16 martie 2013

OBȚINEREA CARTELELOR TAHOGRAFICE PENTRU CONDUCĂTORII AUTO


          I. INTRODUCERE

     Cartela tahografică este o cartelă de memorie destinată a fi utilizată la un tahograf digital și se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin agențiile sale teritoriale. Cartela tahografică permite identificarea deținătorului, precum și descărcarea și stocarea datelor.
     În funcție de utilizator, cartelele tahografice pot fi de patru tipuri:
  • cartela conducătorului auto;
  • cartela întreprinderii - cartela eliberată proprietarului sau deținătorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital;
  • cartela de control - cartela eliberată personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislației în vigoare;
  • cartela agentului economic autorizat - cartela eliberată unui producător de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat.
     Notă: Titularul unei cartele de conducător auto poate fi și titular al unei cartele de întreprindere, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat.
     Orice conducător auto care efectuează operațiuni de transport rutier și care are reședința curentă în România poate obține, la cerere, o cartelă de conducător auto. Cartela conducătorului auto este nominală și netransmisibilă, fiecare conducător auto putând deține o singură cartelă de acest tip. Cartela conducătorului auto se eliberează acestuia personal și are o valabilitate de 5 ani de la data eliberării.

          II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.

     Conducătorului auto va depune personal, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. următoarele documente:
  1. Cerere-tip, care poate fi obţinută de la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. (vezi modelul de completare în Anexa 1.);
  2. Copie a actului de identitate (buletin/carte de identitate/paşaport);
  3. copie a permisului de conducere (valabil cel puţin pentru una dintre categoriile C, C1, D şi D1);
  4. Fotografia color actuală a conducătorului auto (în format 25 x 32 mm);
  5. Documentul de plată în copie (chitanță, mandat poștal, etc.) – valoare 239 lei. În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea cartelelor tahografice;
  6. Actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România, în cazul cetăţenilor străini, alţii decât cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European (dacă este cazul);
  7. Copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte că solicitantul are reşedinţa curentă în România (dacă este cazul).
     Notă : Conducătorul auto trebuie totodată să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie. Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.

         III. ELIBERAREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera cartela de conducător auto în termen de maximum 15 zile de la data solicitării, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa.
     Pentru eliberarea cartelei tahografice, conducătorul trebuie să prezinte  documentul de plată în original și actul de identitate. Cartela se  eliberează  numai  conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de către acesta prin procură notarială. La eliberarea cartelei, conducătorul auto trebuie semneze în registrul de evidență  a  eliberării cartelelor tahograf, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Cartela se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în cartelă.

         IV. ÎNNOIREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     În vederea înnoirii cartelei conducătorului auto, titularul va depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirării, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., toate documentele menționate mai sus, cu precizarea ca tariful de eliberare (înnoire) este de 212 lei (vezi Anexa 2). În cazul în care nu se respectă termenul de 15 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). 

         V. SCHIMBAREA CARTELEI TAHOGRAFICE

     În situaţia în care, după eliberarea cartelei conducătorului auto, datele administrative înregistrate pe aceasta privind titularul suferă modificări în ceea ce priveşte numele, domiciliul sau numărul permisului de conducere, precum şi în situaţia în care titularul constată înscrierea eronată a unor date, acesta are obligaţia de a solicita schimbarea cartelei. Pentru schimbarea cartelei, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe cartelă, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea va fi însoţită de toate documentele ce atestă modificarea datelor administrative înscrise pe cartelă sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru schimbarea cartelei (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). Pentru a putea ridica noua cartelă, care va avea aceeaşi dată limită de valabilitate ca şi vechea cartelă, conducătorul auto o va returna obligatoriu pe cea veche.

          VI. PIERDEREA, FURTUL, DETERIORAREA SAU DISTRUGEREA CARTELEI

     Dacă cartela conducătorului auto a fost pierdută, furată, deteriorată sau distrusă, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acesteia. În vederea înlocuirii cartelei conducătorului auto, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furată/pierdută/deteriorată/distrusă, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea va fi însoţită de dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau de declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cartelei (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele, respectiv 239 lei (vezi model de completare în Anexa 3). Noua cartelă va avea aceeaşi dată limită de valabilitate ca şi vechea cartelă pe care o înlocuieşte.
     În situaţia în care cartela conducătorului auto pierdută sau furată a fost recuperată sau aceasta a fost deteriorată, titularul are obligaţia de a o preda imediat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are domiciliul.

Anexa 1
cerere-cartela-tahograf CA 1
Verso
cerere-cartela tahograf CA 2

Observație: formularul are o singură pagină, față-verso; s-au marcat cu XXX rubricile care trebuie completate

Anexa 2

ORDINUL M.T.C.T. nr. 1104/2009
pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor  si turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
TARIFE
pentru prestaţiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. (EXTRAS)

    Eliberarea cartelelor tahografice - pentru o bucată (tarif pentru 5 ani), precum şi înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (2) sau art. 13 alin. (2) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată) .............................................................................. 239 lei
     Înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) sau art. 13 alin. (1) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului. nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată) ........................................ 212 lei

Anexa 3
cerere-cartela-tahograf CA 1 ISPFS

     Observație:
  1. La reînnoire se completează, în plus şi rubrica:  X X X 
  2. La schimbare se completează şi rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare):  X X X
  3. Pentru pierdere, furt, deteriorare sau distrugere se completează, în plus şi rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare):  X X X
  4. În aceste cazuri, pe verso, nu există alte rubrici de completat.
 ________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
    By Dan Caragea; Constanta; Romania

    52 de comentarii:

    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      RăspundețiȘtergere
    2. Multumesc, foarte de folos informatiile prezentate!

      RăspundețiȘtergere
    3. Daca am pierdut astazi cartela ptr tahograf sau pur si simplu nu mai imi gasesc actele cum pot elibera alta la urgenta daca exista !!!
      Va multumesc..

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Nu există taxă sau posibilitatea pentru eliberare "de urgență". Anunțarea pierderii cartelei tahograf trebuie făcută în maxim 7 zile (vezi contravenții). Eliberarea uneia noi se face în condițiile explicate mai sus.

        Ștergere
    4. Am inteles ca atestatul pt. marfuri este valabil in UE.Dar cardul tahograf si CPC eliberate in Romania,ma pot angaja direct la o frma in UK fara sa traduc actele?Multumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. "Atestatul pt. marfuri", așa cum îi spuneți, este identic cu certificatul de pregătire profesională CPC (sau CPI). Modelul este unic în UE și valabil în toate țările membre.
        Cartela tahografică este de asemenea valabilă în toate țările UE și în țările non UE semnatare ale Acordului AETR.

        Ștergere
    5. se poate elibera cardul tahograf fara vreun atestat (marfa, persoane)

      RăspundețiȘtergere
    6. se poate elibera doar pt o categorie de vehicule sau se poate circula doar cu cat c?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cartela tahografică se poate elibera pentru deținătorii de permise de conducere pentru cel puțin una din categoriile: C1, C, CE, D1, D, DE.

        Ștergere
    7. Buna ziua,daca depun actele pt obtinerea cartelei cu permis cat. C si dupa un timp adaug cat. CE este obligatoriu schimbarea cartelei tahografice dupa
      fiecare adaugare de categorie????

      RăspundețiȘtergere
    8. aceeasi intrebare si pentru atestat marfuri generale..este obligatoriu ppreschimbarea acestuia dupa adaugarea categoriei CE?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Pe cartela tahografică și pe certificatele de pregătire profesională - tip card - sunt înscrise seria permisului de conducere. Deci, faceți solicitarea pentru ele după ce obțineți noul permis, cu categoriile noi.

        Ștergere
      2. Buna seara,trebuie sa astept permisul sau se pot solicita si cu dovada? multumesc.

        Ștergere
    9. Va multumim frumos pentru raspuns,asa vom face.

      RăspundețiȘtergere
    10. Dacă îmi schimb permisul de conducere este obligatoriu schimbarea cârdului tahograf?

      RăspundețiȘtergere
    11. Vreau sa plec afara cu contract 6luni (1nov-30apr), si cardul tah. expira in februarie cum fac, ca libere nu pot sa iau sau nu ma accepta. Cum fac? Multam

      RăspundețiȘtergere
    12. Normal ar fii sa-l predau pe cel vechi si sa-l preiau pe cel nou.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, se poate, elibera o nouă cartelă tahografică înainte de expirarea celei vechi, care se predă.

        Ștergere
    13. Buna ziua , peste 5 luni a-mi expira cpc trebue sa dau din nou ecsamen pentru reanoirea lui

      RăspundețiȘtergere
    14. Buna ziua, am depus actele pentru cartela tahograf acum 3 saptamani , si tot sun la ARR Suceava si imi zice ca, cardul inca nu este ajuns. Asa mult dureaza de obicei pana iti vine cardul? Daca sun la Bucuresti imi pot da cei de acolo o informatie sa stiu macar daca l-au trimis la Suceava?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. În mod normal nu durează mai mult de 15 zile. Ați avut cumva un card eliberat în alta țară?

        Ștergere
    15. Buna ziua, am dat trei examene. ADR, ADR COLETE,AGABARITICE. Pentru fiecare an parte am platit suma 67 lei . pentru eliberarea cartelelor cat trebue sa mai platesc .? multumesc pentru informatie

      RăspundețiȘtergere
    16. Buna seara. ADR CISTERNE SI ADR COLETE , se ancadreaza antrun singur atestat ? (pachet). Pentru ca astazi 23/12/2015 am platit 64 lei (ADR) si 41 lei (agabaritic). va urez un craciun fericit DOMNUL, DAN CARAGIA .

      RăspundețiȘtergere
    17. Buna seara, am depus actele pentru noul card tahografic, dupa eliberarea celui vechi se anuleaza automat sau mai este valabil?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Dacă este încă valabil trebuie să vă prezentați cu cel vechi la ARR pentru eliberarea celui nou.

        Ștergere
    18. Buna seara,un sofer poate avea 2 cartele tahografice din tari diferite

      RăspundețiȘtergere
    19. Am cardul tahograf obținut în Spania expirat din 2015 ce trebuie sa fac

      RăspundețiȘtergere
    20. Am cardul tahograf obținut în Spania expirat din 2015 ce trebuie sa fac pentru obținerea altuia

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Dacă doriți altul depuneți documente la orice agenție ARR. Atenție! Totodată trebuie să predați cartela tahografică din Spania, chiar dacă este expirată.

        Ștergere
    21. Buna ziua..
      Am depus si eu actele pentru inoirea card taho.. si am plecat la munca pe comunitate.. si ma intorc acasa peste 4 saptamani.. si vechiu card imi expira peste 3 saptani.. mai pot conduce o saptamana dupa ce expira..?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. NU. Sau pe propria răspundere, cu contravenția de rigoare, ori numai un vehicul dotat cu tahograf analog (diagrame).

        Ștergere
    22. Multumim pt. informatii. Foarte util. Azi am depus pt. cartela tahograf si am terminat in 3 min.. ARR Strada Frunzei 41.Metrou Piata Muncii. La intrare aveti birou de informatii. Tel. 0214104361

      RăspundețiȘtergere
    23. Am cartela tahograf si nu am folosit niciodată trebui neapărat descărcată. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    24. De ce sunt chemați personal în tara șoferii? Nu exista ambasade? Nu exista consulate? Șoferii sunt unii din "investitorii" din tara asta prin milioanele de.euro trimise acasă familiilor lor. Chiar nu se poate simplifica? Blogul este extraordinar. ARR nu oferă aceste informații publicului larg. Cum putem sa "fortam" mana ARR ca aceste documente sa poată fi trimise în străinătate via ambasade sau consulate? Se pierde timpul la depunere, se ucide timp la ridicare. Câștiga companiile de aviație. Nu Tarom ci altele.xu stimă

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Un șofer cu rezidență în orice țară membră UE poate obține cardul de conducător auto în statul respectiv. Dacă nu are rezidență, trebuie să vină acasă și să suporte cheltuielile aferente. Cardul de conducător auto nu este un document diplomatic care să poate fi transmis prin ambasade, consulate etc.

        Ștergere
    25. Va rog sa-mi comunicati daca pot obtine Cardul /cartela tahograf daca am Pemisul auto doar pentru categoria B si B1.

      RăspundețiȘtergere
    26. Cardul mi-a fost cerut pentru angajare cu masina mea personala la o firma de curierat din Germania Numele meu este Paul , email : unic9936@yahoo.ro

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Numai vehiculele care au masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt dotate cu tahograf. Pentru celelalte nu sunt necesare. În consecință, nu se eliberează carduri de conducător auto (cartele tahografice) deținătorilor de permis cat. B - pentru că nu au unde să le folosească.

        Ștergere
    27. zilele acestea trebuie sa-mi ridic noul card taho de la ARR iar pe cel nu-l mai gasesc ca sa il predau , cum trebuie procedat ?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Îl declarați pierdut la ARR - declarație pe proprie răspundere.

        Ștergere
    28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      RăspundețiȘtergere
    29. Eu am categoria c din 2015 trebuie să dau cpi sau cpc multumesc

      RăspundețiȘtergere
    30. Buna ziua. Dacă mi-a expirat crdul tahograf care este procedura pentru a obtine altul. In ultimul an nu am mai lucrat pe camion și am uitat de el .Mulțumesc.

      RăspundețiȘtergere