31 martie 2013

METODA 30-20-10

     Dacă ați petrece o bună parte din zi folosind computerul, trebuie neapărat să vă relaxați ochii obosiți. Ecranele computerelor sunt luminoase și de aceea ochii nu clipesc la fel de des. Cine lucrează la calculator ore în șir, are ochii mai uscați, uneori chiar urme de roșeață.

metoda 30-20-10 1

     Pentru a vă ajuta să eliminați această problemă, metoda 30-20-10 sugerează că, după fiecare 30 de minute, utilizatorul unui computer ar trebui să ia o pauză de cel puțin 20 de secunde și să se uite la obiecte care sunt la o distanță de 10 de metri de el.

metoda 30-20-10

     Orice utilizator de calculator știe că este aproape imposibil să-ți amintești la intervale regulate că trebuie să iei o pauză, mai ales când ești prins cu diverse lucrări, vizualizări, jocuri, rețele de socializare, etc. Dar pe Internet există programe software gratuite care pot să facă acest lucru pentru noi. În primul rând nominalizez Breaker, deoarece este realizat de un român, deci este disponibil și în limba română, iar sunetul de alarmă se poate personaliza. Alte variante ar fi: Eye Defender, conceput pentru a preveni Computer Vision Syndrome (CVS), Work Rave și Time Out.

     Poate că ar fi bine ca metoda 30-20-10 să devină o regulă nescrisă a tuturor.

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________

By Dan Caragea; Constanța, România

29 martie 2013

CETĂȚENI STRĂINI ÎN U.E.

     La 1 ianuarie 2012, în statele Uniunii Europene (UE-27) trăiau 20,7 milioane de străini (persoane cu reședință într-un stat membru, având cetățenia unui stat din afara UE-27), cifra reprezentând 4,1% din populația UE-27. În plus, la aceiași dată, trăiau în statele Uniunii și 13,6 milioane de persoane cu cetățenia unui alt stat membru.

     În termeni absoluți, cel mai mare număr de străini care trăiau în UE la 1 ianuarie 2012 se găseau în Germania (7,4 milioane de persoane), Spania (5,5 milioane), Italia (4,8 milioane), Marea Britanie (4,8 milioane) și Franța (3,8 milioane). Non-resortisanții din aceste cinci state reprezintă 77,1% din numărul total de străini care trăiesc în UE-27, în timp ce populația acelorași cinci state membre reprezintă 62,9% din populația totala a UE. În termeni relativi, statul membru din UE-27 cu cea mai mare pondere de străini a fost Luxemburg, cu un procent de 43,8% din totalul populației. Un procent ridicat de cetățeni străini (10% sau mai mult din populație) a fost, de asemenea, înregistrat în Cipru, Letonia, Estonia, Spania, Austria și Belgia.

Ponderea străinilor în populația rezidentă, la 1 ianuarie 2012, (%)
Ponderea străinilor

     În majoritatea statelor membre ale UE, cetățenii străini sunt cetățeni din afara spațiului comunitar. Acest lucru nu este valabil pentru Luxemburg, Irlanda, Belgia, Slovacia, Cipru și Ungaria. În cazul Letoniei și Estoniei, proporția cetățenilor din țările non-UE este deosebit de mare, datorită numărului mare de persoane, mai ales din fostele republici sovietice, care sunt permanent rezidente în aceste țări, dar nu au dobândit cetățenie.

     Iată cu se prezintă situația cetățenilor străini care trăiesc în UE, în funcție de continentele de unde provin: cea mai mare parte (38,5%) sunt cetățeni ai unei țări europene (bineînțeles, din afara UE-27) - 7,9 milioane. Dintre aceștia, mai mult de jumătate erau cetățeni din Turcia, Albania sau Ucraina. Grupul următor este din Africa (24,5%), urmată de Asia (22,0%), America (14,2%) și Oceania (0,8%). Mai mult de jumătate dintre cetățenii țărilor africane care trăiesc în UE sunt din Africa de Nord, frecvent din Maroc sau Algeria. Mulți cetățeni din Asia care trăiesc în UE, au venit din sudul și estul Asiei, în special din India sau China. Cetățenii din Ecuador și Statele Unite ale Americii sunt majoritarii grupului de cetățeni din America care trăiesc în UE.

Cetățenii din țările non-UE cu reședința în UE-27 în funcție de continentul de origine, la 1 ianuarie 2012, (%)
cetățeni străini care trăiesc în UE, în funcție de continente

     Structura cetățeniei populației străine care trăiește în UE variază considerabil între statele membre. Aceasta este influențată de factori, cum ar fi migrația forței de muncă, legăturile istorice dintre țările de origine și de destinație, precum și rețelele stabilite în țările de destinație. Românii, ca cetățeni UE și turcii, ca cetățeni non-UE, constituie cele mai mari grupuri de cetățeni care trăiau în UE-27 în 2012, respectiv peste 2,3 milioane de cetățeni (7,0%) din fiecare dintre aceste țări. Al treilea grup ca mărime este populația marocană (1,9 milioane de persoane, respectiv 5,6%)  Românii sunt grupul cu creșterea cea mai semnificativă față de anul 2001, numărul lor crescând de aproape opt ori: de la 0,3 milioane în 2001 la 2,4 milioane în 2012.

Principalele țări de origine ale străinilor în UE-27, la 1 ianuarie 2012 (milioane)
Principalele țări de origine ale străinilor

     O analiză a structurii pe vârste a populației arată că, pentru UE-27 în ansamblu, populația străină este mai tânără decât populația națională. În 2012, vârsta medie a populației naționale în UE-27 a fost de 41,9 ani, în timp ce vârsta medie a străinilor care trăiesc în UE a fost 34,7 ani.

Structura pe vârste a populației naționale și străine
Structura pe vârste a populației naționale și străine

Numărul persoanelor (în mii) care au dobândit cetățenia unui stat membru al UE, perioada 2001-2011
Numărul persoanelor care au dobândit cetățenia unui stat membru al UE, perioada 2001-2011, (mii)

Numărul persoanelor (în mii) care au dobândit cetățenia țărilor din UE-27, perioada 2001-2011
Numărul persoanelor care au dobândit cetățenia țărilor din UE-27, perioada 2001-2011

     Aceste datele au fost extrase dintr-un raport statistic publicat de Eurostat în data de 26.03.2013.
By Dan Caragea; Constanța, România

28 martie 2013

ACCESORII PENTRU VIITOR?

     Am descoperit mai multe “suplimente de viață”, ciudate sau poate interesante, care au prezentat un interes mai mare pentru o parte din cei ce au gândiri futuriste și vizionare. Nu pot deocamdată să mă pronunț asupra utilității lor, dar poate puteți voi să le clasificați într-un fel.

     1. Ați putea încerca rochia INTIMACY care devine din ce în ce mai transparentă odată ce bătăile inimii purtătoarei se accelerează. Un alt măr al discordiei între bărbați, care ar fi convinși că transformarea este din cauza lor. Sau poate unii ar putea privi ceea ce nu s-ar fi gândit niciodată.

rochia care devine transparentă

     2. Acest sutien (Joey Bra) are compartimente laterale, extrem de discrete, bine delimitate, pentru a ascunde un telefon mobil, o carte de identitate, precum și o cheie. Rămâne în discuție problema “asortării” și cumpărăturilor de poșete și genți, pentru că vorbitul la telefon nu ar fi un impediment.

sutien-poșetă

     3. Această rochie fantezie cu LED-uri dă un semnal de avertizare și își schimbă culoarea când atmosfera este poluată. Dacă constați că nivelul de monoxid de carbon este prea mare, o dai jos și respiri în continuare.

rochie cu LED-uri

     4. Cizmele din cauciuc din imaginea de mai jos transformă energie termică a picioarelor (căldura și eventual transpirația de pe tălpi) în curent electric, care poate fi folosit pentru a încărca telefonul mobil – un produs numit Orange Power Wellies.

Cizme din cauciuc

     5. Hövding este un dispozitiv, atașat în jurul gâtului, care declanșează o cască (un airbag), dacă există o mișcare bruscă, anormală. Ar fi utilă pentru motocicliști și cicliști. De asemenea, oferă o pernă uimitoare ce poate fi utilizată în avioane sau aeroporturi, cu condiția să poți face o mișcare a capului  bruscă sau anormală. Mai greu când ți-e somn…

cască airbag

     6. Există o tehnologie aplicată la îmbrăcăminte care să integreze gesturile făcute în muzică. E un fel de coloană sonoră pentru viața ta, astfel încât niciodată să nu te “rătăcești” în tăcere. Păcat că trebuie să asculți altă muzică când îți dai hainele jos.

îmbrăcăminte cu muzică.

     7. Sunteți prea departe pentru o îmbrățișare reală? Tricoul Hug permite prietenilor sau membrilor familiei să trimită îmbrățișări prin senzori care simulează căldura pielii și rata bătăilor inimii expeditorului. Dulce, dar și înfiorător în același timp.

tricoul senzorial

     8. Acest bikini captează lumina soarelui utilizând panouri solare fotovoltaice pentru a încărca iPod-ul. Niciodată nu vei mai fi neliniștită pe plajă și vei putea sta până la asfințit, să asculți sunetul liniștitor al mării sau al oceanului.

bikini cu panouri fotovoltaice

______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanta; Romania

27 martie 2013

COINCIDENȚE RARISIME

     Dacă din curiozitate căutați pe Internet cuvântul coincidențe sau coincidențe ciudate, stranii, uimitoare, neobișnuite, incredibile, uluitoare, șocante, rare, etc., o să găsiți cam același lucru. De aceea, vă prezint, zic eu, unele puțin altfel sau într-un fel miraculoase.

     1. Un bărbat din Calgary, atenționat de o trecătoare, care a auzit scâncete de copil, a răscolit într-o pubela de gunoi și a găsit un nou-născut într-un sac, acoperit în gunoi. Cei doi au sunat la 911, iar copilul a fost dus la spital și a supraviețuit. Poliția a luat declarații salvatorilor la fața locului și mai târziu l-au informat pe bărbat că el este tatăl copilului. Fosta prietenă a bărbatului a rămas gravidă și a decis să scape de copil după naștere. Bărbatul și-a salvat de la moarte propriul fiu fără să fie conștient că are unul.

coincidențe 1  
     2. Marina Voinova din Perm, Rusia căuta o adresă folosind "Street View", o aplicație pentru Yandex Maps, care este corespondentul pentru “Hărți Google” în Rusia. Spre mirarea ei, pe strada respectivă, a văzut o imagine cu prietenul ei mergând împreună cu o altă femeie. Yandex nu estompează fețele ce apar în imagini pe Street View, decât în unele excepții, astfel încât lui Sasha i s-a schimbat culoarea feței când a văzut imaginea încărcată și nu a negat nimic, dar a explicat că nu a înșelat-o pe Marina niciodată!

coincidențe 2

     3. Brianna Priddy, o chelneriță din Colorado, SUA si-a pierdut portofelul cu toate actele.  Când era în procesul laborios de înlocuire a documentelor, permisul ei de conducere i-a fost prezentat de o clientă, care a vrut să cumpere o băutură alcoolică și căreia i-a cerut un act de identitate. A acționat ca și cum nimic nu ar fi fost anormal, dar a anunțat imediat poliția, clienta fiind apoi acuzată de furt de identitate și uzurparea identității personale.

coincidențe 3

     4. Alex și Donna Voutsinas au trăit în diferite țări, s-au întâlnit și s-au căsătorit în 2002. Cu doar o săptămână înainte de nunta lor, uitându-se la fotografii mai vechi de familie, au descoperit o fotografie din 1980 în care Donna (de 5 ani, în prim-plan, în partea dreaptă) a fost pozată la Disney World. Alex (de 3 ani) este într-un cărucior, în fundal, însoțit de tatăl său. Fuseseră unul lângă celălalt cu mai bine de 20 de ani în urmă.

coincidențe 4

     5. Lena Pahlsson, înaintea Crăciunului din 1995, nu și-a mai găsit verigheta pe care o lăsase prin bucătărie. După căutări îndelungi, soții au clasat-o la bijuterii pierdute. Nici când au reamenajat bucătăria, câțiva ani mai târziu, verificând chiar și sub podea, nu au găsit-o, pierzându-și speranța de a recupera vreodată inelul. Verigheta a apărut, 16 ani mai târziu, când Lena a scos un morcov din grădina ei și a observat că inelul, din aur alb cu diamante, arata ca nou, fiind scos de morcov din pământ.

coincidențe 5

     6. Lisa (31 ani) este fiica lui Michael Dick din prima lui căsătorie, care s-a mutat la Sudbury, Suffolk, copil fiind, împreună cu mama ei, după ce părinții s-au despărțit. Tatăl a încercat să-și găsească fiica după mai mulți ani, dar nereușind, într-o încercare disperată, a publicat povestea căutării lui și o poză în ziarul local. Lisa a fost uimită să se identifice în imaginea din spatele tatălui ei (și celor două surori vitrege cu care s-a pozat), ea fiind doar cu câțiva metri mai în spate. Ea locuiește acum în Colchester, Essex, este mamă a trei copii și a fost singura zi din an când s-a dus la Sudbury, pentru a-și vizita mama.

coincidențe 6

     7.  Steve Flaig, un șofer pe o mașină de distribuție din SUA, știa că este adoptat. La vârsta majoratului a avut acceptul și a început să-și caute părinții naturali. După ceva timp, a descoperit că mama sa, care îl dăduse spre adopție pentru că “nu era pregătită pentru a fi o mamă”, lucra de 2 ani la aceiași firmă cu el și se cunoșteau foarte bine.

coincidențe 7

     La final, vă las să trageți singuri concluziile. Pentru că mi-am amintit niște vorbe măiestre: nu aștepta de la viață un miracol, dar, dacă ți se întâmplă, clădește-ți restul vieții în jurul lui.
_____________________________________________________________________________________________________

25 martie 2013

MULȚUMIRI PĂRINȚILOR

     Până la 40% din inteligența unui copil este moștenită sau transmisă de la părinți, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Acesta este cel mai mare studiu de genetică a inteligenței copilăriei realizat vreodată, care combate studiile anterioare, ce indicau o variație cuprinsă între 40 și 50%.

mulțumiri părinților 1

     Autorii studiului au utilizat date genetice, respectiv mostre de ADN şi evaluări ale coeficientului de inteligenţă (IQ) în cazul a 18.000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, din patru ţări: Australia, Olanda, Marea Britanie şi SUA. Cercetătorii au descoperit, după ce au eliminat factorii de mediu (de exemplu, școala pe care o frecventează), că între 20 şi 40% dintre variaţiile în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă în copilărie sunt rezultatul factorilor genetici, moșteniți de la părinți sau contribuția geneticii pentru diferența de IQ este de aproximativ 20 până la 40%. Rezultatele au arătat că o genă cunoscută sub numele FNBP1L este semnificativ legată de inteligenţa copilăriei. Studii anterioare au stabilit că aceeași genă este cea mai importantă în estimarea inteligenței pentru adulți. Bineînțeles, există mai multe gene care contribuie la inteligența unui copil, fiecare având un efect mic, dar cumulate, efectul lor nu a depășit 40%, sugerează acest amplu studiu. Înțelegerea factorilor care influențează inteligența este importantă, deoarece IQ-ul este un factor predictiv pentru educație în general, influențând durata de viață, rezultatele școlare și profesionale, iar apoi veniturile adulților.

mulțumiri părinților 2

     Așadar, trebuie să mulțumim părinților noștri dacă ne simțim mai deștepți. Eu aș privi lucrurile un pic invers și aș spune că rezultatele indică faptul că între 80% și 60% din inteligență nu este ereditară și restul depinde doar de copii sau adolescenți. Mai mult, ar fi fost interesant de știut din ce clase sociale fac parte copiii evaluați și dacă doi sau mai mulți copii din aceiași familie au obținut rezultate radical diferite. Astfel am fi avut o “imagine” mai aprofundată. Totuși consider că factori non-genetici, cum ar fi mediul familial, de exemplu, sunt mai importanți la o vârstă fragedă, iar efectele geneticii devin mai importante mai târziu, în viață.

mulțumiri părinților 3

Sursa : ABC Science
______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________
                           By Dan Caragea; Constanța, România

24 martie 2013

STRĂZI

 
      1. Cea mai scurtă stradă din lume


     Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scoția, este creditată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scurtă stradă din lume, având doar 2,06 metri (6 ft 9 in). Strada are o singură adresă, respectiv nr. 1, care este ușa de intrare în bistroul care face parte din Hotelul Mackays. Ea a fost declarată oficial stradă în anul 1887, construcția hotelului realizându-se în 1883. Pe locul secund este Elgin Street, Bacup, Lancashire, care are o lungime dubla, 5,2 m (17 ft).
  Cea mai scurtă stradă din lume

Cea mai scurtă stradă din lume 1


     2. Cea mai lungă stradă din lume


     Cea mai lungă stradă din lume este Yonge Street, cunoscută și sub denumirea de  "Main Street Ontario", care face legătura între malul lacului Ontario din Toronto, Canada, și lacul Simcoe, fiind o poartă de acces la Marile Lacuri. Yonge Street are lungimea de 1.896 km (1.178 mile), fiind cea mai lungă stradă din lume în Cartea Recordurilor.  Construcția acestei străzi a însemnat un eveniment de importanță istorică națională pentru canadieni.

Cea mai lungă stradă din lume

Cea mai lungă stradă din lume 1
     
     Dacă ne referim la autostrăzi, autostrada 1 din Australia este cea mai lungă din lume, cu o lungime totală de aproximativ 14.500 km (9.000 mile). De fapt, ea este o rețea de autostrăzi care înconjoară continentul australian, unind toate capitalele regiunilor de pe continent. În fiecare zi, mai mult de un milion de oameni călătoresc pe ea. Este urmată de autostrada Trans-Siberiană, cu peste 11.000 de km (6800 mile) și autostrada Trans-Canada cu 8.030 km (4990 mile). 

cea mai lungă autostradă din lume


     3. Cea mai îngustă stradă din lume


      Spreuerhofstraße este cea mai îngustă stradă din lume, care se găsește în orașul Reutlingen, Baden-Württemberg, Germania. Lățimea ei variază de la 31 centimetri (12,2 in), în partea cea mai îngustă, până la 50 de centimetri (19,7 in) în partea cea mai largă. Aleea a fost construită în 1727 și figurează oficial ca stradă.

cea mai îngustă stradă din lume

cea mai îngustă stradă din lume 1


     4. Cea mai lată stradă din lume


     Orașul Buenos Aires, Argentina, are cel mai lat bulevard din lume. Cu o lățime de  peste 91 de metri (300 ft), Bulevardul 9 de Julio ocupă un loc important în rețeaua de drumuri a orașului, prin lățimea lui incredibilă. Traversarea necesită adesea câteva minute, pentru că toate intersecțiile au semafoare. La viteza obișnuită de mers pe jos a unui pieton, în mod normal, este nevoie de 2-3 unde verzi pentru a traversa cele douăsprezece benzi de trafic.

Cea mai lată stradă din lume

Cea mai lată stradă din lume 1


     5. Cea mai abruptă stradă din lume


     Baldwin Street, care se găsește într-o suburbie (la 3,5 km nord-est de centrul) a orașului Dunedin din sudul Noii Zeelande, este considerată cea mai abruptă stradă din lume. Strada este în general doar moderat abruptă, asfaltată, dar există o porțiune foarte abruptă, de aproximativ 200 m lungime, betonată pentru siguranță și pentru a asigura întreținerea în iernile geroase. Pe aceasta porțiune, panta maximă a străzii este de aproximativ 1:2,86 (19 ° sau 35%), ceea ce însemnă că, pentru fiecare 2,86 metri străbătuți orizontal, cota crește cu 1 metru.

Cea mai abruptă stradă din lume

Cea mai abruptă stradă din lume 1

Cea mai abruptă stradă din lume 2


     6. Cea mai întortocheată stradă din lume


     Lombard Street din San Francisco, S.U.A., este faimoasă pentru o secțiune mică din  partea de sus a dealului, care poate fi periculoasă pentru majoritatea vehiculelor, deoarece are opt viraje ascuțite. Această porțiune are o lungime de aproximativ 400 m, are un singur sens de trafic (în jos, la vale) și este pavată cu cărămizi roșii. Limita de viteză în această secțiune este de 5 mile pe oră (8,0 km / h). Cine o respectă?

Cea mai întortocheată stradă din lume

Cea mai întortocheată stradă din lume 1


     7. Sensuri giratorii


     Cel mai mare sens giratoriu din lume se află la Putrajaya (un nou centru politic, situat în partea de sud a orașului Kuala Lumpur), Malaiezia. Sensul giratoriu este situat în jurul unui deal și este înconjurat de parcuri, diametrul său fiind de 3,4 km.

Cel mai mare sens giratoriu din lume

     În schimb, cel mai confuz sens giratoriu din lume se află în Swindon, Anglia și a fost construit în 1972. Este format din cinci mini-sensuri giratorii dispuse într-un cerc. Deși pare înspăimântător, această intersecție este uimitor de funcțională și de fapt a fost proiectată pentru a reduce blocajele de trafic.

cel mai confuz sens giratoriu din lume

     Deși nu este un sens giratoriu, în Los Angeles există unul dintre cele mai complicate noduri rutiere. Acesta permite intrarea și ieșirea în toate direcțiile între două autostrăzi interstatale, printr-o rețea complicată de drumuri și de poduri, pe patru niveluri, care să permită fluidizarea traficului.

cel mai complicat nod rutier

_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanta; Romania

22 martie 2013

CLUBUL EXPLORATORILOR

     Domni în frac și doamne în rochii de seară (bal) s-au adunat la impunătorul hotel Waldorf Astoria din Manhattan, sâmbătă seara (14 martie 2013), pentru cina anuală a membrilor Clubului Exploratorilor (The Explorers Club). Clubul Exploratorilor, care a fost înființat în anul 1904, a sărbătorit a 109-a aniversare. Pe site-ul său, clubul se descrie ca o "societate profesională dedicată cercetării avansate în teren, al cărei ideal vital este păstrarea instinctului de a explora."
     În conformitate cu etosul clubului, membrii săi au dorit să exploreze și preparate culinare neobișnuite. Chelnerii au început cu aperitive “delicate” pe bază de gândaci, scorpioni și viermi, continuând cu mâncăruri “rafinate” preparate din cămilă, struț, râme, elan, castor, crocodil, bizam, șarpe cu clopoței și din penis și testiculele de țap.

     O mică galerie foto cu aceste “bunătăți”:

tarantule prăjite
Tarantule prăjite

gândaci prăjiți
Gândaci prăjiți

Insecte asortate
Insecte asortate

struț
Struț împănat

râme
Râme

șarpe cu clopoței
Șarpe cu clopoței

penis de țap
Penis de țap

testicule de țap
Testicule de țap

bizam
Bizam

crocodil
Crocodil

capră, elan si castor
Capră, elan și castor

capete de cod prăjite
Capete de cod prăjite

cămilă
Cămilă în chiflă

P  O  F  T  Ă          B  U  N  Ă  !
_____________________________________________________________________________________________________

       Cu un click, citiți și :
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanta; Romania