13 iunie 2012

OBȚINEREA CERTIFICATELOR PROFESIONALE AGABARITICE



OBȚINEREA CERTIFICATELOR PENTRU CONDUCĂTORII AUTO CARE EFECTUEAZĂ TRANSPORT RUTIER CU VEHICULE AVÂND MASE ȘI / SAU DIMENSIUNI DE GABARIT DEPĂȘITE (AGABARITIC) DE LA AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - ARR


                                I.            INTRODUCERE

Ordinul M.L.P.T.L. nr.597/2003, pentru aprobarea Normelor pentru stabilirea condițiilor de obținere a certificatului de către conducătorii auto care efectuează transport rutier cu vehicule având mase și/sau dimensiuni depășite (cunoscut sub numele popular de „certificat agabaritic”), modificat și completat prin două alte ordine în anul 2007 prevede ca, pentru a atesta dovada competenței profesionale a conducătorilor auto pentru acest tip de transport rutier, aceștia trebuie să dețină un certificat specific. „Certificatul agabaritic” completează certificatul de calificare profesională continuă (CPC), dar nu îl înlocuiește la transporturile rutiere cu vehicule având mase și/sau dimensiuni depășite  Deci pentru acest tip de transport conducătorul auto trebuie să dețină ambele certificate. Ca și CPC acestea sunt valabile 5 ani și sunt eliberate către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Pregătirea pentru obținerea certificatului de către conducătorii auto care efectuează transport rutier cu vehicule având mase și/sau dimensiuni depășite se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centre de pregătire și perfecționare a personalului din domeniul transporturilor rutiere (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro, dar este postată și pe acest blog, urmate de o examinare teoretică. Rezultatele examinărilor se transmit la Autoritatea Rutieră Română - ARR, care are obligația să elibereze certificatele de calificare profesională în termen de maxim 15 zile.

Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române - A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic.  Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.

                               II.            DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.

Conducătorii auto care au promovat examenul menționat mai sus pot solicita eliberarea certificatului la orice Agenție teritorială ARR și trebuie să depună următoarele documente:

  1. Solicitare tip, prezentată în Anexa 1; modelul de completare al solicitării este în Anexa 2informațiile înscrise cu roșu, se completează cu pixul în formular, de fiecare conducător auto, cu referire la datele personale și de examinare;  solicitarea tip se  poate obține de pe site-ul www.arr.ro/formulare sau de la agențiile teritoriale ale ARR;
  2. Copie după actul de identitate;
  3. Copie după permisul de conducere (față și verso);
  4. Fotografie tip „buletin”;
  5. Documentul de plată în copie (chitanță, mandat poștal, etc). In Anexa 3 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor (marcat cu roșu)
Nota 1: Conducătorul auto trebuie totodată să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie, respectiv actul de identitate, permisul de conducere și documentul de plată.
Nota 2: Verificarea celor 5 documente se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Nota 3: Documentele sunt aceleași ca și la obținerea certificatului CPC, numai că modelul solicitării diferă. In cazul în care conducătorul auto solicită ambele tipuri de certificate (CPC și „agabaritic”), documentele de la punctele 2,3,4 și 5 se atașează la fiecare solicitare tip. Documentul de plată poate fi acelașiavând însumate tarifele aferente pentru cele doua tipuri de certificate.

                             III.            ELIBERAREA CERTIFICATULUI

Pentru eliberarea certificatului pentru conducătorii auto care efectuează transport rutier cu vehicule având mase și/sau dimensiuni depășiteconducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze pe matca certificatului, care se arhivează la fiecare Agenție teritoriala ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto direct și totodată acesta trebuie să primească și factura fiscală, reprezentând tariful pentru eliberare.

                            IV.       PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR

In cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto trebuie să se prezinte la Agenția teritoriala ARR cu documentele specificate la pct. II, cu mențiunea că solicitarea tip se înlocuiește cu declarația prezentată în Anexa 4. In plus față de acestea, mai trebuie să prezintedupă caz:

  • Pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;
  • Dovadă (adeverință) eliberată de la Politie în cazul furtului;
  • Certificatul deteriorat, pe care se poate identifica cel putin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor si eliberarea certificatului se fac in acelasi mod, asa cum s-a specificat mai sus.


Anexa nr. 1


Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                                                                           
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia ____________________

Subsemnat (ul/a)  ………………………………………, domiciliat(ă) în ……..……………………, str. ……………………………………………………..., nr. ….…, bloc ………,  scara ….,  etaj …..,
ap. …, judeţ/sector …………………………, telefon …………….., act identitate ……...…, seria …, nr.  ………............, eliberat de …………………………..….… la data de …………..…….., născut(ă) la data de……………… în localitatea…………………………... judeţul……………………………, CNP… ……………………………….., vă solicit eliberarea certificatului/atestatului*) de competenţă profesională pentru …...………………………………………………………………………………...
Menţionez că am urmat cursurile de pregătire profesională în perioada …………..………la centrul de pregătire şi perfecţionare profesională ………………………….………...………. organizat in localitatea …………………………... şi am susţinut şi promovat examenul din data de ………………… organizat în localitatea ……………………...

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

        Data ………………………                                               Semnătura ……………                  

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

*) – se barează cuvintele care nu corespund

REFERAT
      Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor şi s-a constatat că dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul organizat la centrul de pregătire profesională …………….…………din localitatea ……………………….. la data de ………………. pentru obţinerea certificatului/atestatului de ……………………………….………………………………………………….
De asemenea, dosarul depus în vederea eliberării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru emiterea şi eliberarea certificatului/atestatului.
Tariful pentru eliberarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..
*) – se barează cuvintele care nu corespund




Anexa nr. 2
                                                                                              MODEL DE COMPLETARE

Nr. înregistrare:                                                                                                      
                                                        
                                                  
Către,
Autoritatea Rutieră Română – ARR, Agenţia _LOCALITATEA________


Subsemnat (ul/a) ……NUME SI PRENUME………, domiciliat(ă) în ….NUME LOCALITATE….…, str. ………NUME STRADA................………………………..., nr. 1.., bloc …1…,  scara …1.,  etaj …1...,
ap. 1, judeţ/sector ………JUDET…........…, telefon .…0XXX111111.., act identitate …CI...…, seria …SS   nr.  …6 CIFRE...., eliberat de ....POLITIA – ORAS- NUME ORAS.... la data de .00.00.0000.., născut(ă) la data de…00.00.0000....  în localitatea…LOCUL NASTERII................. judeţul…NUME  JUDET………, CNP… ………13 CIFRE..........., vă solicit eliberarea certificatului/atestatului*) de competenţă profesională pentru …..TRANSPORTURI AGABARITICE ........
Menţionez că am urmat cursurile de pregătire profesională în perioada .IUNIE 2012.. la centrul de pregătire şi perfecţionare profesională …NUMELE CENTRULUI SRL…………………………. din localitatea NUME LOCALITATE…şi am susţinut şi promovat examenul din data de …00.00.0000… organizat în localitatea NUME LOCALITATE..

Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

        Data …DATA COMPLETARII…                                              Semnătura ……+++++…                

Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

*) – se barează cuvintele care nu corespund

REFERAT
(NU SE COMPLETEAZA DE CATRE CONDUCATORUL AUTO)
      Urmare verificării datelor din sistemul informatic al ARR privind rezultatele examinărilor şi s-a constatat că 
dl./d-na………………………………………………… a susţinut (Nu a susţinut)*) şi a promovat (Nu a promovat)*)  examenul organizat la centrul de pregătire profesională …………….……….…din localitatea ……………………….. la data de ………………. pentru certificatului/atestatului de ……………………………….………………………………………………….
De asemenea, dosarul depus în vederea eliberării certificatului este complet/incomplet iar documentele din dosar sunt în termen de valabilitate/expirate.
Având în vedere verificările menţionate, rezultă că sunt îndeplinite (NU sunt îndeplinite) *)  condiţiile pentru emiterea şi eliberarea certificatului/atestatului.
Tariful pentru eliberarea certificatului a fost achitat prin:  …………………………………………………
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..
*) – se barează cuvintele care nu corespund


            NOTA : SOLICITAREA ESTE PE O SINGURA FOAIE, DOAR FATA, VERSO ALB .

  


Anexa 3

ORDIN nr. 1.104 din 27 octombrie 2009
pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor,
construcţiilor  si turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru
  prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.


TARIFE
pentru prestaţiile specifice realizate
de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(EXTRAS)

Eliberarea atestatelor sau a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizaţiilor pentru şcoli de conducători auto, a atestatelor ori a certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum şi prelungirea valabilităţii certificatului A.D.R., extinderea valabilităţii certificatului A.D.R. sau înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea   numelui titularului, precum şi activitatea de documentare, consultanţă şi actualizare de date (tarif pentru o oră) - pentru o bucată ....................................................................... 41 lei
Examinarea în vederea obţinerii certificatului de atestare a taximetriştilor sau susţinerii testului periodic de către aceştia (tarif pentru o persoană) ..................................................................................14 lei
Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto - tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea numelui titularului sau orice altă modificare necesară (tarif pentru o bucată)  .........................................................................................................................................................64 lei
Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării  celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) ..................................................................................................................... 39 lei


   


Anexa nr. 4
  
  
Nr. înregistrare


DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ……………………………………………, născut la data de ……………… în judeţul/sector………………………………. fiul lui ……………………. şi al ……………………………
posesor al actului de identitate seria………. nr. ……………… CNP………………………………………
domiciliat în ………………………………str.………………………………….......nr.….. bloc…….sc…..
et…..ap…… sector……
cunoscând prevederile art. 292 cod penal privind falsul în declaraţii  declar pe propria răspundere că certificatul/atestatul de pregătire profesională pentru……………………………………………….
seria……nr…………….. eliberat de ………………………………………. a fost
-          pierdut…………………………………………………………………………………………………*)
-          furat ……………………………………………………………………………………………………*)
-          deteriorat………………………………………………………………………………………………*)
-          distrus ………………………………………………………………………………………………….*)
Atât declar, susţin şi semnez personal în vederea eliberării unui nou certificat/atestat  de pregătire profesională pentru…………………………………………………………………………………………
         
Data ………………………                                                                     NUME PRENUME  
                                                                                                      ………………………………  
                                                                                                                     SEMNĂTURA


Anexez: - dovada publicării pierderii/distrugerii în cotidianul ___________________________________
              - dovada (adeverinţa) eliberată de poliţie
              - certificatul/atestatul deteriorat
*) – se indică data şi locul constatării pierderii/furtului/deteriorării/distrugerii
                                                                                                                                                      
Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

                                                                                                                                   SE APROBĂ
                                                                                                                            ŞEF AGENŢIE ARR
REFERAT
      Urmare verificării documentelor depuse la dosar şi a evidenţelor referitoare la certificate/atestate existente în agenţie rezultă că sunt îndeplinite/nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru înlocuirea certificatului/atestatului şi prin urmare propun aprobarea/neaprobarea solicitării.
Tariful de eliberare a fost achitat prin:  ……………………………………………………………………...
Nume, prenume ……………………………………   Data şi semnătura …………………………………..



     Cu un click, citiți și:
By Dan Caragea; Constanta; Romania

3 comentarii:

  1. Buna seara! O intrebare am si eu...daca imi expira permisul trebuie sa schimb ai atestatul ..ptr ca am vazut ca pe atestat e trecuta seria la permis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate nu am avut timp să actualizez acest articol. Prin OMT nr. 1214/04.12.2015 (anexa nr. 5) Ordinul 597/2003 a fost abrogat. Noul model de certificat agabaritic nu cuprinde seria permisului de conducere. Link direct: http://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-conducătorilor-auto-care-efectuează-transport-rutier-cu-vehicule-având-mase-și-sau-dimensiuni-de-gabarit-depășite-Anexa-5-la-OMT-1214.pdf

      Ștergere