30 iulie 2015

METODE CONTRACEPTIVE TERIFIANTE DIN ISTORIE

     Oamenii și-au dorit întotdeauna să facă sex, dar nu și-au dorit de fiecare data să aibă și copii. Pentru a preveni apariția copiilor în urma actului sexual, omenirea a încercat de-a lungul timpului niște metode contraceptive terifiante. Multe dintre metodele folosite vă vor aduce poate un zâmbet pe buze, iar altele, cu adevărat  înfricoșătoare, chiar cumplite, sunt de domeniul fantasticului, incredibile, pentru lumea civilizată de astăzi.
  • Prin mileniul al IV-lea î.e.n., femeile din Egiptul antic foloseau ca spermicid, pentru distrugerea spermatozoizilor aflați în spermă, o pastă făcută din excremente de crocodil amestecate cu miere. O altă metodă egipteană veche utiliza sucul de ceapă aplicat pe penis înainte de sex. 
  • În China antică femeile erau sfătuite să bea mercur atunci când voiau să scape de o sarcină sau să evite apariția uneia. Probabil că metoda era eficientă pentru că mercurul este foarte toxic pentru organism și provoacă leziuni ale creierului, plămânilor și ficatului, insuficiență renală și sterilitate.
  • O altă metodă la fel de toxică s-a folosit în Grecia Antică, femeile bând apa utilizată de fierari pentru răcirea metalelor, care conţinea cantităţi mari de plumb, foarte toxic pentru organismul uman. Tot în Grecia veche, femeile credeau că, dacă își țin respirația în timpul ejaculării și apoi strănută, ar expulza fluidul seminal și nu mai rămân gravide. Aristotel recomanda femeilor să-și introducă ulei de măsline sau ulei de cedru în vagin pentru a preveni sarcina.
  • În Persia femeile foloseau balega de elefant ca metodă contraceptivă.
  • În Japonia feudală, prezervativele se făceau din materiale dure, cum ar fi carapacea de broască țestoasă sau cornuri goale de animale.
  • În Africa antică, femeile beau spuma de la gura cămilelor pentru a preveni o sarcină.
  • În Roma imperială se foloseau, atât de bărbați cât și de femei, prezervative făcute din vezici de capră.
  • Prezervativele din intestine de porc, de oaie şi alte animale au fost folosite timp de sute de ani, fiind mai eficiente decât alte mijloace, atât împotriva sarcinilor nedorite, cât şi împotriva unor boli cu transmitere sexuală.
  • Femeile din Orient storceau suc ​​de lămâie pe un burete și apoi îl introduceau în vagin. Din cauza acidității, ele credeau că sucul va servi ca un spermicid.
  • În Evul Mediu, pentru a împiedica apariţia unei sarcini, femeile din Europa purtau legate de picior testicule de nevăstuică, chiar în timpul actului sexual. Era un fel de amuletă anticoncepțională.
  • Tot în Europa medievală, femeile beau urină de oaie sau sânge de iepure pentru a evita să rămână gravide, iar franțuzoaicele beau suc de ceapă după ce făceau sex.
  • În aceiași perioada, în America de Nord femeile utilizau ca mijloc contraceptiv un amestec de rachiu cu testicule de castor pisate.
  • Pe la 1550 femeile din Egipt amestecau semințe de salcâm, bumbac și miere până obțineau o pastă groasă pe care o introduceau în vagin înainte de contactul sexual.
  • Contraceptivele realizate din frunze de urzici au fost un mare succes în Anglia elisabetană.
  • În secolul al XIX-lea, femeile își introduceau în vagin diverse obiecte, cum ar fi un degetar, considerând că ar funcţiona ca diafragmele de azi.
  • Bureții au fost utilizați pe scară largă ca metodă de contracepție la începutul anilor 1900. Buretele contraceptiv făcut dintr-un cauciuc moale asigura blocarea colului uterin.
Metode contraceptive 1
  • Capacele contraceptive, numite apoi diafragmă, au apărut prin anii 1920 acționând ca o barieră în calea spermei care vrea să intre în uter.
Metode contraceptive
  • În anul 1925, au apărut prima dată la Londra spermicidele solubile. Aceste capsule  contraceptive puteau fi periculoase, ducând la iritație și dureri mari.
Metode contraceptive 2
  • Americancele au utilizat până în anii 1960, fără efectele aşteptate, spălături vaginale cu băuturi carbogazoase pe bază de cola.



27 iulie 2015

CELE MAI FRUMOASE CIUPERCI DIN LUME

     Ciupercile sunt plante inferioare, lipsite de clorofilă (nu îşi pot produce singure hrana, aşa cum fac plantele, care sintetizează substanţe organice cu ajutorul luminii), care trăiesc ca parazite sau ca saprofite (organisme vegetale care își procură hrana din substanțe organice în descompunere) și se răspândesc prin spori. Ele fac parte dintr-un regn aparte, cel al fungilor. Unele dintre ciuperci sunt comestibile, uneori chiar delicioase, în timp ce altele sunt otrăvitoare sau chiar letale.

     Majoritatea ciupercilor au corpul sub formă de "umbrelă" sau de "pălărie" sub care se găsesc mai multe lamele aşezate radial, pe care se dezvoltă sporii. Sporii cad, sunt purtaţi de vânt şi, când ajung pe suprafeţe fertile, din ei se dezvoltă noi ciuperci. De obicei  ciupercile cresc în zone umbroase şi umede, dar există şi specii care se dezvoltă în plin soare. Totuşi, din moment ce ciupercile conţin în mod natural cantităţi mari de apă, cele mai multe specii nu pot trăi acolo unde sunt vânturi uscate sau calde ori soare puternic.

     Mai jos am ales unele dintre cele mai frumoase ciuperci din lume. Admirați-le!

Phallus indusiatus
Phallus indusiatus sau ciuperca de bambus ori doamna cu voal.
 Hydnellum peckii
Hydnellum peckii sau ciuperca care sângerează ori căpșuni și smântână.

Cyathus striatus
Cyathus striatus sau ciuperca cuib de pasăre.

Panus fasciatus
Panus fasciatus sau pâlnia păroasă.

Clathrus ruber

Clathrus ruber sau coșul roșu.

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus sau coama leului.

Rhodotus palmatus
Rhodotus palmatus sau piersica creață.

Amanita muscaria

Amanita muscaria sau muscariţă, burete pestriţ, pălăria șarpelui, buretele muștelor.

Crepidotus
Crepidotus sau ciuperca evantai.

Schizophyllum commune

Schizophyllum commune sau ciuperca cu branhii.

Oudemansiella mucida
Oudemansiella mucida sau ciuperca din porțelan.

Marasmius haematocephalus

Marasmius haematocephalus sau umbreluța roșie.

Hairy mycena

Hairy mycena sau ciuperca păroasă.

Coprinus comatus

Coprinus comatus sau ciuperca cu coamă.

Trametes versicolor

Trametes versicolor sau coada curcanului.


Chorioactis geaster sau trabucul diavolului.

Mycena chlorophos

Mycena chlorophos sau ciuperca bioluminiscentă.

Morchella esculenta

Morchella esculenta sau ciuperca fagure ori morel galben.

Geastrum minimum

Geastrum minimum sau steluța pământului.

Aseroe rubra

Aseroe Rubra sau ciuperca anemonă de mare.

Puffballs

Puffball Mushroom sau ciuperca care pufăie (sporii sunt eliberați sub forma unui nor).




21 iulie 2015

EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ PENTRU MIROSUL PICIOARELOR

     Mirosul picioarelor este o problemă cu care se confruntă multe persoane și creează disconfort, chiar senzația de jenă, putând duce uneori la apariția unor complexe de inferioritate.

     Primul lucru care duce la mirosul picioarelor este transpirația. Unele locuri din corpul uman au concentrații mai mari de glande sudoripare, iar picioarele sunt pe primul loc în această listă. Fiecare picior are peste 250.000 de glande sudoripare. S-a estimat că, în condiții extreme, un singur picior ar putea să producă într-o zi aproape jumătate de litru de transpirație. Însă transpirația nu este problema în sine fiindcă, indiferent în ce parte a corpului se produce, este inodoră, fiind alcătuită în principal din apă și săruri minerale.

     Observație: Oamenii de știință din domeniul medical cred că numărul foarte mare de glande sunt o reminiscență primitivă, din vremea când primii reprezentanți ai speciei umane mergeau desculți. De aceea, temperatura picioarelor creștea mai mult și organismul uman s-a adaptat, apărând glandele sudoripare, cu rol de reglare termică.

     Mirosul caracteristic al picioarelor este produs de bacteriile care trăiesc pe piele și se hrănesc cu transpirația și cu resturile de epidermă exfoliată (care de cele mai multe ori nu o vedem cu ochiul liber), producând diverse reziduuri cu miros puternic. Acest lucru se întâmplă pe tot corpul, numai că, în alte părți ale corpului, transpirația se evaporă rapid și bacteriile nu au timp pentru a se hrăni cu ea.

Explicația științifică pentru mirosul picioarelor

     În urma hrănirii bacteriilor rezultă trei principale tipuri de reziduuri (deșeuri bacteriene):
  1. acid propanoic (sau acid propionic) - CH3-CH2-COOH - care are un miros acru, rânced.
  2. metantiol (sau metil mercaptan) - CH 3 SH – care are un miros de sulf și brânză sau varză stricată.
  3. acid izovaleric (sau acid 3-metilbutanoic) - (CH 3 ) 2 CHCH 2 CO 2 H – care are un miros brânzos și de oțet rânced.
Mirosul picioarelor

      Al doilea motiv pentru care picioarele miros mai urât decât orice altă parte a corpului are legătură cu șosetele și încălțămintea. Din cauza pantofilor și ciorapilor, transpirația de pe picioare nu se poate evapora repede, materialul lor absorbind lichidul. Mediul umed, călduț și fără multă lumină este ideal pentru înmulțirea bacteriilor care devin apoi înfometate. La descălțare, mirosul neplăcut este produs de reziduurile eliminate de bacterii și impregnate în încălțăminte, ciorapi și piele.

     Bărbații transpiră în general mai mult decât femeile, așa că picioarele lor miros mai urât. Se asemenea, picioarele vor mirosi mai tare într-o zi călduroasă de vară decât într-una friguroasă fiindcă transpiră mai mult. Pentru eliminarea mirosului neplăcut al picioarele soluțiile sunt simple: spălarea picioarelor cu săpun antibacterian, eliminarea pielii moarte, folosirea șosetelor de bumbac, mereu curate, aerisirea pantofilor și eventual utilizarea unor deodoranți.

Sursa : acs.org


15 iulie 2015

SĂRUTUL NU ESTE O PLĂCERE UNIVERSALĂ

     Probabil că toată lumea își amintește primul sărut, cu detaliile lui, poate jenante sau încântătoare, și continuă să creadă că sărutul joacă un rol important în viață romantică sau este o plăcere universală. Sau cel puțin așa este perceput sărutul în unele societăți. Oamenii din societățile mai dezvoltate au presupus de-a lungul anilor că sărutul romantic, adică pe buze, prin lipirea buzelor partenerilor, este un comportament uman universal. Însă o nouă analiză la nivel mondial sugerează că mai puțin de jumătate din toate culturile lumii nu se sărută sau o fac extrem de rar.

Sărutul nu este o plăcere universală

     Potrivit unui nou studiu, care a analizat 168 de culturi din întreaga lume, doar 46% dintre partenerii acestor culturi se sărută în sens romantic, adică pentru a-şi exprima dorința sexuală. Așadar, sărutul nu este un comportament uman universal sau sărutul nu este o plăcere la nivel mondial. Estimările anterioare se apropiau de 90%, dar au fost realizate numai pentru culturile foarte evoluate. Noul studiu s-a concentrat exclusiv pe acțiunea romantică a sărutatului, prin lipirea buzelor cuplului, excluzând săruturile pe care părinții le dau copiilor sau săruturile între rude.

     Observație: Cea mai veche dovadă a unui comportament de tip sărut provine din textele sanscrite de acum peste 3.500 de ani, sărutul fiind descris că inhalarea sufletului celuilalt. În schimb, hieroglifele egiptene înfățișează oameni foarte aproape unul de altul, dar fără atingerea buzelor între ei.

     Oare ce este cu adevărat în spatele acestui comportament, să zicem, ciudat? Este sărutul un lucru natural, pe care unele culturi l-au suprimat? Sau este o modalitate de comunicare pe care oamenii moderni au inventat-o, un comportament învățat, creat de societățile occidentale, și transmis din generație în generație?

     Datele studiului sugerează că în 15 culturi din cele 33 studiate în America de Nord  sărutul nu este prezent în relațiile de cuplu. Sărutările romantice sunt la ordinea zilei în toate țările din Orientul Mijlociu, dar și în Europa, unde, din cele 10 culturi studiate, doar trei dintre ele consideră sărutul romantic un fel de “scenariu” inacceptabil. În Asia însă, 10 din 27 de culturi nu apelează la un sărut romantic, pe când în Africa 87% din culturile studiate nu folosesc sărutul prin contopirea buzelor.

Prezența sărutului romantic (sexual) în spațiul cultural mondial


Prezent
Nu este prezent
Total
America de Nord
18 (55%)
15 (45%)
33
Oceania
7 (44%)
9 (56%)
16
Orientul Mijlociu
10 (100%)
0 (0%)
10
America de Sud
4 (19%)
17 (81%)
21
America Centrală
0 (0%)
10 (100%)
10
Europa
7 (70%)
3 (30%)
10
Africa
4 (13%)
27 (87%)
31
Asia
27 (73%)
10 (27%)
37
Total
77
91
168
     
     Altă observație: Buza este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului nostru, cu o mulțime de legături senzoriale cu centrele plăcerii din creier. Sărutul asigură transferul unui amestec de bacterii între parteneri, bacterii care joacă un rol crucial în digerarea alimentelor și apărarea împotriva infecțiilor. Circa 80 de milioane de bacterii sunt transferate în timpul unui sărut de zece secunde, conform măsurătorilor făcute de biologii olandezi.

Sursa: BBC



13 iulie 2015

SOLUȚIA TESTULUI DE PERSPICACITATE MATEMATICĂ

     Iată care este soluția testului de perspicacitate matematică:

     1. Răspuns : 36

     Explicație : Din primele două rânduri și prima coloană se obțin 3 ecuații cu 3 necunoscute. Rezolvându-le rezultă: # = 3; @ = 9; & = 15. Deci, pe ultima coloană, & + # + 2@ = 36.

     2. Răspuns : 132

     Explicație : Seria este formată din numere care sunt rezultatul următoarelor produse:

1 x 2 ;  3 x 4 ;  5 x 6 ;  7 x 8 ;  9 x 10 ;  11 x 12

     3. Răspuns : 60

     Explicație : Suma numerelor din două casete alăturate, situate pe același rând, este mereu înscrisă în caseta de pe rândul de deasupra, din dreptul lor.

Piramida numerelor - rezolvare

     4. Răspuns : 22:08

     Explicație : Timp de 19 ore s-au pierdut patru minute pe oră, ceea ce înseamnă 76 de minute, adică 1 oră și 16 de minute. Luând în considerație doar acest lucru ceasul ar fi trebuit să indice ora 21:01. Dar, pierzându-se 4 minute pe oră (1 minut la 15 minute), mai trebuie adăugate alte 3 minute pierdute pentru cele 45 de minute afișate. Astfel, ora ar fi  21:04. Cum ceasul s-a oprit exact acum o oră și patru minute, trebuie adăugat și acest timp. Deci, ora exactă este 22:08.

     5. Așa cum am spus, există mai multe soluții posibile, dar mă limitez prima dată numai la una, care cuprinde toate cifrele de la 1 la 9, exact în această ordine: 6, 9, 3, 5, 2, 1, 7, 8, 4.

Aritmetică în șir - rezolvare

     Desfășurat, șirul de operații ar arăta așa, inclusiv cu numerele date inițial (boldate): 

6 + 13 x 9 : 3 + 5 + 12 x 2 – 1 – 11 + 7 x 8 : 4 – 10 = 66

     Operând prima dată înmulțirile și împărțirile, în orice ordine, rezultă egalitatea:

6 + 39 + 5 + 24 – 1 – 11 + 14 – 10 = 66, adică 66 = 66

     O altă soluție se poate obține prin schimbarea cifrelor 5 și 6 între ele (5, 9, 3, 6, 2, 1, 7, 8, 4) sau prin schimbarea cifrelor 7 și 8 tot între ele (6, 9, 3, 5, 2, 1, 8, 7, 4). Deja am găsit patru variante de răspuns!



6 iulie 2015

TEST DE PERSPICACITATE MATEMATICĂ

     Astăzi vă propun un alt test, cu doar cinci întrebări, un test de perspicacitate matematică, accesibil pentru oricine care are cunoștințe elementare în acest domeniu, extrem de atractiv. Poate doar pentru unii…

     1. Care este valoarea ce trebuie completată pentru a patra coloană în locul semnului de întrebare?

Linii și coloane


     2. Ce număr urmează în mod logic în această serie? 

2    12    30    56    90    ?

     3. Ce număr trebuie înscris, în mod logic, în caseta unde este semnul de întrebare?

Piramida numerelor

     4. La miezul nopții un ceas electronic arată ora exactă (fig. A). Funcționând defectuos, din acel moment pierde câte patru minute pe oră. Ceasul s-a oprit de tot exact acum o oră și patru minute, afișând ora 19:45 (fig. B). Care este ora exactă acum, dacă ceasul a funcționat mai puțin de 24 de ore?

Ceas - ora exactă

     5. Folosind cele patru operații de bază ale aritmeticii (+; –; x; :) și toate cifrele de la 1 la 9 numai o singură dată fiecare, introduse în casetele libere, trebuie să obțineți la final rezultatul afișat (66). Pentru calcul, respectați ordinea normală a efectuării operațiilor aritmetice. Vă atenționez că există mai multe soluții și deși pare destul de simplu practica a dovedit că este un exercițiu destul de greu.

Aritmetică în șir


Succes!


      Răspunsul pentru aceste exerciții îl voi publica în curând... Acum este verificabil la acest link.

   Alte teste, de logică, de inteligență sau IQ, cu sau fără imagini, și alte probleme diverse și interesante le găsiți la categoria Perspicacitate.