12 decembrie 2013

80 DE BĂUTURI TRADIȚIONALE

     Prezentarea grafică următoare face un tur prin lume dezvăluind, în ordine alfabetică, băuturile cele mai populare din 80 de țări, care le produc probabil cel mai bine și le savurează cu nesaț, mult mai mult decât oricine altcineva.


     Câteva scurte explicații pentru unele dintre ele:
  • Absint - este o băutură alcoolică tare (45–74% alcool în volum) preparată din frunzele unei specii de pelin, anason, fenicul și alte plante aromatice. Are în mod tradițional o culoare verde natural, dar poate fi, de asemenea, incolor. Este un excitant al secreției gastrice, deoarece conține substanțe amare. În doze mari este toxic.
  • Aguardiente – ca denumire generică; sunt băuturi alcoolice (29-60% alcool în volum), obținute prin fermentare și distilare din fructe (portocale, struguri, banane, etc.) sau din cereale (mei, orz, orez, sfeclă, manioc, cartofi, etc.).
  • Akvavit - sau aquavit sau akevitt este o băutura spirtoasă (40% alcool în volum) tradițională în Scandinavia, cu gust de condimente și ierburi, cum ar fi chimen sau mărar.
  • Almdudler - este o băutură carbogazoasă îndulcită făcută din struguri și suc de mere, aromată cu ierburi. Este considerată băutura națională a Austriei, iar popularitatea sa este întrecută numai de Coca-Cola. Aproximativ 80 de milioane de litri de băutură sunt produse în fiecare an.
     absint          akvavit          almdudler
  • Arak – sau araq este băutura alcoolică (40-63% alcool în volum) tradițională din Liban, Irak, Siria, Palestina, Iordania și Israel. Este o băutură din anason, neîndulcită, incoloră, etichetată ca aperitiv.
  • Balsam negru - este un lichior tradițional leton pe bază de plante, făcut cu mai multe ingrediente naturale diferite, amestecate cu vodcă pură (45% alcool în volum). Băutura în sine este neagră și foarte amară, dar cu o dulceață distinctă. Poate fi servită cu gheață, amestecată cu rachiu, akvavit sau vodcă, în ceai cald, cafea sau cu apa minerală sau alte băuturi răcoritoare.
  • Becherovka – este un aperitiv pe bază de plante amare și totodată considerat un digestiv (conținutul de alcool 38%), produs la Karlovy Vary, de către compania Jan Becher. Brandul este deținut de Pernod Ricard. Este fabricat după o rețetă secretă dintr-o mare varietate de ierburi și condimente.
     Arak Haddad special          balsam negru          becherovka
  • Brännvin – este o băutură alcoolică suedeză (conținut de alcool între 30% și 38%) distilată din cartofi sau cereale, care poate fi aromatizată sau nu. În Finlanda, pentru băuturile de acest gen se folosește cuvântul viina, iar islandezii folosesc termenul brennivín. Toate au un gust unic și distinctiv similar cu vodca sau cu akvavit.
  • Cezar - sau Bloody Caesar este un cocktail creat și consumat în principal în Canada, care conține de obicei vodcă, clamato (un amestec brevetat de suc ​​de roșii, condimente și fiertură de scoici), sos fierbinte și sos Worcestershire. Se servește cu gheață într-un pahar mare, de obicei, garnisit cu o tulpină de țelină, sare și felii de lime.
  • Caipirinha - este cocktailul național brazilian făcut cu cachaça (băutura distilată din trestie de zahăr), gheață, zahăr și felii de lime.
     viina-brännvin          Bloody Caesar          caipirinha
  • Chicha - este un termen folosit în regiuni din America de Sud și Centrală pentru mai multe soiuri de băuturi fermentate sau nefermentate, multe derivate din porumb. Chicha poate fi, de asemenea, făcută din manioc, struguri, mere sau diverse alte fructe sau poate fi o bere produsă din porumb. Chiar dacă inițial era asociată cel mai frecvent cu porumbul, cuvântul este folosit azi pentru aproape orice băutură de casă.
  • Ginjinha - sau pur și simplu Ginja este un fel de lichior făcut prin infuzarea vișinelor în alcool și adăugarea de zahăr, împreună cu alte ingrediente. Este servit cu bucăți de fructe în pahar, fiind o băutură tipică, lichiorul favorit al multor portughezi. 
  • Horilka – sau gorilka după pronunția din limba rusă, este cuvântul ucrainean pentru vodcă. Este, de obicei, distilată din cereale. Un tip deosebit de horilka, numit pertsivka, conține ardei iute. 
  • Jenever - de asemenea cunoscut sub numele de genièvre, genever, peket sau gin olandez, este o băutură foarte populară în Olanda și Belgia. Se face din orz, grâu, și secară, aromatizat cu ienupăr. 
     ginja     horilka     jenever
  • Kriek – este o bere tipic belgiană realizată prin fermentarea împreună cu cireșe  Morello (sunt roșu-închis, fructul este mai acid, au beneficii nutriționale mai mari și au efecte medicinale).
  • Kumis - este un produs lactat fermentat în mod tradițional din lapte de iapă. Băutura este caracteristică pentru popoarele din stepele Asiei Centrale, de origine mongolă. Este similar cu chefirul, dar deoarece laptele de iapă conține mai mult zahăr decât cel de vacă sau de capră, când fermentează conține puțin alcool (0,7 - 2,5%).
  • Grappa - este o băutură alcoolică de origine italiană, parfumată, pe bază de struguri, un fel rachiu de tescovină, care conține 35% - 60% alcool în volum. Fermentarea și distilarea se fac fără adaos de apă. În Italia, grappa este în primul rând servită ca un digestiv.
     kriek          kumis          grappa
  • Mate – cunoscut sub numele de yerba mate sau cimarron. (Yerba Mate este un copac care poate crește până la 15 metri înălțime. Frunzele sunt veșnic verzi, de 7-11 cm lungime și 3-5,5 cm lățime, cu margini zimțate. Frunzele sunt adesea numite yerba, ceea ce înseamnă "plantă” în spaniolă). Mate este o băutură infuzată tradițională în Argentina, care este servită cu un pai de metal numit Bombilla (care acționează și ca o sită) dintr-un recipient special, după ce frunzele de Yerba Mate au uscate și tocate.
  • Mastika – este o băutură condimentată cu mastic, o rășină care se adună din copacul cu același nume, copac veșnic verde, nativ din regiunea mediteraneană. În Macedonia, mastika este considerată băutura națională.
  • Pisco – este o băutură incoloră sau de culoare gălbuie produsă din struguri în centre de vinificație din Peru și Chile. Pisco se produce doar din anumite soiuri de struguri, cultivate în regiuni bine determinate. Din struguri se face vin, care apoi este distilat. Este folosit și la prepararea unor cocteiluri interesante.
     mate          mastika          pisco
  • Rooibos înseamnă "arbustul roșu", fiind o familie de plante care cresc în sudul Africii. Frunzele sale sunt folosite pentru a face un ceai foarte popular în special în Africa de Sud. Ceaiul rooibos se prepară în același mod ca și ceaiul negru și se adaugă lapte și zahăr după gust sau o felie de lămâie și miere.
  • Sangria – este o băutură pe bază de vin în care se adaugă fructe tăiate (portocale, lămâi, lime, mere, piersici, pepene galben, fructe de pădure, ananas, struguri, kiwi și mango), un îndulcitor (miere, zahăr, sirop, sau suc de portocale) și o cantitate mică de coniac, brandy sau alte lichide, cum ar fi Sprite sau 7 Up. Numele său vine de la cuvântul spaniol "sangre” (sânge), din cauza culorii sale roșu-închis. Sangria nu este un cocteil, ea preparându-se în recipiente mari și nu în mixere, în intimitatea bucătăriei.
  • Sake - sau saké este o băutură alcoolică de origine japoneză care se obține prin fermentarea orezului, fiind uneori numită "vin de orez", dar procesul de fabricare este mult mai asemănător cu cel al berii. În limba japoneză, cuvântul sake se referă în general la orice băutură alcoolică, existând aproximativ 1.600 de producători de sake. Ca și sushi, sake este o parte integrantă din bucătăria japoneză.
     sangria                    sake
  • Schnapps -  este un termen care se referă la orice fel de băutură alcoolică tare produsă în Germania, dar și în Austria și Elveția. Germanii prepară acest fel de rachiu numai din mere, pere, prune și cireșe, alte fructe fiind mai rar utilizate.
Sursa : Visual.ly si Wikipedia

By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu