                            By Dan Caragea; Constanța, România

14 aprilie 2014

URBANIZAREA ȘI INDICELE DE PROSPERITATE

     ONU a publicat de curând un raport special (State of the World’s Cities 2012/2013) referitor la prosperitatea orașelor. Orașul este considerat originea prosperității. Orașul este locul în care ființele umane pot găsi satisfacerea nevoilor de bază și accesul la bunuri publice esențiale. El este, de asemenea, locul în care ambițiile, aspirațiile și alte aspecte materiale și imateriale ale vieții pot fi realizate, furnizând mulțumire și fericire, prosperitate și bunăstare individuală și colectivă. Cu toate acestea, atunci când prosperitatea este limitată la anumite grupuri, atunci când este folosit pentru a urmări interese specifice sau atunci când acesta este o justificare pentru câștiguri financiare pentru câțiva în detrimentul majorității, orașul devine o arenă în care se solicită dreptul la prosperitate comună, chiar prin luptă.

     ONU sugerează o nouă abordare a prosperității dincolo de accentul exclusiv economic, incluzând alte componente vitale, cum ar fi calitatea vieții, infrastructuri adecvate, echitatea și durabilitatea mediului. Raportul propune un nou instrument – Indicele de prosperitate a orașului - împreună cu o matrice conceptuală - Roata prosperității – care sunt menite să ajute factorii de decizie pentru a proiecta intervenții politice clare. De asemenea, raportul pledează pentru necesitatea ca orașele să-și sporească domeniul public, să-și extindă bunuri publice și să-și consolideze drepturile la bunurile comune, ca o modalitate de a ridica nivelul de prosperitate.

Wheel of Prosperity - Roata prosperității

Wheel of Prosperity - Roata prosperității

     Potrivit Organizației Națiunilor Unite, mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe, iar pe la mijlocul secolului actual mai mult de șapte din zece oameni vor trăi în orașe. Altfel spus, orașele sunt viitorul lumii.

     Mai jos este o listă a cele mai mari orașe, de fapt metropole, cu populații de peste 10 milioane de locuitori.

Nr. crt.
Orașul (țara)
Populație (2010)
1
Tokyo (Japonia)
36 669 000
2
Delhi (India)
22 157 000
3
Sao Paolo (Brazilia)
20 262 000
4
Mumbay (India)
20 041 000
5
Ciudad de México (Mexic) sau Mexico City
19 460 000
6
New York (SUA)
19 425 000
7
Shanghai (China)
16 575 000
8
Calcutta (India)
15 552 000
9
Dacca (Bangladesh) sau Dhaka
14 648 000
10
Los Angeles (SUA)
13 156 000
11
Karachi (Pakistan)
13 125 000
12
Buenos Aires (Argentina)
13 074 000
13
Beijing (China)
12 385 000
14
Rio de Janeiro (Brazilia)
11 950 000
15
Manila (Filipine)
11 628 000
16
Osaka-Kobe (Japonia)
11 365 000
17
Cairo (Egipt)
11 001 000
18
Lagos (Nigeria)
10 578 000
19
Moscova (Rusia)
10 550 000
20
Istanbul (Turcia)
10 525 000
21
Paris (Franța)
10 485 000
     
     Raportul analizează populația urbană a țărilor membre și prognozează nivelul de urbanizare pentru anii următori. Iată doar datele despre țara noastră:

ROMÂNIA
Populația urbană (mii locuitori), 1990 - 2030
1990
2000
2010
2020
2030
12 350
11 734
12 177
12 839
13 296
Nivel de urbanizare (%), 1990 - 2030
1990
2000
2010
2020
2030
53,2
53,0
57,5
63,0
68,2

     A fost prognozată rata de creștere a populației numai pentru aglomerările urbane cu peste 750.000 de locuitori, așa că România nu are decât un singur oraș la acest capitol.

BUCUREȘTI
Populația orașului (mii de locuitori)
1990
1995
2000
2005
2010
2015
2020
2025
2040
2018
1949
1931
1934
1947
1959
1963
Rata de creștere a populației (%)
1990-1995
1995-2000
2000-2005
2005-2010
2010-2015
2015-2020
2020-2025
- 0,21
- 0,69
- 0,19
0,03
0,12
0,13
0,005
     
     Tot pentru București, iată indicele de prosperitate și componente sale:

BUCUREȘTI – locul 29
Indicele de prosperitate și componente
Indice de prosperitate (4)
Indice de productivitate
Indice de calitate a vieții
Indice de infrastructură
Indice de mediu
Indice de echitate socială
Indice de prosperitate (5)
0,821
0,707
0,767
0,968
0,867
0,900
0,831
Notă: Indicele de prosperitate (4) – cu 4 componente, nu include indicele de echitate socială, iar indicele de prosperitate (5) cuprinde toți cei 5 indicatori.
     
     Dacă doriți informații despre alte orașe sau state puteți găsi aici Raportul întreg (pdf).

_____________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :

______________________________________________________________________________________________________

By  Dan Caragea; Constanta; Romania