29 octombrie 2015

INTERNETUL INHIBĂ CREIERUL

    
     Internetul inhibă creierul și gândirea - este concluzia unui studiu internațional realizat de Kaspersky Labs, la care au participat peste 6.000 de oameni cu vârstă de peste 16 ani. O mare parte dintre ei se bazează pe Internet pentru a căuta răspunsuri, dar, de asemenea, uită rapid, extrem de ușor, informațiile pe care le-au găsit on-line.

     Problema dependenței de Internet, atât în ​​rândul adulților cât și în rândul copiilor, este mai demult recunoscută. Există temeri în ultimii ani pentru declanșarea amneziei sau demenței digitale, prin deteriorarea abilitaților cognitive (care aparțin cunoașterii, referitoare la capacitățile și mecanismele învățării și accederii la cunoștințe). Iar studiul celor de la Kaspersky confirmă această tendință.

     36% din cei chestionați au recunoscut că, înainte de a încerca să-și amintească un răspuns, caută informații cu ajutorul motoarelor de căutare de pe Internet, procentul ridicându-se la 40% pentru cei cu vârsta de peste 45 de ani. Acești utilizatori pun la îndoială acuratețea memoriei lor, fiind nerăbdători pentru a obține răspunsul corect cât mai repede. În mod similar, 24% au spus că au uitat răspunsul găsit on-line după ce l-au folosit, procentul ajungând la 27% în rândul celor de peste 45 de ani, iar 12% consideră că informația va fi mereu acolo, undeva, și nu are sens s-o memoreze.

Internetul inhibă creierul

     Internetul a creat generații care se cred mai inteligente decât sunt în realitate. Dependența tot mai mare de motoarele de căutare afectează propria percepție despre ceea ce știm de fapt și ce putem găsi on-line. Astfel, Internetul, ca o sursă externă puternică, devine mai ușor de confundat cu propriile cunoștințe. De asemenea, după efectuarea unei căutări pe Internet, mulți oameni cred că creierul lor este mai activ decât al celorlalți.

     Practic, Internetul a devenit o parte din propriul set de instrumente cognitive și din ce în ce mai mulți oameni se mulțumesc să se bazeze pe memoria lui decât pe cea proprie, biologică.

Sursa : Daily Mail



26 octombrie 2015

SENTIMENTUL LIPSEI DE AUTENTICITATE

     
     Sentimentul lipsei de autenticitate sau sentimentul neautenticității ne macină uneori fără să știm. Vorba lui “Shakespeare”: fii sincer cu tine însuți. Autenticitatea, privită ca sentimentul nostru de sine învăluit în emoții și valori, poate fi atât de fundamentală încât ne simțim imorali și impuri atunci când ne cotropim caracterul. La rândul său, sentimentul de impuritate sau de imoralitate, poate să ne conducă în angajamente comportamentale de purificare sau de caritate, ca o modalitate de compensare a conștiinței.

     Sentimentul lipsei de autenticitate nu este un fenomen trecător sau sumar și poate avea consecințe psihologice similare cu minciuna sau înșelatul, deoarece ambele tipuri de comportament sunt o violare atât de sine cât și pentru alții. De aceea, o faptă bună poate fi o strategie prin care încercăm să ne consolidăm caracterul destabilizat din punct de vedere moral.

     Sentimentul lipsei de autenticitate se manifestă cu precădere la locurile de muncă. Pentru a fi receptiv la diverse cereri ale clienților, ale colaboratorilor sau ale șefilor direcți sau indirecți, angajații se pot comporta în diverse moduri care nu sunt în concordanță cu ceea ce simt de fapt, cu sinele propriu, adevărat. În multe sectoare din sfera serviciilor, angajații au obligația să urmeze instrucțiuni și proceduri precise, să utilizare chiar expresii recomandate, ținute și să aibă o conduită impusă, indiferent de percepția și de sentimentele proprii.

Sentimentul lipsei de autenticitate

     Mult mai rău, sentimentul lipsei de autenticitate se manifestă când cineva își dorește schimbarea personală. O schimbare personală este mereu imperativă, dar aproape niciodată nu este definită ca o urgență: e timp suficient să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să începem un program de exerciții fizice etc. Amânarea indefinită a unei schimbări în viața personală determină un trai într-o situație provizorie, care poate fi întreținut printr-o  speranță falsă. Neputând duce la bun sfârșit schimbarea pe am dorit-o, ne rotim într-un cerc vicios, care accentuează sentimentul lipsei de autenticitate.




22 octombrie 2015

CUVÂNTUL NOROC NU ESTE DEMONIC

     
     O discuție prietenească, la noroc - adică întâmplătoare, fără a fi sigur la momentul respectiv - m-a determinat să scriu acest articol.

     Toate dicționarele explicative ale limbii române apărute în decursul anilor, care cuprind și etimologia cuvântului, susțin că noroc provine din slavă: narokŭ sau na-rokŭ. Cuvântul se regăsește astăzi, sub diverse forme, și în alte limbi (sârbă, poloneză, croată), având un sens comun: hotărâre, soartă, zicere, înadins.

     În limba română cuvântul noroc înseamnă:
  1. Soartă, ursită, destin (favorabil);
  2. Întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea unei dorințe etc.; șansă, baftă;
  3. Formulă de salut sau de urare;
  4. Stare sufletească sau situație în care omul se simte fericit; fericire, bine;
  5. Bunăstare.
     Noroc este unul dintre cele mai folosite cuvinte de către români, cred că zilnic. Dar, părintele Cleopa vrea să-l șteargă din memoria credincioșilor, fără voia lui Dumnezeu. În mod desuet, el declara norocul ca un demon:
"Am văzut, pe unele pomelnice pe care le aduceţi, că pomeniţi pe dracul Noroc, zicând: pentru norocul fetei, pentru norocul băiatului, pentru norocul familiei. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi ştiţi cine a fost Noroc?” (link)
     Fără a avea habar de etimologia cuvântului noroc, părintele i-l atribuie lui Molah (zeul fericirii!?), printr-o analogie demnă de dispreț:
“Era şi Moloh, zeul fericirii, la romani, la sumerieni şi la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau Noroc, cum îi zicem astăzi? I se purta statuia într-o căruţă cu două roţi, făcută din aramă sau din argint. În spate, zeul Noroc avea un cuptor de aramă şi în faţa lui o tigaie din aramă; şi-i dădeau foc lui Noroc pe la spate, până se înroşea şi tigaia, şi el. Popii lui (sic!) purtau în mâini nişte securi mari, ascuţite. Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau în satul tău, de unde eşti tu. Trăgeau căruţa lui Noroc cu tigaia roşie, înfierbântată, şi strigau, bătând din palme: „Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc!…“ Atunci, nebunele de femei ziceau una alteia: „Cumătră, îţi dai copilul?“ „Îl dau, ca să am noroc!“. Lua muierea copilul de la sân şi îl dădea în mâna slujitorului idolesc, care îl tăia bucăţi şi îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii se puneau odată în tigaia aceea.” (link)
     Părinte, părerea mea este că nu ai avut noroc!

     Expresii aferente pentru noroc - un cuvânt care face viața frumoasă:
    • A avea noroc sau a fi cu noroc = a avea succes sau a fi favorizat de împrejurări în acțiunile întreprinse;
    • A avea norocul să... = a se ivi prilejul favorabil pentru...;
    • A avea noroc de cineva (sau de ceva) = a avea avantajul de a da peste cineva (sau ceva) folositor; a se putea sluji cu folos de cineva sau de ceva;
    • A da noroc = a saluta; a închina, a ciocni, a ura;
    • A(-și) încerca norocul = a căuta norocul, întreprinzând acțiuni riscate sau primejdioase;
    • A-i surâde norocul = a fi norocos;
    • Noroc că... = bine că..., din fericire...;
    • Noroc chior/orb/porcesc = noroc extraordinar
    • La cât mi-o sta norocul = în ce măsură voi fi favorizat de soartă;
    • Noroc! = formulă de salut sau de urare;
    • Unde-i norocul să... = ce bine ar fi să...;
    • A-i fi scris în noroc să... = a-i fi sortit să...;
    • Plin de noroc ca și câinele de purici = foarte norocos;
    • A călca în noroc (eufemism) = a călca din neatenție pe stradă, pe alee etc. în materia fecală (de proveniență cel mai adesea canină);
    • Joc de noroc = nume generic dat jocurilor în care câștigul depinde (aproape exclusiv) de întâmplare.





19 octombrie 2015

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE INCREDIBILE

     De-a lungul anilor, s-au făcut descoperiri arheologice incredibile, găsindu-se câteva artefacte care dovedesc că oameni, probabil ca noi, au existat acum sute de mii de ani sau chiar milioane de ani. Există zeci de obiecte preistorice descoperite prin lume, a căror realizare implică un nivel avansat al tehnologiei, nepotrivit cu momentul în care se crede că au fost create. Astfel de obiecte au stârnit dispute printre oamenii de știință și cel puțin curiozitate. Mai jos sunt doar 3 descoperiri arheologice incredibile.

1. Descoperiri arheologice incredibile - Figurina de la Nampa

     O siluetă umană a fost descoperită în 1889, la circa 90 de metri adâncime, în momentul în care se săpa un puț pentru apa lângă Nampa, în sud-vestul statului Idaho. Artefactul, de aproximativ 3,8 cm lungime, reprezintă o figurină atent sculptată în argilă, care a rămas un adevărat mister. Mulți oameni de știință au cercetat prin diverse teste această figurină controversată și toți au fost de acord că este autentică și extrem de veche. Analiza microscopică a descoperit granule de cuarț sub brațe, care sunt cimentate de molecule de fier. Acest detaliu indică, de asemenea, vârsta extrem de mare a artefactului, stratul în care a fost descoperit fiind datat cu 2 milioane de ani în urmă.

Descoperiri arheologice incredibile - Figurina de la Nampa

     Pe silueta aparent feminină, există și câteva marcaje geometrice, foarte slab vizibile, reprezentând fie haine, fie bijuterii (în zona gatului și pe brațe sau încheieturi). Figurina este imaginea unei persoane dintr-o civilizație avansată, îmbrăcată chiar cu bun gust. Cine a modelat această figurină? Existau oameni acum 2 milioane de ani?

2. Descoperiri arheologice incredibile - Cupa din jad

     În Ecuador au fost descoperite, în același loc, o cupa mare și 12 cupe mici, toate din jad. Este clar că sunt confecționate de mâna omului, dar nu se poate spune când, pentru că, din păcate, nu există nici un mod științific, obiectiv, pentru a data jadul. Cele 12 ceșcuțe sunt un pic diferite ca mărime (volum), dar umplute perfect cu apă și turnate în cana mare aceasta se umple și ea complet. Pe cupele mici sunt numere, comparabile cu cele ale mayașilor, dar cu unele diferențe relativ mici, iar pe cupa mare este incrustată o constelație perfectă de stele, inclusiv Orion.

Descoperiri arheologice incredibile - Cupa din jad

     Următorul lucru este însă ciudat: interiorul cupei mari prezintă un magnetism foarte mare, iar exteriorul nu are proprietăți magnetice. Toți geologii recunosc că acest lucru este imposibil, deoarece, în general, pietrele semiprețioase nu au proprietăți magnetice și în cazul în care o piatră are particule de metal în interior, ea are aceeași putere magnetică pe ambele părți sau pe toate suprafețele. De asemenea, constelațiile de pe această cupă devin strălucitoare când sunt privite sub lumina ultravioletă.

3. Descoperiri arheologice incredibile - Vasul din Dorchester

     În 1851, "Scientific American" a publicat un raport despre un vas metalic descoperit de mineri în Dorchester, Massachusetts. Dinamitând o rocă sedimentară la o adâncime de 4,5 metri, explozia a aruncat o ploaie de roci, care au fost împrăștiate în toate direcțiile. Printre fragmentele de roci s-au găsit două bucăți de metal care, îmbinate, aveau să formeze un vas misterios, denumit vasul.din Dorchester. Artefactul, în formă de clopot, măsoară 11,5 cm înălțime și 16,5 cm la diametrul bazei și are în compoziție zinc și argint, în timp ce părțile laterale sunt decorate cu aranjamente florale, toate incrustate cu argint pur, iar pe partea de jos a vasului se află o cunună încrustată, de asemenea, cu argint.

Descoperiri arheologice incredibile - Vasul din Dorchester

     De-a lungul anilor a fost examinat de zeci de experți. Cu toate acestea, toate testele nu au reușit să confirme originea sa, iar vechimea vasului a fost estimată diferit, pornind de la 100.000 de ani în urmă până la 500.000 sau chiar 600.000. Rămâne întrebarea: ce civilizație a putut confecționa vasul în urmă cu doar 100.000 de ani? Sau cum a ajuns să fie încorporat la 4,5 metri în roci sedimentare solide?




14 octombrie 2015

EXPRESII UNIVERSALE NON-VERBALE CARE TRĂDEAZĂ

  
     Limbajul corpului este mult mai important decât cuvintele sau expresiile faciale, fiind factorul determinant care arată modul în care cineva sau ceva ne face să ne simțim. Dar totodată există câteva expresii universale non-verbale care trădează o stare de neliniște, o nervozitate sau frământări, îngrijorări și temeri de orice fel. De fapt, organismul uman este într-un fel “programat” să afișeze starea de neliniște și de nervozitate și, de asemenea, să o recunoască la persoanele din jur.

     Acestea sunt unele dintre cele mai comune expresii universale non-verbale care arată o stare de nervozitate și care sunt destul de greu de controlat.

     1. Clipiri mai frecvente. Cercetătorii au demonstrat că rata de clipire a ochilor crește semnificativ atunci când suntem stresați sau nervoși, dar și atunci când mințim. Este un răspuns psihologic automat de care nici nu ne dăm seama.

Clipiri mai frecvente

     Notă: Numărul de clipiri spontane este semnificativ mai mare la femei decât la bărbați, femeile clipind în medie de 19 ori pe minut, iar bărbații doar de 11 ori. De asemenea, frecvența clipirilor spontane este mai mare la tineri decât la vârstnici.

     2. Strângerea buzelor. În general, această manifestare, care este însoțită uneori și de încleștarea dinților, este un indicator al unei suferințe psihologice. Alteori indică o stare de presiune sau de îngrijorare sau o așteptare încordată și, de asemenea, uneori poate indica faptul că persoana respectivă minte. Există și o manifestare radicală prin mușcarea buzelor.

Strângerea buzelor

     3. Frământarea mâinilor. Acest comportament are mai multe forme: unii își strâng mâinile și le mișcă pe diverse direcții, alții își împletesc degetele și efectuează mișcări neîndemânatice, pe când alții își trosnesc degetele sau își freacă palmele. Manifestările acestea repetitive denotă o cale pentru liniștirea nervilor, care poate fi total inconștientă.

     4. Atingerea feței. Când oamenii sunt nervoși pot să-și strângă obrajii, să-și preseze diverse zone ale feței sau să-și frece fruntea. Toate aceste acțiuni ale mâinilor asupra feței au un efect de calmare, deoarece prin apăsarea nervilor faciali poate fi liniștit creierul.

     5. Joaca cu părul. Învârtirea unor șuvițe de păr între degete în mod repetat este tot o acțiune pentru a atenua o stare de neliniște sau de nervozitate. Sub un stres extrem, această manifestare poate deveni patologică, unii oameni ajungând chiar să-și smulgă părul. Joaca cu degetele prin păr poate fi în unele cazuri și un semn de îndoială sau ezitare, dar și un semn de plictiseală.



12 octombrie 2015

EPIDEMIA DE BOLI INVENTATE

    
     Epidemia de boli inventate este consecința mafiei din concernele farmaceutice și din lumea medicală. Din păcate, cele două entități nu se ocupă de sănătate, ci au devenit principalii producători de boli închipuite, țintind asupra oamenilor sănătoși. Ideea este să cumpărăm medicamente, chiar și pe cele fără efect, și servicii medicale continuu, în urma unei “infectări” forțate.
     Situația devine tot mai paradoxală în ultimele decenii: cu cât este mai performantă medicina, cu atât mai mare e lista de afecțiuni, inventându-se o mulțime de sindromuri noi. Nomenclatorul modern al bolilor cuprinde peste 23.000 de diagnostice, adică câte unul pentru pentru fiecare zi din viața unui om. Unii au rezumat mult mai precis: în medie, un om din zilele noastre are vreo 20 de afecțiuni diferite. Cu toate acestea, “specialiștii” inventează cu regularitate noi boli sau scăderea pragului de boală.

Boli inventate

     Câteva boli inventate în ultimii ani, pentru care găsiți o groază de informații pe Internet și, bineînțeles, tratamente “adecvate”:
  • Deficit de atenție și hiperactivitate. La școala generală, în urmă cu 40 sau 80 de ani, un copil care deranja ora, plictisindu-se spre final, era considerat neastâmpărat. Azi el suferă de hiperactivitate și deficit de atenție. Industria medicală, sub pretextul „ajutorării copiilor”, a creat diverse pastile, iar părinții, inconștienți, își supun copiii efectelor îngrozitoare ale unor medicamente nefolositoare.
  • Anxietate (fobie) socială. Tulburarea aceasta este considerată o problemă de sănătate mentală cronică, gravă, o teamă iraţională, care înainte se numea simplu: timiditate sau emoție puternică. Așadar, nu mai plecați capul, nu vă mai înroșiți la față și alungați “fluturii din stomac”, că sunteți considerați “bolnavi”.
  • Prediabetul, ca starea premergătoare apariţiei diabetului, nu este urmat neapărat de diabet. Dar se recomandă medicamente mai “ușoare” și controale periodice. Ereditatea este considerată prima cauză a prediabetului, pentru ca “boala să se transmită” mai departe.
  • Disfuncţia sexuală la femei este una dintre bolile inventate care a “prins” neașteptat de bine. Cei interesați au avut grijă să comande studii derutante pentru sexul frumos, cu întrebări abile, care au relevat că peste 40% dintre femeile între 18 şi 59 de ani ar suferi de această “tulburare”.
  • Prehipertensiunea este tensiunea arterială normală, dar aproape de limita maximă admisă în mod obișnuit (130-139/85-89 mmHg). Studii realizate pe zeci de mii de subiecți au demonstrat că modificarea stilului de viață NU are efect asupra acestei patologii inventate, ci numai medicamentele pot reduce presiunea sângelui și riscul de atac vascular cerebral.
  • Depresia sau mai bine zis impresia de depresie, ca stare sufletească de tristețe patologică, asociată cu neliniștea și descurajarea, a îmbogățit medicii. Numărul persoanelor considerate depresive de pe mapamond a crescut de zece ori din 1970 până în prezent, consultațiile pe această temă crescând exponențial. Antidepresivele nu sunt indicate în tratamentul depresiilor uşoare la adulţi, dar sunt prescrise masiv, chiar de medicii generalişti. Societăţile farmaceutice culpabilizează medicii, acuzându-i în mod repetat că rata crescândă a sinuciderilor este din vina lor, pentru că nu prescriu suficiente antidepresive.
  • Reflux gastro-esofagian patologic sau boala de reflux gastro-esofagian este denumirea “modernă” pentru sugarii care regurgitează câteodată natural.
  • Premenopauza (perioada de dinainte de instalare a menopauzei) a devenit o nouă afecţiune, care se încearcă a fi popularizată tot mai mult. Ca urmare, femeile sunt îndemnate să consume pastile aferente pentru această perioadă mare de timp. Apoi, femeile la menopauză sunt terorizate cu spectrul osteoporozei pentru a cumpăra medicamente care ar preveni fracturile.
  • Disbacterioza este dezechilibrul microflorei bacteriene intestinale, prin modificarea compoziţiei calitative şi cantitative. Conform “statisticilor”, boala afectează 90% din populația adultă şi aproximativ 95% dintre copii, dar regenerarea se produce de la sine, cu o alimentație normală. Pentru refacerea imediată a microflorei intestinale trebuie folosite produsele medicamentoase moderne.
  • Sindromul oboselii cronice a fost mediatizat chiar în lipsa unor dovezi științifice care să susțină un diagnostic clar sau în lipsa unor teste care să-l confirme. Dar tratamentele prescrise sunt o combinație de terapii care pot continua luni sau chiar ani.
     Epidemia de boli inventate, în lipsa oricărei legitimități medicale, este o problemă a sănătății publice contemporane, un tratament de reprimare a mecanismelor naturale genetice de auto-reparare. Toți trebuie să înțelegem că rezolvarea unor probleme în organism se poate face cu medicamente, dar folosirea lor îndelungată dezvoltă probleme noi, care necesită alte doctorii. Oameni perfect sănătoși pot deveni “vaca de muls”, pe viață, pentru niște impostori cu gândul numai la câștig. De fapt, asta e ideea!




7 octombrie 2015

DIMINEAȚA LUCRURILE SE VĂD ALTFEL

     
     Toată lumea a auzit proverbul “Noaptea e un sfetnic bun”, care se referă la faptul că dimineața mintea este mai clară și lucrurile sunt văzute cu alți ochi, după ce somnul a limpezit gândurile și le-a pus în ordinea firească. Cu alte cuvinte, dimineața lucrurile se văd altfel decât seara dinainte.
     
     Un exemplu referitor la faptul că dimineața lucrurile se văd altfel decât cu o zi înainte, a fost relatat de presa arabă ca fiind șocant și nemaiîntâlnit. Luna trecută, un proaspăt căsătorit algerian s-a prezentat a doua zi după nuntă la tribunalul din Alger acuzându-și consoarta că nu mai este la fel de frumoasă ca și înainte de nuntă. Mirele a declarat instanței de judecată că s-a simțit înșelat când s-a trezit de dimineață și a rămas șocat pentru că soția lui era atât de diferită fără machiaj, încât nici nu a mai recunoscut-o. Mai mult, el a continuat să spună în instanță că s-a speriat și chiar și-a confundat soția cu un "hoț care a venit să-i fure din apartament", relatează Emirates 247.


     Mirele, cu voce tremurată, a mai spus că era așa de frumoasă și atât de atractivă cu o zi înainte și a cerut în instanță despăgubiri de circa 20.000$ pentru trauma și suferința lui psihologică. Un preț bun pentru noaptea nunții! Presa arabă nu a precizat însă care a fost verdictul tribunalului sau dacă s-a dat.

     Păcat că însurățelul algerian nu avea habar de vorba: “femeia frumoasă dimineața se cunoaște”. Adică ideea de frumusețe fizică naturală nu ia în calcul aranjatul sau pieptănatul părului și machiajul, care are totuși rostul lui, dacă nu e folosit în exces. Până la urmă, “verdictul” pentru frumusețea unei femei dimineața trebuie dat chiar de către bărbatul de lângă ea. Sau, de ce nu, de copilul de lângă ea: “ce frumoasă ești mami azi!”



5 octombrie 2015

ȚĂRILE LUMII LA SUPERLATIV


     Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.
  • Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
  • Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1-2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
  • Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populaţie educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% şi Japonia cu 44%.
  • Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este ţara cel mai puţin populată. Prin comparaţie, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populaţiei din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
  • Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare “plămân” al lumii.
Țările lumii la superlativ - Siberia
  • Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
  • Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
  • Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din ţară fiind acoperită de deşert. În unele regiuni ale sale nu cade nici o picătură de ploaie timp de decenii.
  • Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o ţară atât de mare, ar trebui să existe cel puţin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
  • Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafaţa sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populaţie - în principal indigeni - trăieşte în interiorul junglei.
  • Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.
Țările lumii la superlativ - Niger
  • Țara cu cea mai mare scădere naturală a populaţiei este Ucraina. Rata de scădere a populaţiei de 0,8% anual, în anul 2012 estimându-se că îşi va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
  • Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe naţiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură - de exemplu Vatican, dar  Singapore este cea mai mare dintre aceste oraşe-stat.
  • Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populaţie este supraponderală, fiind, de departe, naţiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
  • Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkand (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi, că lâna este cel mai important produs de export.
  • Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experienţă în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în ţară.
  • Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate,  asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.
Țările lumii la superlativ -Guam
  • Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
  • Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.
  • Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupaţie, nimeni nu a reușit să  micşoreze această “industrie”.
  • Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
  • Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
  • Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această ţară este cea dintâi din lume cu acest statut, obţinut prin anul 3100 î.e.n.
  • Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi şi otomani.
  • Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deşi reprezintă doar 5% din populaţia lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de puşcăriaşi şi Rusia a treia cu circa 870.000.
  • Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
  • Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.

Sursa principală: Today I found out



1 octombrie 2015

MODELE IEȘITE DIN COMUN

     
     Probabil ați auzit de sintagma “frumusețea se află în ochii privitorului”. Ei bine, pentru aceste modele ieșite din comun, total neobișnuite, această expresie se dovedește total adevărată.

Modelul fără păr și dinți

Modelul fără păr și dinți

     Melanie Gaydos suferă de o boală genetică rară: s-a născut cu displazie ectodermală, o tulburare care afectează creșterea dinților, cartilajelor, unghiilor și chiar a oaselor foarte mici. Cariera de model a început-o la New York, când a răspuns la un anunț pentru căutarea unor "oameni unici" pentru fotografii de modă. Succesul ei în lumea modeling-ului vestește o schimbare în această industrie, dar, cel mai important, cariera ei a avut un impact pozitiv asupra încrederii în sine.

Modelul sașiu

Modelul sașiu

     MOffY este tânără, frumoasă, talentată și are măsuri corporale ca un super-model, dar ceva o diferențiază: suferă de strabism, adică este sașie. Defectul este atenuat de frumusețea ei pură, neconvențională, care a sedus pe toată lumea, chiar și cei de la Storm, agenția care a descoperit-o pe Kate Moss, cu care a semnat un contract.

Cel mai înalt model din lume

Cel mai înalt model din lume

     Amazon Eve (Erika Ervin) de 34 de ani este cel mai înalt model din lume, având o înălțime de 2 metri și 3 centimetri. Ea a visat de mică să ajungă un star la Hollywood. În 2013, a primit un rol într-un serial de succes al unei televiziuni americane.

Femeia care lucrează ca model masculin

Femeia care lucrează ca model masculin

     Casey Legler de 36 de ani este și ea foarte înaltă (1,88 metri). În 2012, un prieten fotograf a rugat-o să participe la o ședință foto, pentru revista Muse, în rolul unui bărbat. Fotografiile au avut succes și a semnat apoi un contract de lucru ca model masculin cu prestigioasa agenție Ford Modeling.

Modelul fără un antebraț

Modelul fără un antebraț

     Kelly Knox din Marea Britanie contestă frumusețea ideală și este un adept pentru diversitate în industria modei. Kelly s-a născut fără antebrațul stâng și de la vârsta de șapte ani a refuzat să poarte o proteză. Ea a prezentat în diverse campanii de publicitate peste tot în lume, inclusiv pentru Procter & Gamble și Vision House.

Modelul care și-a început cariera la 59 de ani

Modelul care și-a început cariera la 59 de ani

     Cariera în modeling începe de obicei pe la 20-25 de ani. Bunica Yasmina Rossi este un model de succes care și-a început cariera la 59 de ani. A lucrat cu numeroase branduri internaționale, cum ar fi Marks & Spencer, Hermes și Macy. Toată lumea vrea să știe cum și-a menținut aspectul relativ tineresc și starea de sănătate.

Cel mai bătrân model masculin

Cel mai bătrân model masculin

     În afară de părul și barba gri, Wang Deshun nu arată de 79 de ani, impresionând audiența cu fizicul său tineresc. În anul 2015, el a evoluat pe podiumul din Beijing, la China Fashion Week.

Primul model masculin albinos

Primul model masculin albinos

     Shaun Ross este model profesionist, actor și dansator, binecunoscut ca fiind primul model albinos de sex masculin. A fost descoperit pe YouTube și a intrat în industria modei în 2008, la doar 16 ani. A realizat prezentări pentru British GQ, Vogue, iD Magazine, Alexander McQueen și Givenchy, iar mai recent reprezintă compania Ford prin sloganul "Fii unic".

Modelul cu vitiligo

Modelul cu vitiligo

     Modelul canadian Winnie Harlow, care suferă de vitiligo (afecțiune care distruge celulele pigmentare responsabile de culoarea pielii și duce la apariția de pete albe pe anumite zone ale corpului - față, picioare, articulații, degete, genunchi și organele genitale), a fost chiar vedetă la unele campanii majore de modă, care au promovat "toleranța, egalitatea și iubirea necondiționată".

Sursa : Oddee