31 august 2014

PERICOLUL NR. 2

     Când am fost foarte mici, copii sau adolescenți, cei apropiați, dar cu precădere părinții, au făcut ce știau mai bine ca să ne ferească de situații sau întâmplări care ne puteau pune în primejdie integritatea fizică sau chiar existența. Mai pe scurt, am fost învățați să evităm amenințările de orice fel, să ocolim primejdiile sau pericolele de orice natură.
     Constat cu stupoare că generația tânără de azi tratează pericolele, de orice fel, cu o nonșalanță atipică anilor de exuberanță tinerească, măcar pentru nivelul meu de percepție a “nebuniilor” adolescentine. De aceea, ilustrația de mai jos o consider actuală pentru pentru toți, tineri sau maturi, un fel de detașare conștientă față de pericolele tot mai frecvente ale unei societăți în plină expansiune.

Pericole

     La prima vedere este doar o imagine distractivă, cu tâlc, a realității actuale. Totuși, dacă mesajul sau semnificația ei vă caracterizează, ar trebui să reconsiderați pericolele reale din viața de zi cu zi.

27 august 2014

CHECK-IN ÎN ORAȘ

     Cele două opțiuni de bază pentru o deplasare la aeroport sunt metroul sau un tren și mijloace auto. Prima are dezavantajul mare a trambalării bagajelor, iar mersul cu un vehicul (autobuz, taxi, închiriat, al prietenilor, etc.) implică stresul traficului și eventual tarifele mari de transport sau taxele de parcare, la fel de mari. Hong Kong a găsit o  modalitate mult mai bună. Soluția se numește “check-in în oraș”  și este parte minunatului geniu financiar al Hong Kong-ului, bazându-se pe sistemul de metrou MTR, care are o linie specială dedicată călătoriei către aeroport, numită Airport Express.

Check-in în oraș

     Airport Express este unul dintre cele mai importante sisteme feroviare din lume către aeroport, oferind o legătură sigură între Aeroportul Internațional din Hong Kong (HKIA) și vibrantul centru de afaceri din Hong Kong. Călătoria între aeroport și oraș se efectuează în mai puțin de 24 de minute (distanța – 35,3 km).

Check-in în oraș 1

     Așa cum probabil ați intuit după nume, cu ajutorul sistemului check-in în oraș incorporat la  Aeroport Express, călătorii pot face verificarea bagajelor în oraș, care apoi sunt expediate gratuit la aeroport și pot petrece timpul rămas până la plecarea avionului în oraș, la o plimbare, la o masă de afaceri, la cumpărături, etc., fără grija bagajelor voluminoase.

Check-in la metrou 1

    Serviciul este mult mai bun decât scurta descriere sugerează. De exemplu, o problema foarte comună, aveți un zbor la ora 20 și trebuie să părăsiți hotelul la prânz. De obicei, bagajele sunt ținute separat la hotel toată ziua și sunt recuperate înainte de a merge la aeroport. După efectuarea check-in în stațiile de metrou, bagajul nu-l mai vezi până la destinația finală, iar când ajungi la aeroportul din Hong Kong, te prezinți direct la poarta pentru verificările de securitate. Un alt avantaj este faptul că turiștii care predau bagajele la stațiile din Hong Kong se află chiar la metrou, cu care pot ajunge apoi  în orice zonă a orașului.

Check-in la metrou

     Dacă insistați să găsiți un dezavantaj, există unul: este nevoie să cumperi un bilet pentru Airport Express pentru a utiliza serviciul de check-in. Costul biletului este de aproximativ 100 dolari Hong Kong sau circa 13 dolari americani, dar până la urmă ideea este genială, atât pentru călători cât și pentru municipalitate, care prin acest sistem diminuează traficul auto și, totodată, generează venituri prin sistemul de tranzit.





25 august 2014

MAGAZINE PROVIZORII DEOSEBITE

     1. Pentru a sărbători lansarea noii colecții Stan Smith, compania Adidas a deschis în cartierul Shoreditch din Londra această cutie de pantofi gigant. Magazinul a fost deschis doar între 16 ianuarie și 19 ianuarie a.c., incluzând o stație interactivă digitală “Stan yourself", unde cumpărătorii au avut posibilitatea de a-și imprima propriile chipuri pe pantofi, în timp ce un alt post de imprimare 3D putea să le facă un sistem de închidere, de asemenea, personalizat.

Magazin Adidas în cutie

Magazin Adidas în cutie 1

     Nu este prima realizare de acest fel a firmei Adidas, anul trecut deschizând un alt magazin gen cutie, tot în Europa.

Magazin Adidas în cutie 2

     2. Un alt exemplu este un atelier de design australian (Edwards Moore) care a marcat, în Melbourne, o noua colecție a mărcii Arnsdorf cu dresuri și ciorapi. Deschis tot numai pentru trei zile, atelierul a fost tapetat cu 154 de perechi de dresuri și ciorapi, de diverse culori, dar cea mai mare parte de culoarea pielii, fixați de pereți sau tavan și întinzându-se peste toată creația, în întreaga încăpere.

Magazin garnisit cu dresuri

Magazin tapetat cu ciorapi

     3. În anul 2009, Puma a deschis pentru câteva săptămâni, lângă Boston, un magazin de vânzare cu amănuntul, de 1000 de metri pătrați, din 24 de containere de transport maritim, renovate și inteligent reutilizate, ca un nou concept al construcțiilor prefabricate.

Magazin Puma

Magazin Puma 1

Magazin Puma 2

     4. În anul 2011 H & M a prezentat un magazin neobișnuit, pentru două zile, pe o plajă de lângă Haga, împreună cu o organizație internațională non-profit (WaterAid), dedicată exclusiv pentru furnizarea apei în condiții sigure, pentru igienă și salubritate. Colecția a constat în articole pentru bărbați, femei și copii, toate în nuanțe de albastru, culoarea apei, 25% din veniturile din vânzare mergând direct la WaterAid.

Magazin H & M

Magazin H & M 1

     5. Designerul de ceasuri de lux Hublot a prezentat într-un mall din Singapore marfă în valoare de 20 milioane dolari. Magazinul tematic, deschis pentru numai două săptămâni în 2012, a fost intitulat "Big Bang", fiind compus dintr-o cascadă de pietre negre care se revarsă din tavan.

Magazinul Hublot

Magazinul Hublot 1

     6. Doi arhitecți polonezi au amenajat un spațiu de vânzare cu amănuntul în interiorul unui mic container, care creează iluzia unui magazin cu un aspect foarte spațios, prin intermediul oglinzilor și luminilor cu LED-uri. Podeaua este de culoare negru, la fel ca și ușile ascunse în spatele oglinzilor și pereții căptușiți cu pânză neagră. Propria reflecție a clienților s-a putut vedea în centrul orașului Varșovia, pentru ceva timp.

Magazin cu oglinzi

Magazin cu oglinzi 1

      7. În octombrie 2013, Cloud 7 (un designer german de articole de lux pentru câini) a lansat o colecție nouă intitulată "Ascultați-vă întotdeauna câinele". Spațiul de expunere, a fost stabilit într-un cinematograf vechi din centrul orașului Copenhaga și a fost împresurat cu impunătoare siluete de câini, realizate din lemn.
 
Magazin articole pentru câini

Magazin articole pentru câini 1

     8. În 2012, Louis Vuitton și artistul Yayoi Kusama, au preluat un magazin Selfridges (este cel de-al doilea mare lanț de magazine din Marea Britanie, după Harrods, deschis pe 15 martie 1909) din Londra și au creat un nou concept de magazin, cu multe “găurele”. Magazinul a deschis din august până în octombrie (2012).

Magazin Louis Vuitton

     9. Marca suedeză de ceasuri TRIWA a construit un stand din tuburi de carton (900 de bucăți, prinse între ele cu curele cu clichet, viu colorate) sub forma unui tanc, în orașul Poznan, Polonia, acum doi ani. 

Magazin TRIWA

Magazin TRIWA 1

     . Cei sătui de spațiile convenționale ale muzeelor au putut admira, la Lisabona, operele lui Andy Warhol într-un spațiu neobișnuit, constând dintr-un mic labirint de cutii de vopsea din metal (1500 în total, dispuse pe 8 rânduri în înălțime). Deși expoziția, cu patru “camere” a fost deschisă doar în perioada aprilie-iulie 2013, a atras peste 100.000 de vizitatori.

Expoziție neconvențională 1

Expoziție neconvențională

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

21 august 2014

ȚIPETELE NU SUNT DE PRISOS

     Acumulatorii telefoanelor mor mereu în momentul când avem mai multă nevoie de ei, pentru un apel important sau un mesaj. De aceea, cei care s-au simțit frustrați au strigat probabil la bietul telefon care i-a lăsat baltă. Dar aceste țipete în zadar sau fără sens ar putea fi soluția pentru reîncărcare, cu ajutorul unui nou gadget.  
     Cercetători din Londra au creat o noua tehnologie care folosește sunetul, cum ar fi cântecele, huiduielile, scandările sau strigătele din arena unui teren de fotbal sau zgomotul de fond sau pălăvrăgeala dintr-un restaurant, cafenea sau magazin, pentru încărcarea telefoanelor mobile. Dispozitivul prototip, care este aproximativ de dimensiunea unui telefon mobil, folosește oxidul de zinc pentru a converti vibrațiile sunetului în energie electrică. Invenția a fost inspirat de o cercetare anterioară efectuată la Universitatea Queen Mary din Londra, care a constatat că muzica rock sau foarte antrenantă a îmbunătățit performanța celulelor solare, cu până la 40%.

Dispozitiv de încărcare telefon

     Dezvoltarea suplimentară a acestei cercetări, împreună cu o echipă de la Nokia, a condus la crearea unui prototip care este capabil să “colecteze” energie din zgomotul de fundal zilnic, care apoi ar putea fi folosită pentru încărcarea unui telefon mobil. Echipa a folosit proprietățile esențiale ale oxidului de zinc, care, atunci când este strivit sau întins, creează o tensiune prin conversia energiei de mișcare în energie electrică, sub formă de nano-particule.

Oxid de zinc

     Dispozitivul final este de aceeași mărime cu un telefon Nokia Lumia 925 și generează cinci volți, ceea ce este suficient pentru a încărca un telefon. "Fiind capabil de a menține telefoanele mobile în lucru pentru mult timp, departe de surse de alimentare cu energie și folosind zgomotele din jurul nostru, produse zi de zi, acest concept este mai mult decât interesant", a declarat unul dintre cercetători.

Țipăt la telefon

     Cu aceste realizări ale tehnologiei, unii dintre bărbați ar putea fi acum mulțumiți de țipetele, strigătele sau cuvintele răstite ale consoartelor sau, dimpotrivă, cei care nu au fost obișnuiți cu așa ceva vor încerca, prin metode noi, să le aducă la o stare de irascibilitate verbală. Este valabil, desigur, și invers…

______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________

                                                                                   By Dan Caragea; Constanța, România


20 august 2014

COASTA BOGATĂ

     În 1502, Columb a fost primul european care a pus piciorul pe aceste meleaguri încântătoare. Douăzeci de ani mai târziu, spaniolii au început colonizarea regiunii, iar timp de trei secole ei au administrat ţara pe care au numit-o “Coasta bogată” - Costa Rica.

Costa Rica

     Timp de decenii Costa Rica s-a remarcat pentru stabilitate și a beneficiat de sistemul de protecție socială cel mai dezvoltat din regiune, fiind numită "Elveția Americii Centrale". De aceea, cred că sunt interesante câteva aspecte caracteristice:
  • Costaricani de auto-denumesc ticos (bărbații) și ticas (femeile).
  • Țara, situată pe istmul Americii Centrale şi mărginită de Marea Caraibilor şi de Oceanul Pacific, are 1289 km de coastă.
  • Costa Rica are 121 de formațiuni vulcanice, șapte dintre vulcani fiind activ. Vulcanul  Poás este cel de-al doilea cel mai mare crater din lume și Arenal este unul dintre primii zece cei mai activi vulcani din lume.
  • Țara este gazdă pentru mai mult de 5% din biodiversitatea întregii lumi și are cea mai mare densitate de specii din lume. Chiar dacă suprafața sa continentală reprezintă numai 0,03% din suprafața planetei, mai mult de 10% din fluturii din lume trăiesc aici. De asemenea, aproximativ 750.000 de specii de insecte trăiesc în Costa Rica și peste 20.000 de diferite tipuri de păianjeni.
  • Pura Vida este o expresie de bun-simț, care este utilizată în mod regulat de către localnici când sunt întrebați ce fac sau cum se simt, dar ca şi salut şi răspuns la salut sau pentru la revedere.
  • Costa Rica are o rată a alfabetizării de 96%. În zonele rurale ale țării în care ticos sunt foarte săraci și nu au acces la școală, clasele sunt predate în aer liber, cu ajutorul unui post de radio național.
  • De obicei, nu există nume de străzi sau adrese, oamenii fiind pur și simplu obișnuiți să indice direcții sau repere. Când cineva se referă la adresa de domiciliu, spune, de obicei, ceva de genul: "este casa albastră, mai jos, de unde este legată o vacă" sau "este la 500 de metri spre nord față de copacul mare".
  • Președintele costaricanilor, Luis Guillermo Solís, a câștigat alegerile din 2014 cu peste 77% din voturi.  Aceasta a fost cea mai mare marja înregistrat vreodată pentru alegeri libere în Costa Rica. Anterior, președintele țării a fost Laura Chinchilla, prima femeie președinte din Costa Rica și a șasea femeie aleasă ca președinte al unei țări din America Latină.
  • Femei nu iau numele de familie al soțului, ci folosesc numele de fată toată viața. Copiii poartă numele tatălui, dar se adăuga și numele de fată al mamei la numele lor complet.
  • În loc de a spune o femeie "are un copil", ticos  spun "ella dio un luz", ceea ce înseamnă "ea a dat lumină".
  • Fiecare post de radio din Costa Rica, în fiecare zi la ora 7 dimineața prezintă imnul național.
  • Până în urmă cu câțiva ani, purtatul pantalonilor scurți a fost un semn de lipsă de respect, în clădirile guvernamentale sau oficiale nefiind permis accesul vizitatorilor care nu purtau pantaloni lungi.
  • Costa Rica nu are armată permanentă, armata fiind desființată în 1948, după ce ultimul război civil s-a încheiat.
  • Este considerată una dintre cele mai apreciate destinații de mediu din lume. Aici există peste 100 de arii protejate și peste 25% din țară reprezintă rezervații naturale.
  • Cele 12.800 de hectare de pădure tropicală reprezintă un izvor de bogăţie pentru eco-turişti. Pasionaţii de natură şi de frumos au multe de văzut – gheizere micuţe, cascade turcoaz, privelişti încântătoare, vederi panoramice, pădurile în care tronează permanent ceaţa, habitatele de tapir, ocelot, pecari şi puma, precum şi alte ­animale adaptate la condiţiile de umiditate pe care le oferă această parte a lumii. De asemenea, aici trăiesc peste 850 de specii de pasări și peste 1000 de specii de orhidee.
  • Costa Rica are o durată medie de viață extrem de mare, de 78 de ani, una dintre cele mai ridicate din lume. De asemenea, are un sistem de asistență medicală modern, țara fiind clasată pe locul 36 în lume de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Peninsula Nicoya este una dintre cele șapte zonele albastre din lume, un loc în care oamenii trăiesc mai mult și sunt mai fericiți, având o concentrație mare de persoane cu vârsta de peste 100 de ani.
______________________________________________________________________________________________________

         Cu un click, citiți și : 
______________________________________________________________________________________________________

                                                                                                 By Dan Caragea; Constanța, România

18 august 2014

PLANCTON

     Planctonul este o comunitate de organisme vegetale și animale, majoritatea microscopice, care conviețuiesc plutind în masa apei și nu se deplasează sau se pot deplasa pe distanțe infime. Organismele, care stau la baza lanțului trofic marin, trăiesc în ape (dulci sau marine) până la o adâncime de 200 m și constituie hrana peștilor și a altor animale acvatice. Planctonul este format din:
  • Fitoplanctonul - este format din plante acvatice inferioare. Numele de fitoplancton vine din greacă de la cuvântul phyton care înseamnă "plantă" și de la cuvântul planktos care înseamnă "hoinar". De cele mai multe ori, fitoplanctonul este prea mic pentru a putea fi văzut cu ochiul liber, însă, atunci când se adună în număr suficient de mare, acesta poate fi văzut în apă ca o suprafață de culoare verde datorită clorofilei din celulele sale. Datorită fotosintezei, fitoplanctonul este responsabil pentru 90% din oxigenul atmosferei terestre. Fitoplanctonul este dependent de nutrienți pentru a crește. În general se hrănește cu nitrați și fosfați. Termenul de fitoplancton cuprinde toate microorganismele fotoautotrofe (plante care se hrănesc prin fotosinteză) acvatice. Sunt aproximativ 5000 de specii marine de fitoplancton. Cele mai importante grupuri sunt diatomeele (clasă de alge microscopice monocelulare brune-gălbui, cu corpul închis între două valve silicioase, de forma unui capac de cutie), dinoflagelatele (organisme marine, unicelulare, cu membrană celulozică sau chitinoasă) și algele (în special verzi și albastre).
  • Zooplanctonul - este compus din protozoare (animale microscopice inferioare unicelulare, cu cea mai simplă structură anatomică), viermi, artropode (animale nevertebrate, cu corpul format din inele articulate, cu membre perechi, simetrice și articulate și cu schelet extern, chitinos –  crustacee inferioare), moluște, larve, etc. Zooplanctonul servește, mai ales, ca hrană pentru animalele marine. Aceste animale care formează zooplanctonul, majoritatea nevertebrate, trăiesc plutind în apă și consumă fitoplancton. Este compus din microplancton (50 μm-1 mm), mesoplancton (1-5 mm) și macroplancton (animale cu lungimea cuprinsă între câțiva mm și 5 cm).
     Un om de știință, care și-a dedicat cariera studierii și fotografierea planctonului, a subliniat diversitatea incredibilă și frumusețea grupului de organisme marine care formează zooplanctonul. Pentru unii aceste animale pot arăta ca niște extratereștrii în miniatură.

larvă de crab
Larvă de crab
Un vierme, o larvă de păianjen și un păianjen crab
Un vierme, o larvă de păianjen și un păianjen crab
Crustaceu acvatic
Crustaceu acvatic
Larvă de vierme
Larvă de vierme
Larvă de langustă
Larvă de langustă
Larvă de crab cu țeapă
Larvă de crab cu țeapă
Larvă de crab diamant (12mm)
Larvă de crab diamant (12mm)
Meduza cu polip
Meduza cu polip
Meduză
Meduză
Vierme
Vierme
Altă larvă de crab (mărită de 150 de ori)
Altă larvă de crab (mărită de 150 de ori)

     Fără plancton nu ar mai fi nici un pește în mare și nici alte animale marine care se hrănesc pe ei, cum ar fi rechini, delfini, broaște țestoase, foci, balene, păsări, etc.

Dr. Richard Kirby, cel care a realizat fotografiile
Dr. Richard Kirby, cel care a realizat fotografiile
   
     În loc de concluzie: dacă ați înghițit vreodată apă de mare în timp ce înotați, în mod sigur ați înghițit și ceva plancton, de asemenea. Iar dacă mai târziu ați început să vă îngrășați, nu uitați că planctonul este mâncarea de bază a balenelor.

_____________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și :          
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

17 august 2014

LOCURI DE JOACĂ NEPOTRIVITE

     Joaca poate fi definită ca o distracție, în general a copilăriei. A-ți petrece timpul amuzându-te cu diferite jocuri sau jucării sau doar a te distra implică și un loc adecvat sau potrivit pentru a asigura plăcerea deplină. În caz contrar, amuzamentul poate să dispară cu totul sau veselia să-și piardă farmecul. 
     Veți găsi mai jos câteva exemple de locuri de joacă total nepotrivite, care nu sunt deloc adecvate pentru jocurile copilăriei, dar care ar putea stârni un zâmbet pe fața unor adulți care apreciază “ingeniozitatea”.

Loc de joacă

Loc de joacă 1

Loc de joacă 2

Loc de joacă 3

Loc de joacă 4

Loc de joacă 5

Loc de joacă 6

Loc de joacă 7

Loc de joacă 8

Loc de joacă 9

Loc de joacă 10

Loc de joacă 11

Loc de joacă 12

Loc de joacă 13

Loc de joacă 14

Loc de joacă 15

Loc de joacă 16

Loc de joacă 17

Loc de joacă 18

Loc de joacă 21

Loc de joacă 19

Loc de joacă 20