26 februarie 2015

PUTEREA FINANCIARĂ A BISERICII

     V-ați gândit cât de mare poate fi puterea financiară a bisericii? Probabil că nu, pentru că averea bisericii a fost și este un secret bine păstrat față de enoriași, un fel de “sfânta taină”. Dacă din punct de vedere al proprietății (terenuri, imobile, bunuri, etc.) puterea financiară a bisericii poate fi stabilită relativ corect, atunci când vorbim de banii strânși de biserică, de exemplu numai din donații, socoteala finală scapă de sub controlul oricărei instituții, fie chiar statul.

     În ultimii ani biserica a început să-și declare mai exact averea, relevând chiar mașinațiuni financiare interne (ca să nu spun furturi sau deturnări de bani), condamnabile pentru slujitorii Domnului. Cu toate acestea, cred că puterea financiară a bisericii este de zeci de ori mai mare decât cea declarată în mod oficial, când este declarată. Măsurarea averii bisericii se bazează pe buna credință a slujitorilor lui Dumnezeu, iar mecanismul de verificare și control este doar unul intern, propriu, fără implicarea altor organisme de control financiar, din afară.

     Arhiepiscopia romano-catolică din Köln, Germania, a dezvăluit că posedă o avere de 3,35 miliarde de euro, ceea ce o face chiar mai bogată decât Vaticanul.

     Notă: Cardinalul George Pell, secretar al Sfântului Scaun pentru economie, a declarat luna aceasta că, la îndemnul Papei de a reforma sistemul financiar al Vaticanului, s-au consolidat diverse conturi ale departamentelor sale, unele chiar ascunse, și valoarea totală a activelor este acum de aproximativ 3 miliarde dolari (2,64 miliarde de euro).

     Publicarea primului raport complet al bogăției bisericii germane reflectă o mai mare transparență financiară, după ce Papa Francisc a îndepărtat anul trecut un episcop din  Limburg, lângă Frankfurt, care a cheltuit 31 de milioane de euro, din fonduri secrete, pentru o reședință nouă, de lux. Oficialii bisericii din Köln au subliniat că, datorită proprietăților sale extinse, biserica a avut grijă de 2 milioane de catolici, 60 000 de angajați și 1 200 de biserici și capele. Arhidieceza nu vinde produse și nu obține profituri din serviciile sale, astfel că trebuie să se finanțeze în cea mai mare parte din activele sale.

Catedrala gotică din Köln
     Catedrala gotică este și sediul Arhiepiscopiei romano-catolice din Köln. Este cel mai vizitat loc din Germania, atrăgând o medie de 20.000 de oameni pe zi.

     Bisericile catolice și protestante din Germania beneficiază de o taxă pentru biserică, impusă tuturor membrilor lor. În raport se dezvăluie că în anul  2013 s-au strâns 573 milioane de euro din această taxă și mai mult de jumătate din bani au fost folosiți pe munca pastorală și pentru acțiuni de caritate. Eparhiile germane își publică în mod tradițional bugetele lor anuale de funcționare, dar nu și un bilanț complet.



25 februarie 2015

EFECTUL FUNDAMENTAL AL ȘOMAJULUI

     Ultimele studii la nivel mondial au demonstrat că efectul fundamental al șomajului este schimbarea personalității.

     Șomajul este un fenomen social-economic care se manifestă prin inactivitatea forțată – sau uneori chiar dorită - a unui număr mare de salariați, ca rezultat al dezechilibrului dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă. Cauzele principale ale șomajului se găsesc în domeniul investițiilor și al creării de noi locuri de muncă și deopotrivă în necorelarea corespunzătoare a pregătirii profesionale din licee, școli profesionale și facultăți sau universități și cerințele efective de locuri de muncă.

     Impactul imediat al șomajului este pierderea veniturilor de la locul de muncă. Toate studiile efectuate până în prezent relevă faptul că șomajul are consecințe și asupra sănătății și a relațiilor interumane. Dar, cel mai grav, șomajul modifică personalitatea, prin schimbarea trăsăturilor de bază ale personalității unui individ-șomer, făcându-l mai puțin conștiincios și chiar neprietenos. De asemenea, șomajul afectează și alte trăsături de personalitate sau comportamentale, cauzând nevroze, pierderea treptată a amabilității, extraversiune și o deschidere din ce în ce mai limitată către nou.

Efectul fundamental al șomajului

     Pe alocuri, în unele țări, bărbații nu au suferit transformări majore ale trăsăturilor de bază ale personalității în primii doi ani de șomaj, dar apoi schimbările au devenit evidente, pe când femeile aflate în șomaj au cunoscut o criză de personalitate care a crescut de la an la an.

     Șomerii pot fi stigmatizați pe nedrept ca urmare a schimbărilor de personalitate inevitabile și o lipsă de muncitori entuziaști, în așteptare pentru găsirea unui loc de muncă, ar putea crea un ciclu potențial descendent pe piața muncii. De aceea, politicile publice trebuie să aibă un rol cheie în prevenirea schimbărilor de personalitate adverse în societate, atât prin rate ale șomajului mai mici cât și prin sprijin mai mare pentru șomeri. Prin urmare, politicile de reducere a șomajului, sunt vitale nu numai pentru a proteja economia, ci și pentru a permite o creștere de personalitate pozitivă pentru starea unei nații.

     Oare nu cumva un loc de munca neplăcut, nepotrivit sau “călduț”, fără provocări la adresa capacității profesionale sau intelectuale a angajatului sau fără o doză minimă de interes, poate produce, de asemenea, transformări ale trăsăturilor de bază ale personalității?



24 februarie 2015

TEST PENTRU ORICE VÂRSTĂ

     Acest test pentru orice vârstă este totuși mult mai ușor decât problema de aritmetică de clasa a IV-a sau cea de clasa a V-a concepută de chinezii mult mai școliți din Hong Kong. Este atât de simplă încât poate fi considerată o bagatelă pentru elevii din clasele IV – VIII, o problemă care nu are nici o legătură cu tâmpeniile date în ultimii ani la bacalaureat sau un fleac de test, lipsit de importanță, pentru studenții cu înclinații în orice domeniu considerat reprezentativ la nivelul societății actuale. Pentru cei ajunși la o maturitate fragedă sau deplină, după buna simțire a fiecăruia, indiferent de vârstă, este o confirmare a inteligenței volubile dobândite după ani și ani de studiu și a acumulării de cunoștințe din toate domeniile, iar pentru cei vârstnici poate însemna o provocare prin care să demonstreze că nu au trecut degeaba prin viață.

Test pentru orice vârstă
     
     De data aceasta nu o să mai prezint și răspunsul, pe care, totuși, îl aștept la comentarii. Dar puteți încerca acest exercițiu ca bonus pentru puterea fizică de viață.


23 februarie 2015

EXPLICAȚIA SUPERSTIȚIEI DE A BATE ÎN LEMN

      Acest gest, uneori reflex sau necontrolat, de a bate în lemn se poate traduce simplu cu un “Doamne ferește!” sau “Doamne păzește!”. Câteodată batem în lemn atunci când ne gândim sau vorbim despre un posibil necaz sau o eventuală nenorocire, când dorim să înlăturam efectul cuvintelor rostite de noi sau de interlocutori, încercând astfel să nu devină o realitate sau când realizam că totul este perfect sau prea frumos ca să continue astfel, la nesfârșit, și un eveniment nefericit sau chiar un ghinion sunt inevitabile.

     Originea acestei superstiții de a bate în lemn provine de la credința din antichitate că spiritele bune își au sălașul în copaci, mai ales în stejari, lemnul fiind asociat cu divinitățile, cu norocul sau protecția și chiar cu magia. Gestul de a atinge sau de a bate în lemnul copacilor era conceput ca o protecție împotriva pericolelor, ghinioanelor și necazurilor, pentru că spiritele bune auzeau și săreau în ajutor, alungându-le pe cele rele. 

     De acest arbore maiestos, stejarul, se leagă multe ritualuri și credințe religioase ale populațiilor care au trăit pe bătrânul continent. Celții credeau că acest copac avea puterea  de a alunga spiritele rele prin “conducerea” lor în pământ, iar simpla atingere a lui te elibera de stăpânirea unor influente malefice. Grecii erau convinși că, atunci când atingeau un stejar, putea comunica cu Zeus, căruia îi cereau să-i protejeze de nenorociri, iar o veche credință irlandeză spune că practica de a bate în lemn era un gest de mulțumire pentru binecuvântările norocoase ale spiridușilor din copaci.  Un ritual creștin, răspândit în lumea catolică, consta în atingerea unui crucifix din lemn în timpul rugăciunilor de atragere a norocului, iar, în timp, puterile crucifixului au fost conferite fiecărei bucăți de lemn, lemnul devenind în acest fel un simbol al crucii și un element aducător de noroc sau chiar magic.

A bate în lemn

     O explicație mult mai practică este asociată cu obiceiul minerilor și a marinarilor de a bate în lemn înainte de a cobori sub pământ sau de a porni pe mare, pentru a verifica dacă lemnul este destul de trainic pentru a nu le pune în pericol viețile.

     Astăzi, în ciuda logicii și a rațiunii mult mai evoluate, unii oameni folosesc destul de des acest gest de a bate în lemn, provenit din străbuni, cu credința că le este de folos. Le respect această convingere, care probabil le conferă siguranță, dar le sugerez să bată în lemn ca la carte: într-o bucată de lemn natural, nevopsită sau nelăcuită. De asemenea, se spune că rezultatele sunt mai bune dacă se bate de trei ori consecutiv, nu numai o dată.


19 februarie 2015

CELE MAI AMUZANTE INSULTE DIN ISTORIE

     Marii oameni de cultură sau politici au avut întotdeauna răspunsuri potrivite la întrebări deranjante sau pentru alte persoane pe care nu le agreau. Mai jos aveți o mică colecție de răspunsuri, replici și afirmații pline de duh ale unora dintre ei. Ar putea fi considerate ca o parte dintre cele mai amuzante insulte din istorie.
  • Ce părere aveți despre civilizația occidentală? Cred că ar fi o idee bună. - Mahatma Gandhi;
  • Câți oameni lucrează la Vatican? Cam jumătate. - Papa Ioan al XXIII-lea;
  • Americanii vor încerca întotdeauna să facă ceea ce este corect, dar după ce au încercat orice altceva înainte. - Winston Churchill;
  • Dumnezeu s-a plictisit de el. – Victor Hugo;
  • Maică-sa ar fi trebuit să-l abandoneze și să păstreze barza. - Mae West;
  • Nu uit niciodată un chip, dar, în cazul tău, voi face o excepție. - Groucho Marx;
  • Femeia poate vorbi opt limbi și să nu poată spune “nu” în nici una dintre ele. - Dorothy Parker;
  • Problema nu este că există prea multe proști, ci că fulgerele nu sunt distribuite corect. - Mark Twain;
  • Iubește natura, în ciuda faptului că natura nu a făcut nimic pentru ea. – Bette Midler;
  • Unii dintre cei mai buni bărbați care m-au condus în viață au fost câinii și caii. - Elizabeth Taylor;
  • Avea urechea muzicală a lui Van Gogh. - Billy Wilder;
  • Dacă s-a făcut penicilina din pâine mucegăită, atunci, cu siguranță, şi din tine se poate face ceva. - Muhammad Ali;
  • Dacă creierul tău ar fi dinamită, nu ar avea puterea suficientă să-ți dea jos pălăria de pe cap. - Kurt Vonnegut Jr.;
  • Arată ca un idiot și vorbești ca un idiot, dar nu te lăsa prostit: este într-adevăr un idiot. - Groucho Marx;
  • Orice ar face o femeie, ea trebuie să-l facă de două mai bine decât bărbații pentru a fi considerată pe jumătate la fel de bună. Din fericire, acest lucru nu este deloc dificil. - Charlotte Whitton;


17 februarie 2015

RĂSCUMPĂRAREA PRIN LECTURĂ

     O schimbare de acum mai bine de doi ani în Dreptul Penal brazilian face posibilă reducerea pedepselor deținuților din închisori prin studiu și lectură. Inițiativa a fost denumită răscumpărarea prin studiu sau răscumpărarea prin lectură (remição pela leitura, în limba portugheză) și a fost ratificată de către președintele Dilma Rousseff.

     Această nouă abordare, în ceea ce privește deținuții și modul în care aceștia plătesc pentru infracțiunile lor, stabilește că pentru fiecare carte a unui clasic național - literatură, știință sau filozofie - care este citită de către un deținut, el primește o reducere a pedepsei cu închisoarea de 4 zile. Totuși, numărul maxim de cărți citite pe an pentru reducerea pedepsei este limitat la 12, un deținut putând obține anual o scurtare a condamnării cu până la 48 zile.

Răscumpărarea prin lectură

     Similar cu ceea ce elevii sunt obligați să facă la școală, deținuții trebuie să facă dovada că au citit în fapt și au studiat cărțile pe care le-au ales, scriind un eseu sau un scurt referat despre fiecare. Cu toate că această inițiativă este lăudabilă, ea pare dintr-un alt punct de vedere cam ciudată, pentru că majoritatea deținuților brazilieni nu au finalizat învățământul primar (un raport din 2006 a arătat că 8% dintre deținuții brazilieni erau analfabeți și 70% nu și-au finalizat studiile primare). Sau, poate, pentru reducerea condamnării, deținuții ar dori să învețe să scrie și să citească în închisoare, pentru a putea citi apoi cărți.

     Într-o societate în care se dorește întărirea sancțiunilor, aprobarea unui astfel de articol de lege poate ajuta la reintegrarea în societate a persoanelor condamnate, deținutul poate părăsi închisoarea mai luminat și cu o viziune extinsă asupra lumii.

     Cred că măsura este foarte bună și trebuie aplicată și la noi, înlocuind această nouă formă de reducere a condamnării aplicată numai barosanilor care scriu cărți în închisoare. Nu trebuie să uităm că alții au făcut închisoare pentru că au scris cărți, iar acum unii sunt eliberați pentru că le scriu în penitenciare.





16 februarie 2015

CELE MAI MARI COMPANII FARMACEUTICE

     Cinci dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume sunt americane, în timp ce restul de cinci, din primele 10 concerne farmaceutice, își au sediul în Elveția, Marea Britanie și Franța. În tabelul următor le-am schițat un mic profil bazat pe calculele realizate de Forbes, cu privire la valoarea de piață și valoarea netă a activelor la nivelul lunii mai a anului trecut și a vânzărilor și profitului realizat în anul 2013. Înscrierea lor s-a făcut în funcție de profitul obținut.

Compania farmaceutică
Valoare de piață
Valoare active
Vânzări
Profit
Salariați
Miliarde $
Luna mai 2014
Anul 2013
Pfizer (SUA)
203,93
172,1
52,67
22,0
77 700
Johnson & Johnson (SUA)
274.13
133,8
71,32
13,8
118 700
Roche Holding (Elveția)
253,74
69,9
50,46
12,0
85 000
Novartis (Elveția)
227,44
126,3
57,90
9,2
135 700
GlaxoSmithKline (Marea Britanie)
128,80
69,7
41,43
8,5
99 500
Sanofi (Franța)
137,14
132,4
43,75
4,9
112 100
Eli Lilly & Co. (SUA)
65,86
35,2
23,11
4,7
40 000
Merck & Co (SUA)
165,80
105,6
44,09
4,4
76 000
AstraZeneca (Marea Britanie)
82,32
55,9
25,69
2,6
51 500
Abbott Laboratories SUA)
59,40
43,0
21,85
2,6
69 000

     De fapt, industria farmaceutică este responsabilă pentru dezvoltarea de medicamente pentru a salva vieți și pentru a alina suferința, nu pentru generarea de profituri uriașe, nejustificabile din punct de vedere a misiunii sale inițiale. Companiile farmaceutice au dezvoltat marea majoritate a medicamentelor cunoscute de omenire, dar au profitat din ce în ce mai mult pentru a-și burduși buzunarele, și nu întotdeauna prin mijloace legitime, uitând de suferința tot mai severă a societății umane, de care profită din plin. Astfel, industria farmaceutică a devenit cea mai profitabilă industrie din lume.

Media profitului 2013

     Companii de medicamente justifică prețurile ridicate pe care le percep prin cheltuielile imense pentru cercetare și dezvoltare. Dar, așa cum arată imaginea de mai jos, este una dintre cele mai monstruoase minciuni la nivel mondial. De fapt, cele mai mari companii farmaceutice cheltuiesc mult mai mult pe marketing, în unele cazuri de chiar de două ori mai mult, decât pentru realizarea unor formule noi de medicamente, mai eficiente și fără efecte adverse. 

Cheltuieli de marketing și pentru cercetare-dezvoltare
Sumele cheltuite (miliarde $) de cele mai mari companii farmaceutice pentru vânzări și marketing sunt prezentate în cercul portocaliu, în timp ce sumele cheltuite pentru cercetare și dezvoltare sunt în cel albastru – anul 2013.

13 februarie 2015

ILUZIA SPIRALEI

     Iluzia este o percepție falsă a unui obiect care apare înaintea ochilor, determinată de legile de formare a percepțiilor sau, în unele cazuri, de anumite stări psihice sau nervoase. Iluzia optică, această aparență înșelătoare datorită perceperii deformate a realității, este obiect de studiu pentru majoritatea psihologilor de foarte mulți ani.

     Într-un articol mai demult, intitulat "Iluzii", care a avut apoi și o continuare, am vorbit și despre spirala Fraser, cunoscută mai ales sub denumirea de spirala falsă (numele său original a fost “twisted cord illusion”, adică iluzia cordonului răsucit).

Spirala falsă

     La prima vedere se pare că segmentele de arc de cerc se suprapun și formează o spirală spre infinit. Dar, de fapt, arcele sunt o serie de cercuri concentrice.

Spirala falsă 1

     Distorsiunea vizuală este produsă prin combinarea unui model regulat (cercurile în cazul de față) cu alte figuri geometrice nealiniate, colorate diferit. La fel ca multe alte efecte vizuale, iluzia Zöllner și iluzia cafenelei se bazează pe un principiu similar, în care o secvență de elemente înclinate face ca ochiul să perceapă răsuciri sau șerpuiri fantomatice și abateri sau devieri inexistente.

     Bazându-se tot pe spirala falsă, vă propun o altă iluzie optică, care a fost numită iluzia suprapunerii. În imaginea următoare trebuie doar să găsiți câte inele sau cercuri sunt în total.

Iluzia spiralei

     Înclinarea micilor pătrățele și culoarea diferită, cu nuanțe de la alb la negru, deformează vederea periferică și chiar dacă ele formează niște cercuri sau inele se creează iluzia unei spirale. De asemenea, echilibrul de culoare între pătrățelele de la inelele vecine amplifică percepția unei spirale.

     Verificați dacă ați numărat bine: Numărul de inele sau cercuri

12 februarie 2015

COMPETIȚIE LA VATICAN: CUPA CLERICUS

     Sunt sigur că o să fiți ce puțin mirați, dar Vaticanul, sub oblăduirea sfântului părinte, organizează de câțiva ani un turneu de fotbal de anvergură internațională, numit sugestiv Cupa Clericus.

     Turneul de fotbal anual numit Cupa Clericus, care a fost înființat în anul 2007 la ideea Cardinalului Tarcisio Bertone, este la al optulea sezon anul acesta, fiind organizat de Centro Sportivo Italiano (CSI). Oficial, scopul lui este de a "revigora tradiția sportului în comunitatea creștină" și, de asemenea, biserica speră să ofere un exemplu de fotbal fără huliganism. A fost asemuit ca echivalentul clerical al Cupei Mondiale la fotbal.

     Liga de fotbal a preoțimii este împărțită în două părți sau divizii (16 echipe în total), formate din echipe ale școlilor, institutelor sau academiilor internaționale de seminariști - sau chiar preoți hirotoniți - care activează la Roma (exemple: Sedes Sapientiae, Redemptoris Mater, Urbanianum, Seminarul Pontifical Roman, Universitatea Pontificală Gregoriană, Institutul Teologic Sf. Petru), la ediția trecută participând jucători din peste 65 de țări.

Cupa Clericus

     Regulamentului oficial al fotbalului i s-au adus câteva îmbunătățiri: se pot înlocui cinci jucători, indiferent de post; fiecare repriză durează 30 de minute; este obligatorie utilizarea apărătorilor pentru tibie (jocu-i dur!); în caz de egalitate de puncte primul criteriul de departajare este clasamentul fair-play, al celor mai puține avertismente (se acordă 3 puncte pentru o victorie; 2 puncte pentru o victorie cu jucător(i) sancționat(i); 1 punct pentru o înfrângere fără jucător(i) sancționat(i); 0 puncte pentru înfrângere). Interesant este că nu există cartonașe de culoare roşie sau galbenă, ci doar avertismente acordate cu un cartonaș de culoare albastru, ca un mic purgatoriu: cinci minute de stat pe bancă, pentru o scurtă reflecție spirituală.

Cupa Clericus 1

     Mai multe cotidiene italiene au scris că echipele au fost încurajate frenetic din tribune de alți seminariști. Nu s-a precizat natura îndemnurilor (psalmi, cântece religioase, rugăciuni?) şi nici dacă credincioșii suporteri s-au rugat în zilele anterioare sau înainte de meci pentru succesul echipei favorite sau pentru eșecul adversarilor. Doamne, arată-ne calea!
Sursa : Clericus Cup

11 februarie 2015

CELE MAI VALOROASE BĂNCI DIN LUME

     Conform datelor publicate de Brand Finance luna aceasta, Wells Fargo rămâne cel mai valoros brand bancar din lume, cu o creștere de 15%, valoarea totală a băncii ajungând la 34,9 miliarde de $. Printre cele mai valoroase bănci din SUA, care au înregistrat o creștere de valoare respectabilă, se numără Citi și Chase (ambele cu 7%), în timp ce altele, cum ar fi Bank of America (-4%), Goldman Sachs (-7%) și JP Morgan (-15%) sunt în scădere ca valoare.

     ICBC (Banca Industrială și de Comerț), cea mai mare bancă de stat din China, a trecut de pe locul al șaselea pe locul doi depășind HSBC, care este acum în poziția a treia la nivel global. Banca de Construcție din China, care a depășit deja HSBC în ceea ce privește capitalizarea de piață, și-a crescut brandul cu circa 39%, în timp ce banca spaniolă Santander a fost împinsă pe locul al zecelea de alte două bănci chinezești: Banca Chinei și Banca Agricolă a Chinei. Astfel, expansiunea rapidă a sectorului bancar din China și intrarea băncilor chineze în elita mondială devine și mai clară.

     Băncile europene au avut un an mult mai slab decât media celorlalte continente. În total, băncile spaniole au scăzut cu 2% față de anul precedent, cele din Marea Britanie cu 3%, băncile din Italia cu 5%, băncile germane cu 6%, iar cele din Franța cu 19%.

     Multe țări din zona Golfului și altele în curs de dezvoltare au înregistrat creșteri spectaculoase ca valoare de brand bancar. Primele zece țări cu cea mai rapidă creștere ca valoarea totală bancară sunt Maroc (+ 98%), India (+ 61%), Nigeria (+ 52%), Emiratele Arabe Unite (+ 45%), Columbia (+ 44%), Qatar (+44 %), Filipine (+ 43%), Arabia Saudită (+ 40%), China (+ 29%) și Bahrain (+ 29%).
     Aceasta este lista cu cele mai valoroase bănci din lume (primele 50), inclusiv locul ocupat anul anterior și valoarea în miliarde de dolari americani.
2015
2014
NUME
Țara
2015
2014
Rating 2015
1
1 Wells Fargo 34,925 30,242 AAA-
2
6 ICBC 27,459 22,803 AA+
3
2 HSBC 27,280 26,870 AAA
4
9 China Construction Bank 26,417 18,954 AAA-
5
4 Citi 26,210 24,518 AA+
6
3 Bank of America 25,713 26,683 AA+
7
5 Chase 24,819 23,157 AA
8
10 Agricultural Bank of China 22,714 17,783 AA+
9
12 Bank of China 20,392 16,725 AAA-
10
8 Santander 18,700 20,021 AAA-
11
7 BNP Paribas 14,939 20,206 AA
13
13 Barclays 14,179 14,166 AA
14
16 RBC 12,473 11,060 AA
15
20 Bradesco 12,385 10,600 AAA-
16
14 JP Morgan 11,958 14,039 AA
17
19 UBS 11,574 10,644 AA+
18
18 TD 11,127 10,855 AA+
19
15 Deutsche Bank 10,993 13,491 AA
20
21 Goldman Sachs 9,403 10,160 AA+
21
24 Capital One 9,392 9,058 AA
22
22 Credit Suisse 9,181 10,144 AA
23
23 Itaú 9,021 9,904 AA+
24
26 Morgan Stanley 8,888 8,115 AA
25
44 China Merchants Bank 8,880 5,390 AAA-
26
27 ING (Banking) 8,876 7,988 AA
27
17 Sberbank 8,668 10,950 AAA-
28
25 BBVA 8,335 8,533 AA+
29
42 Commonwealth Bank 7,520 5,475 AAA-
30
29 Société Générale 7,415 7,799 AA+
31
36 Bank of Communications 7,124 6,884 AA+
32
30 Scotiabank 7,028 7,717 AA+
33
37 Rabobank 7,016 6,723 AA+
34
34 Bank of Montreal 6,930 7,114 AA
35
- Lloyds 6,895 5,941 AA+
36
43 Shinhan Financial Group 6,848 5,416 AA+
37
32 Nordea 6,692 7,376 AA+
38
39 ANZ 6,664 5,926 AA+
40
54 State Bank of India 6,563 4,063 AA+
41
35 Banco do Brasil 6,549 6,972 AA+
42
47 DZ BANK 6,318 4,950 A+
44
52 China Minsheng Bank 5,781 4,375 AA+
45
48 Westpac 5,673 4,901 AA+
46
41 U.S. Bank 5,644 5,565 AA
47
38 UniCredit 5,405 6,585 AA
48
33 Standard Chartered 5,162 7,148 AA
49
46 National Australia Bank 5,139 4,998 AA+
50
49 CAIXA 5,123 4,759 AA