16 iunie 2012

OBȚINEREA CERTIFICATELOR CPI ȘI CPC DE LA A.R.R.


            
I. INTRODUCERE

     Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
     Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
      Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române - ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
     Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române - A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic.  Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.

II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.

     Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române - ARR:
  1. Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
  2. Actul de identitate (copie);
  3. Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
  4. Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
  5. Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
   Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul .........................., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul" și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
   Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
   Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea ”Valid only in Romania”.

III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL

     Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte  documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.

IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR (ATESTATELOR)

      În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II, cu mențiunea că solicitarea tip se înlocuiește cu declarația, prezentată în Anexa 3.  În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
  • pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;
  • dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
  • certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;

      Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum s-a specificat mai sus.

   Acest articol a fost reactualizat ca urmare a publicării OMT nr. 1214/2015 privind pregătirea și atestarea profesională în transporturile rutiere, respectiv Anexa nr. 2 la Ordin. Versiunea inițială a acestui articol o puteți vedea aici.


Anexa 1
Verso
Observație: formularul are o singură pagină, față-verso



Anexa 2

Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română

TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R [extras]

   - Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) - pentru o bucată - 41 lei;
   - Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto - tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) - 64 lei;
   - Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) - 39 lei;



Anexa 3
  

Nr. înregistrare


DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ……………………………………………, născut la data de ……………… în judeţul/sector………………………………. fiul lui ……………………. şi al ……………………………
posesor al actului de identitate seria………. nr. ……………… CNP………………………………………
domiciliat în ………………………………str.………………………………….......nr.….. bloc…….sc…..
et…..ap…… sector……
cunoscând prevederile art. 292 cod penal privind falsul în declaraţii  declar pe propria răspundere că certificatul/atestatul de pregătire profesională pentru……………………………………………….
seria……nr…………….. eliberat de ………………………………………. a fost
-          pierdut……………………………………………………………………………………………*)
-          furat ………………………………………………………………………………………………*)
-          deteriorat…………………………………………………………………………………………*)
-          distrus …………………………………………………………………………………………….*)
Atât declar, susţin şi semnez personal în vederea eliberării unui nou certificat/atestat  de pregătire profesională pentru…………………………………………………………………………………………
         
Data ………………………                                    NUME PRENUME  ………………………………                          
                                                                                                   SEMNĂTURA

Anexez: - dovada publicării pierderii/distrugerii în cotidianul ___________________________________
              - dovada (adeverinţa) eliberată de poliţie
              - certificatul/atestatul deteriorat

*) – se indică data şi locul constatării pierderii/furtului/deteriorării/distrugerii
                                                                                                                                                      
Sunt de acord ca datele cuprinse în prezenta solicitare să fie prelucrate şi să intre în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – ARR.  Autoritatea Rutieră Română – ARR se obligă să respecte drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001.

                                                                                                                                   SE APROBĂ
                                                                                                                            ŞEF AGENŢIE ARR
REFERAT
      Urmare verificării documentelor depuse la dosar şi a evidenţelor referitoare la certificate/atestate existente în agenţie rezultă că sunt îndeplinite/nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru înlocuirea certificatului/atestatului şi prin urmare propun aprobarea/neaprobarea solicitării.
Tariful de eliberare a fost achitat prin: ……………………………………………………………......
Nume, prenume ……………………………………   Data și semnătura …………………………....



275 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Buna ziua sunt din Republima Moldova... am permis B-C din 2011 am viza in Iasi acum muncest tot in Iasi,cum as putea obtine CPI? Trebuie sa dau ex. aici in Romania? Care sunt costurile mersi...

      Ștergere
    2. Buna ziua, locuiesc in Franta si am obtinut recent atestat CPI SI ADR. ma pot angaja la firma din Franta imi sunt recunoscute atestatele? merci

      Ștergere
  2. Buna sunt adi, am o antrebare as vrea sa anlocuiesc atestelele de tip vechi cu cele tip cartela ce tebuie sa fac si ce acte trebuie sa trimit ca pot obtine cele de tip cartela?Si as vrea sa stiu cum se obtine cpi si cpc multumesc. Eu locuiesc an anglia acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine trebuie să obțină CPI este explicat mai sus. CPC este certificatul de pregătire continua, obținut la fiecare 5 ani, în urma unei examinări, după obținerea inițială a CPI. Cine deține deja un certificat (atestat) iese din discuție pentru CPI.
    Certificate mai vechi, tipărite pe hârtie, nu se schimba decât la expirare cu cele tip "card" sau în cazul pierderii, deteriorării, etc. cu unul identic, valabil pană la expirarea celui pierdut, deteriorat,etc.
    CPC se poate obține în orice stat membru UE (formatul este identic, dar cu sigla statului emitent) în urma examinării, dacă cel care îl solicita este resortisant al unui stat UE.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara!Va rog sa imi raspundeti la o intrabare.Daca am avut permisul anulat, acum pentru atestatul de transport marfa trebuie sa dau tip CPI sau CPC? Am avut atestat inainte si am profesat. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. salut. am carnet din 2007-08 categoriile B C E ce probe trebuie sa dau pentru atestat marfa, se da si proba practica? cate intrebari sunt? se da si studiu de caz? este prima data cand vreau sa dau. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua! Intrebarea este: daca am cat C din 16.11.2009, EEE... din 16.02.2010, D din 24.03.1010, atestat CPi persoane din 24.08.2010 si lucrez ca sofer autobuz din 08.2012 cum pot obtine atestat transport marfa? Trebuie sa mai dau proba PRACTICA? Mai mentionez ca, Cat B o am din 1994. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine a obținut categoriile C1, C1E, C și CE după de data de 9 septembrie 2009 trebuie să obțină un certificat CPI, cu 2 examinări: teoretică și practică. Examinările sunt diferite pentru marfă și persoane și se fac separat, dar nu concomitent. Dacă ați obținut CPI persoane, puteți obține oricând, indiferent de an, certificatul CPI marfă.

      Ștergere
  7. Salut. Sunt cetatian al R.Moldova pot sa obtin CPI in Rominia,acte rominesti nu am.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Extras din Ordinul M.T.C.T. nr. 42/2006, actualizat

    ART. 1
    ....
    (5) Pot obţine în România CPI sau CPIa doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

    a) sunt cetăţeni sau resortisanţi ai unui stat membru al Uniunii Europene care îşi au reşedinţa în România, aşa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind echipamentul de înregistrare în transportul rutier, cu modificările şi completările ulterioare;

    b) sunt cetăţeni sau resortisanţi ai unor state nemembre ale Uniunii Europene care sunt angajaţi de o întreprindere stabilită în România sau au dobândit dreptul de a munci în România.

    (6) Pot obţine în România CPC doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

    a) îşi au reşedinţa în România, aşa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, cu modificările şi completările ulterioare;

    b) sunt angajaţi de o întreprindere stabilită în România.

    .....

    RăspundețiȘtergere
  9. am aprobat examenul pentru transport marfa,agabaritic si adr. mi sa eliberat un card CERTIFICAT DE PREGATIRE PROFESIONALA A CONDUCATORULUI AUTO iar pe spate are insciptionat CPI. Mai trebuia eliberat un card separat pentru ADR?

    RăspundețiȘtergere
  10. Certificatul ADR (tip card) este un alt document, separat de cel menționat. La fel și certificatul pentru transporturi cu autovehicule cu mase și/sau dimensiuni depășite (agabaritic).

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua. Ce nu inteleg.. daca faci ambele atestate, marfa si persoane simultan, la unul dintre ele (dupa dorinta) se da un examen mai usor si fara proba practica. Daca il dai peste 4 ani de exemplu, trebuie sa promovezi din nou ambele examene. In cazul lui Florin Popovici ma aflu si eu. Am cat D si 95 persoane si de 4 ani lucrez sofer de bus. M'am saturat de nazurile calatorilor si vreau sa fac si cat CE. Chiar trebuie sa sustin AMBELE examene? Este un pic absurd. Chiar si cu diferentele clare ontre cele doua, dupa 4 ani de bâzâit bus'ul prin oras, cred ca pot sa conduc si un camion fara sa amestec marfa.. Multumesc si scuze pt stress!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Examinările pentru CPI marfă și persoane sunt distincte și conțin fiecare 2 probe: teoretică și practică. De exemplu, după ce a fost obținut CPI marfă, în decursul anilor următori se poate obține CPI persoane - sau invers. Cu condițiile precizate pentru anul dobândirii categoriilor.

      Ștergere
  12. Multumesc pentru promptitudine dar este cel putin ciudat. Azi am vb cu un prieten care a obtinut cat CE si D in ian-martie 2012. Pt marfa a sustinut cele 2 probe, in schimb pt persoane a dat doar "calculatorul" (nu s'a inscris simultan pt cele doa atestate ci abia dupa dobîndirea primului). Eu fac acum scoala fe soferi in germania pt CE, iar neamtul de instructor a spus ca eu detinind permis D si atestat persoane( obtinute dupa sept 2009), pt marfa trebuie sa dau doar un examen scurt. Ceea ce este logic pt ca intre cele doua exista similitudini (ex. Timpii de conducere) iar eu trebuie acum sa invat doar ce este specific transportului de marfa (ex. Siguranta incarcaturii). Ori sintem in UE ori nu mai sintem :-). As prefera totusi sa dau examenul in Ro, nu pentru ca este mai ieftin ( in D costa 700€ varianta scurta si 2500€!!!!! cea cu examinare teoretica si practica) sau mai usor ci doar pt faptul ca este in limba materna. Dar o perioada asa indelungata, pentru 2 testari, nu ma pot desparti de neamul adoptiv :-). Sint absolut convins ca se mai afla si alte persoane in situatia mea, drept pentru care voi reveni cu un post scurt dupa ce reusesc sa despic firul in 8.
    Cu stima, Cozmin Urse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă este vorba despre CPIa (accelerat) este o mică altă "poveste". Detaliile sunt în Ordinul de ministru de la începutul articolului. Dar din păcate centrele de pregătire profesională din domeniul transportului rutier din RO nu prea agrează acest gen de pregătire, chiar dacă este o alternativă de pregătire inițială stipulată clar, din motive pe care nu prea le știu sau mai bine zis nu vreau să le pricep ca un mod de lucru. Succes!

      Ștergere
  13. In urma promovarii examenului CPC , se poate obtine de la ARR , o dovada valabila pana la venirea cardului CPC ? Aceasta imi trebuie la angajare in CE si pentru a circula cu camion marfa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se dau adeverințe! Oricum, un angajator serios nu ar accepta o adeverință, chiar pe termen scurt, iar conducătorul auto este pasibil oricând de o sancțiune contravențională (amendă) în trafic. Termenul de obținere nu este deloc exagerat, mai ales că examenul pentru CPC se poate da cu câteva luni înainte, fără probleme.

      Ștergere
  14. buna ziua si multumim mult pentru ajutorul oferit!

    as avea nevoie de o informatie daca se poate: sunt rezident in Italia si am permis de conducere CE si CPC eliberate in Italia (permisul a fost "transcris" din cel romanesc si are pe el si seriile vechiului permis romanesc).
    pot sa fac atestatul ADR in Romania in acest caz?

    multumesc mult si numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă aveți domiciliul în România, se poate obține certificatul ADR cu orice permis de conducere eliberat în UE. Dacă nu mai aveți carte de identitate românească (CI), trebuie să faceți dovada că ați locuit aici, ca rezident,180 de zile din ultimul an - conform unei reglementari europene (UE). De nu, trebuie să dați examenul în țara cu rezidență. La fel, numai bine!

      Ștergere
    2. am inteles si va multumesc pentru informatia pertinenta!

      Ștergere
  15. Categoria C o am din an.1999. categoria E respectiv C+E din anul 2014. Daca solicit CPC va fi înscris doar cat. C s-au si C+E de care eu am necesitate pentru a activa? Analizind prevederile legale nu pot stabili acest moment. Daca va fi înscris doar cat. C ce necesita sa întreprind pentru a-mi fi indicata si cat. C+E ? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După susținerea examinării teoretice, pe certificatul CPC va fi înscrisă categoria CE, deținută în momentul actual (permis de conducere pentru una din categoriile C1, C1E, C și CE obținut înainte de data de 9 septembrie 2009).

      Ștergere
  16. Salut . Cand am sustinu examenele pt CPI Marfa pe permis aveam doar cat C . Pana cand am depus actele pt eliberarea atestatului am obtinut si cat CE, deci la dosar am atasat copie dupa permisul cu cat CE . Pe atestat o sa imi fie inscrisa cat C sau cat CE ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Dacă la momentul depunerii documentelor la ARR aveați permisul cu categoria CE, pe certificatul de pregătire profesională va apare CE. P.S. Proba practică pentru CPI marfă nu se susține cu remorcă, chiar dacă aveți permis de conducere corespunzător.

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua imi puteti da va rog cateva raspunsuri .Doresc sa fac atestatul transport marfa ,am obtinut permisul ,categoriile B,C,CE in Romania in anul 2005,apoi in anul 2013 l-am schimbat in Italia in limba italiana .Pot sa fac atestatul transport marfuri in Romania cu permisul italian sau trebuie sa il schimb din nou in Romania ?ce acte imi trebuie pentru a ma inscrie sa obtin atestatul si cat dureaza cu aproximatie scolarizarea?Pentru card tahograf trebuie sa depun alte acte sau il pot scoate odata cu atestatul ?Va multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate obține certificatul CPC marfă cu permis de conducere italian în condițiile stipulate pa art. 1 alin.(6) din Ordin:
      "Pot obține în România CPC doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
      a) își au reședința în România, așa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, cu modificările și completările ulterioare; - adică minim 180 de zile în ultimul an.
      b) sunt angajați de o întreprindere stabilită în România."
      Documentele necesare sunt mai sus, la pct. II. Durata de școlarizare o săptămână.
      Pentru cartele tahografică se depun alte documente, în aceleași condiții.

      Ștergere
  19. Am permis de conducere cat C+E luat in Italia!As putea sa fac atestatul profesional trasport marfa in Romania fara sa-l schimb?

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,
    Ma leg la acelasi subiect. Detin atestat Italian, dar expirat. Imi puteti transmite pasii care trebuiesc urmati pentru a-l preschimba in unul romanesc? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carte de identitate romanească (sau reședință 180 de zile ori angajat la intreprindere de transport de aici), curs, examinare, depunere documente la ARR, eliberare certificat (atestat).

      Ștergere
  21. buna ziua . poza care trebuie lipita trebuie sa fie neaparat pe fundal alb? eu am facut pozele si nu mi sa spus asta dar am auzit pe unii ca trebuie neaparat pe fundal alb si eu am pe fundal albastru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există o asemenea precizare, dar poza trebuie să fie clară sau deslușită pentru a putea fi scanată în condiții bune.

      Ștergere
  22. Buna ziua. La expirarea atestatelor se face reexaminare pentru obtinerea unora noi, sau se procedeaza ca si la carnet ?

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua. La expirarea atestatelor se face reexaminare pentru obtinerea unora noi, sau se procedeaza ca si la carnet ?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua!eu am apartament proprietate in Romania(permis de conducere italian).ca sa fac atestatul pentru transport marfa in tara,este nevoie de vreo dovada(chitanta gaz,lumina etc) cum ca eu stau in tara de minim 180 zile?sau este de ajuns doar buletinul?Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  25. Cu carte de identitate (CI) românească se poate obține orice certificat de pregătire profesională, aici în RO (chiar cu permis UE - italian).

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua, ma numesc Florin si sunt in Anglia de o luna de zile, v-as ruga daca puteti sa imi spuneti daca pot munci aici. Am toate certificatele din Romania (permis conducere, certificat de pregatire profesionala a conducatorului auto, cartele conducatorului auto, ADR certificat) cu experienta de 15 ani

    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punct de vedere al documentelor aferente profesiei de conducător auto puteți lucra în orice stat membru UE. Din punct de vedere al legislației muncii engleze sau a cerințelor angajatorilor britanici nu sunt în temă.

      Ștergere
  27. buna ziua...am permis de conducere luat in CE ...doresc sa iau atestatul CPI in RO...am CI romanesca...problema ii ca cat.C am luato pe 13 decembrie 2014 si nu au trecut cele 180 se zile cu care fac dovada ca locuesc in RO...in acest caz pot da atestatul sau trebuie sa astept 180 zile de cand am luat C sau pot face dovada cu cartea de identitate
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu CI sau BI valabil se poate obtine, oricând, orice tip de certificat de pregătire profesională în domeniul transportului rutier în România. Cele 180 de zile nu se referă ca CI.

      Ștergere
    2. din cate am citit pe mai multe site-uri zic ca CPI romanesc nu ar fi valabil aici in Italia daca este luat in momentul in care ai in acelas timp rezidenta aici....din cate am inteles ar trebui sa renunti la rezidenta sa mergi in Romania si abia apoi recunosc atestatul CPI ...sincer vreau s al fac in Romania pt ca este mult mai ieftin...150 euro pe langa 2500 dar nu stiu sigur daca as putea conduce cu el aici...
      ll

      Ștergere
    3. mdar daca as vebi in Ro ...as schimba permisul italian in cel romanesc si apoi as lua atestatul CPI...atunci atestatul ar fi valabil in italia cu permisul romanesc ?

      Ștergere
    4. Certificatele CPC sau CPI, ADR și cartelele tahografice sunt modele unice în UE, stabilite prin Regulamentele CE și sunt valabile în toate statele membre, indiferent de statul din Uniunea Europeană care l-a emis. La angajare la o firmă privată, un patron poate impune orice altfel de condiții. De exemplu, un patron român, german sau italian poate să angajeze doar conducători auto cu vechime de 11 ani, cu permis de conducere obținut în Olanda.

      Ștergere
  28. da am inteles asta...dar citeam despre povestea unui om ce povestea ca a luat atestatul CPI si ADR in Romania cu permis de conducere italian....gresala lui a fost ca s a dus la ARR din Italia pt al schimba in atestatul lor....i au suspendat permisul si l au aucuzat de declaratie mincinoasa in legatura cu rezidenta ....de lucrat stiu ca se poate lucra si depinde numai de cerintele patronului...oricum m am lamurit acum...la un control de rutina al politiei de aici nu v a fi nicio problema deoarece este european...as m ai avea o intrebare...pe acest atestat se va trece seria permisului actual...eu am inceput scoala pt cat. E la superarea examenelor imi vor schimba permisul..atunci seria nu va mai fi aceeas cu cea a atestatului...ce trebuie facut?
    Va multumesc pt raspunsurile date!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seria permisului de conducere de pe certificat se înscrie în baza actelor (documentelor) depuse pentru eliberare. Urmează să primiți alt permis de conducere după obținerea cat. CE, așa că depuneți atunci documentele cu permisul nou. Dacă aveți deja un certificat CPC și permisul de conducere s-a schimbat (serie, număr), certificatul trebuie preschimbat - este o rubrică separată a formularului.

      Ștergere
  29. pai problema sta in felul urmator...eu am examen pt CPI acum pe 28...examenul pt CE il am pe 15 si mi se va schimba permisul....vroiam sa stiu daca se poate schimba atestatul dupa ce iau CE

    RăspundețiȘtergere
  30. Salut
    La reinoirea atestatelor (am dat acum aproape 5 ani atat cpi cat si cpc si la marfa si la persoane) mai trebuie sa dau si cpi pe langa cpc sau doar cpc. De aproape 5 ani lucrez la transport persoane si se apropie data de expirare a atestatelor.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă rog prima dată să citiți articolul, care cred că este destul de explicit. NU SE POATE DA CPI și CPC concomitent (deodată). După 5 ani sau mai mult urmează o examinare CPC.

      Ștergere
  31. Am trecut si de proba practica cpi marfa! Pot solicita dovada pana la tiparirea cardului pt a profesa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU se eliberează asemenea dovezi, pentru că legislația nu prevede.

      Ștergere
  32. Sal, o mica intrebare am si io daca se poate? Am luat C din 2002, am luat acum 2 sap Cpc marfa si am luat si si D'ul. Pot sa dau cpi persoane scurt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am întrebat instructorul și am dat tel la Arr și mi-a spus ca trebuie sa dau CPi persoane inițial. CPc și cpi sunt diferite și ca nu pot sa dau CPi persoane scurt pt ca nu îl am CPi inițial. Nu prea înțeleg legislația privind CPi sau CPc?

      Ștergere
    2. Ordinul de Ministru prevede clar: cine a obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de 9 septembrie 2009 este scutit de calificarea inițială (CPI), dar trebuie să efectueze calificarea periodică continuă (CPC). Dacă ați obținut categoria C în anul 2002 sunteți scutit de CPI marfă. Punct.

      Ștergere
    3. Scuzați-ma dacă nu m-am exprimat cum trebuie am luat c-un din 2002, am dat diferența ce și d-ul acum în 2015 și am luat și cpc marfa. Acum trebuie sa dau CPi persoane inițial sau scurt?

      Ștergere
    4. CPI persoane normal, categoria D este obținută septembrie 2008.

      Ștergere
  33. Asvrea si eu un raspuns daca se poate detin permis cat B C din 1995 am dat diferenta E 2015 trebuie sa mai dau si studiu de caz pentru obtinerea atestatelor ADR, transport marfa, agabaritice VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  34. Asvrea si eu un raspuns daca se poate detin permis cat B C din 1995 am dat diferenta E 2015 trebuie sa mai dau si studiu de caz pentru obtinerea atestatelor ADR, transport marfa, agabaritice VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  35. Răspuns: Certificatul ADR și certificatul denumit generic "agabaritic" sunt distincte, cu examinări separate. Ca să le obțineți trebuie să promovați examinarea la fiecare.
    Găsiți, aici pe blog, condițiile de obținere și de examinare.

    RăspundețiȘtergere
  36. buna ziua am si eu o intrebare am atestat marfa din 2011 cpi la momementul respectiv aveam cat c anul accesta amobtinut si cat e acum atestatul mai este valabil

    RăspundețiȘtergere
  37. buna ziua am si eu o intrebare am atestat marfa din 2011 cpi la momementul respectiv aveam cat c anul accesta amobtinut si cat e acum atestatul mai este valabil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe spatele certificatului este specificată doar categoria C. Dacă conduceți un vehicul din această categorie totul este OK. Dar pentru un ansamblu de vehicule la care este necesară categorie CE, ar trebui să schimbați certificatul, inclusiv din motivul dobândirii unui alt permis de conducere.
      La controlul în trafic nu prea se uită nici un inspector pe spatele certificatului! Se verifică valabilitatea, dar numărul permisului de conducere ar putea "sări în ochi".

      Ștergere
  38. Buna ziua miam bagat actele pt eliberare atestat cpi marfa pe 4 aprilie.cand ar trebui sa ajunga?

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna ziua miam bagat actele pt eliberare atestat cpi marfa pe 4 aprilie.cand ar trebui sa ajunga?

    RăspundețiȘtergere
  40. Dacă v-ați băgat actele în buzunar, certificatul CPI nu o să vina singur. Dacă le-ați depus la o Agenție ARR - cu toate că 4 aprilie a fost într-o sâmbătă, când nu se lucrează - ar trebui să vi se elibereze după 15 zile. Dar luați în considerare și zilele nelucrătoare care au fost cu ocazia Paștelui.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna seara, am si eu o intrebare daca se poate. De la expirarea certificatului CPI la un An diferenta se poate face in continuare certificatul CPC ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, obligat! Prima fază este certificatul CPI. Apoi urmează, periodic, CPC, chiar dacă există întrerupere de continuitate de 1 an sau mai mulți.

      Ștergere
  42. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  43. buna ziua.dupa ce am citit toate intrebarile si raspunsurile de pe blog am inteles ca trebuie sa dau examen pt obtinerea certificatului de transport persoane initial (CPI), daca am permisul cat D obtinut in noiembrie 2014.As vrea sa stiu cat este valabil acest CPI , daca pot sa profesez cu el si cand pot obtine certificatul de transport persoane continu CPC?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CPI este valabil 5 ani. Normal că puteți profesa cu el în domeniul transportului rutier! După expirarea certificatului CPI veți obține automat, în continuare, certificat CPC. Până când ieșiți la pensie, dacă doriți!

      Ștergere
  44. Buna ziua eu sunt din judetul Gorj.... am viza de flotant la bucuresti...... am dat atestatele la bucuresti..... pot sa-mi depun actele la bucuresti sa-mi scot atestatele si cardul tahografic ??????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dacă plata pentru ele o faceți în contul agenției ARR București.

      Ștergere
  45. Buna ziua. daca sunt din jud harghita imi pot face card tahograf la targu mures???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si trebuie sa il ridic personal sau il trimite acasa?

      Ștergere
    2. Citiți vă rog punctul III referitor la eliberarea certificatului.

      Ștergere
  46. Pot conduce camion cu semiremorca in Europa (mai mult UK )daca am CPI cat. C . Mentionez ca am permis conducere cat. C+E din 2014.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă pe permisul de conducere aveți categoria CE și pe certificatul CPI doar categoria C, probabil ați obținut categoria CE (E) ulterior. Noul permis de conducere nu corespunde cu cel de pe certificatul CPI. Ar trebui schimbat și bineînțeles va apare pe certificatul CPI și noua categorie.
      Altfel, înseamnă că s-a strecurat o eroare la editare și trebuie să solicitați modificarea conform documentelor depuse pentru certificatul CPI, la agenția respectivă.

      Ștergere
  47. AFECTEAZA CUMVA CARDURILE(TAHOGRAF,CPC MARFA SI ADR) DACA MAI ADAUG INCA O CATEGORIE(D) PE PERMIS?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La adăugarea unei noi categorii, permisul de conducere se schimbă. Deci nu mai corespunde cu cel înscris pe certificate și cartela tahografică.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns...si sa inteleg ca trebuie sa le refac platind aceeasi suma de bani!! (doar ce le-am obtinut de doua saptamani)

      Ștergere
    3. Îmi pare rău că nu ați fost consiliat pe această temă la școala de conducători auto, respectiv centrul de pregătire profesională!

      Ștergere
    4. Nu te poti astepta la nimic bun cind faci scoala la Autosport si nu o recomand nimanui. Urmaresc numai sa iti ia banii si nu te invata nimic. Greseala e numai a mea...trebuia sa ma interesez inainte sa ma bag in asa ceva.

      Ștergere
    5. Așa e! O vorbă veche, din străbuni, spune: plătești până înveți...

      Ștergere
  48. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  49. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna spuneti va rog posed categoriea C din 1996 si categoriile D si E din 2013 pentru obtinerea certificatului de calificare auto marfa va trebui sa sustin CPI ori sint scutit ?.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna ziua,pentru depunerea dosarului cu documentele necesare eliberarii Certificatului CPI poate veni si o alta persoana decat solictantul,urmand ca acesta sa vina la ridicarea Certificatului?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua cat costa atestat de transport marfa??si cat dureaza tot procesul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perioada de pregătire este de o săptămână. Prețurile diferă pentru CPC sau CPI, de la un centru de pregătire la altul.

      Ștergere
  53. Buna ziua! Este obligatoriu sa sustin cursul pt marfa in judetul de resedinta? Precizez ca nu am viza de flotant in alt judet. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  54. buna seara! sunt din Rep.Moldova si azi am avut fericirea sa sustin exam la cat. CE si D si am deja imi ramine sa imi iau permisul moldovenesc si dupa care vreau sa merg la Romania asa cum detin si cetatenia romana si sa imi fac conversie la permis .....ajutati-ma va rog, ce trebuie sa fac mai departe dupa ce iau permisul romanesc daca vreau sa ma urc si eu pe camion (TIR) si sa fac un ban pentru familia....care este procedura cu obtinrea CPI ,CPC ,ADR ??? sincer nu este ff multa informatie si va multumesc la toti in special Dm-ul Caragea......explicati-mi cumva procedura, va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  55. scuze , informatie este foarte multa , foarte foarte multa....eu din greseala am scris ca " nu este nu multa informatie")))...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Condiția ca să obțineți certificatele de pregătire profesională este să aveți permis de conducere eliberat în RO sau EU, ori rezidență, așa cum este specificat în articol. Apoi vă înscrieți pentru curs și examinare la un centru de pregătire profesională din orice județ din RO. Dacă informațiile de aici nu sunt concludente, sunt aproape sigur că veți beneficia de tot sprijinul, din toate punctele de vedere, la centrul respectiv. Succes!

      Ștergere
  56. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Documentele sunt menționate în articol. Pentru cartela tahografică căutați articolul respectiv, tot pe blog.

      Ștergere
  57. Buna. Am depus actele pentru atestatele CPI si ADR in data de 20.08.2015 la sediul ARR din Oradea .
    Domnii de acolo mi-au spus ca atestatele vor ajunge intr-o luna.
    Daca ma duc la Bucuresti dupa ele, le pot ridica de acolo mai repede?
    Multumesc .
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Certificatele de pregătire profesională se ridică, asa cum spuneți, de la agenția teritorială la care ați depus documentele. Atestatele CPC, CPI și ADR nu sunt emise la sediul central al ARR, ci de o firmă terță, specializată.

      Ștergere
  58. Buna ziua.
    Sunt cetatean al Republicii Moldova. Am sustinut examenul la Bucuresti pe data de 17 august 2015 la CPC marfa si ADR colete/cisterne, si acuma vreau sa merg la iasi pentru a ma fotografia si sa fac plasticul pentru fiecare si CIP. in cit timp vine confirmarea de la bucuresti ca am sustinut examenul?
    Mi sa spus ca este probabilitatea sa merg la iasi si inka sa nu fiu in baza de date.
    Este vreun termen dupa cite zile pot sa merg sa imi fac plasticul?
    sau vreo online pe vreo adresa? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  59. salut, ce tre sa fac pentru a obtine cpc si cat timp imi ia merci frumos

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua, dupa vizualizarea informatiilor pentru OBTINEREA CERTIFICATELOR CPI SI CPC DE LA A.R.R , va intreb daca ma puteti ajuta /lamuri in problema mea :

    Detin permis de conducere romanesc ( cat.B) din anul 1990 si permis de conducere englezesc
    Cel englez este obtinut in 2001 , iar in 2003 in urma mai multor traininguri am obtinut Categoria D si D1 , prin urmare am avut ocazia sa lucrez Bus Driver

    Din 2006 , nu am mai lucrat in acest domeniu (cauza fiind alte oportunitati mai bune)

    In fine , zilele trecute mi-am verificat permisul englezesc unde imi "arata" Categoriile D si D1 sunt expirate din 2014.
    Am intrat pe site-ul oficial DVLA ,unde mi-am verificat stadiul permisului de conduce si categoriile obtinute, confirmandu-mi-seiar in cazul meu si avand 47 de ani ,imi indica :
    - completati formularul ZZZ
    - completati formularul medical YYY
    De retinut : in acest formular (unic) se specifica : pot fi examinat si de un Doctor din UE ,prin urmare poate fi din Romania ,daca ma insel atunci rog sa ma lamuriti ?!

    Dar nu asta este problema , problema mea este ca aceasta institutie (DVLA) spune clar
    " trimite permisul de conducere cu 56 de zile inainte de expirarea categoriilor" . Recunosc stiam de acest detaliu dar din pacate am uitat cu desavarsire, tinand cont ca nu mai lucram in domeniu din 2006, iar permisul englezesc l-am tinut undeva uitat intr-un sertar.
    Intuitia imi spune ca EI imi vor mai cere pe langa cele doua formulare (completate)si o pregatire initiala ,gresesc ?!
    Daca intuitia nu ma inseala ,aceasta pregatire o pot dobandi in Romania care sa fie eligibila 100% pentru Marea Britanie ?!
    Experienta dumeavoastra ce va spune in cazul meu , astept ideiile si propunerile dumneavoastra

    P.S. sunt interesat sa-mi renoiesc cele doua "abilitati" , nu se stie niciodata ...poate voi fi "nevoit" sa lucrez din nou in Anglia
    Cu consideratie
    Mircea M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc condițiile de reînnoire a permisului de conducere în Marea Britanie, dar dacă ați depășit termenul precizat (56 de zile) sunt sigur ca pe site-ul respectiv (DVLA) veți găsi și informația referitoare la ce trebuie să faceți pentru a-l prelungi. Nu se mai pune problema pregătirii inițiale, nici în Marea Britanie și nici în România, pentru că aveți categoria D obținută înainte de anul 2008. Deci, urmează CPC.
      Examinările medicale și psihologice pentru persoanele care concură la siguranța circulației, respectiv pentru conducătorii auto profesioniști, se efectuează la centre medicale agreate de ministere de resort din țările UE. In mod cert o examinare medicală din RO nu va fi recunoscută în Marea Britanie și invers.

      Ștergere
  61. Va multumesc pentru informatiile dumnevoastra, insa va aduc la cunostinta :

    In formularul celor de la DVLA (D4) referitor la examinarea medicala specifica clar urmatoarele :
    I confirm that this report was completed at examination and that I am currently GMC registered and licensed to practise in the UK or I am a doctor who is registered to practise medicine within the EU, if the report was completed outside of the UK.
    TRADUCERE :
    Confirm că acest raport a fost finalizat la examinare și că eu (doctor) sunt prezent, GMC înregistrate și autorizate să practice în Marea Britanie sau EU SUNT UN DOCTOR CARE ESTE INREGISTRAT SA PRACTICE medicina în cadrul UE, în cazul în care raportul a fost finalizat în afara Regatului Unit.
    Daca doriti va pot trimite acest formular !
    Datorita celor aratate ,concluzia mea este ca EXAMINARILE MEDICALE pot fi efectuate si in Romania , prin urmare cred ca trebuie gasit un doctor/centru medical care sa fie el sa fie recunoscut in Marea Britanie.
    Rog sa ma ajutati in aceasta dilema

    Un al 2 lea aspect sa inteleg ca trebuie sa iau legatura cu ARR din Judetul in care locuiesc pentru obtinerea CPC (certificat de calificare profesionala contiuna) care imi este necesar si este eligibil 100 % pentru Marea Britanie ?!

    Multumesc pentru timpul acordat


    RăspundețiȘtergere
  62. Pentru recunoasterea examenelor medicale in Marea Britanie, intuitia imi spune ca sunt eligibile centrele medicale care ofera EXAMENE MEDICALE PENTRU SOFERII PROFESIONISTI ,valabile INTERN SI INTERNATIONAL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În cazul acesta nu m-aș baza pe intuiție, ci aș verifica dacă vreun centru medical din RO este recunoscut în Marea Britanie pentru examinarea medicală proprie conducătorilor auto. Unde? Chiar nu știu, dar trăind acolo poate aveți alte repere de informare.
      La ARR trebuie să ajungeți după susținerea examinării pentru CPC la unul din centrele de pregătire profesională. Pentru aceasta trebuie să dețineți permis de conducere valabil (eliberat în orice stat membru UE) pentru tipul de transport solicitat (marfă și/sau persoane) și carte de identitate românească, adică reședința în RO sau dovada angajării la o intreprindere în RO - este un alt comentariu mai sus. Certificatul CPC pe care îl primiți de la ARR este valabil, 5 ani, în toate statele membre UE.

      Ștergere
  63. Buna ziua, in urma discutiilor avute ,am verificat in Orasul Deva, mai exact la clinica ALFAMED, unde sustin ca sunt acreditati de Ministerul Transportului .
    Va transmit ce mi-au spus : folosim formularele noastre (medicale) , legea nu ne permite sa completam alt formular din Comunitatea Europeana . Revin, formularul medical din Marea Britanie indica clar ca poate fi completat de orice doctor (inregistrat) din Comunitatea Europeana , prin urmare nu imi poate indica o clinica,sediu,doctor dintr-o anumita tara atat timp cat formularul lor medical indica de la sine "orice doctor inregistrat din UE" , prin urmare rog sa ma ajutati in rezolvarea acestei dileme

    Multumesc
    Mircea M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ministerul Transporturilor agreează centre medicale sau fostele policlinici care au o comisie de siguranța circulației, formată din medici specialiști în mai multe domenii. Avizul medical pentru persoanele care concură la siguranța circulației, conform unui Ordin de ministru, este dat de această comisie, nu de un singur medic. Centrele medicale care funcționează în RO au personalitate juridică. Nu pot să mă pronunț mai departe...

      Ștergere
  64. nimic nou ... ceea ce imi spuneti, stiu de mult ,in fine ..va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  65. Buna ziua! Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta. Acum 3 ani am promovat examinarile ptr categoriile C si D, totodata cu tot cu atestate (marfa si persoane). Pe atestat imi este trecut direct CE , categorie pe care la momentul respectiv nu am dat-o. Zilele acestea m-am inscris pentru categoria CE . Intrebarea mea este urmatoarea : daca promovez examinarile ptr categoria CE , pe langa permis, va trebui sa imi schimb si atestatul ? Am observat ca pe atestat este trecuta seria de la permis si m-am gandit ca acum cum urmeaza sa imi schimb permisul (deci implicit cred ca se schimba si seria), ar trebui sa imi schimb si atestatul? Adresa mea de mail este spataru.gabriel28@yahoo.com . Va multumesc si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai scris mai sus: la schimbarea permisului de conducere, în urma adăugării unei/unor categorii, în mod normal trebuie schimbate și certificate de pregătire profesională și eventual cartela tahografică. Seria permisului de conducere apare pe toate aceste documente.

      Ștergere
  66. buna ziua,
    am luat examenele pt cpi marfa,dar nu am mai mers la ARRsa fac cerere ptr ridicarea lui,exista un termen limita ptr acest lucru?
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există niciun termen. Puteți face solicitarea și după 2 ani, numai că o să vă mai "bucurați" de el doar 3 ani.

      Ștergere
    2. Multumesc mult,am facut si cursurile ptr ADR fara a mai da examenul,am plecat in graba din tara pt munca,stiti cat este valabil cursul?

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a conducătorilor auto care
      efectuează transport rutier de mărfuri periculoase (OMT nr. 640/2007) prevede la art. 16:
      "Susţinerea examenului are loc în cel mult 60 de zile calendaristice de la încheierea pregătirii teoretice şi practice. Candidaţii care nu au promovat examenul în intervalul menţionat trebuie să urmeze un nou curs."

      Ștergere
  67. Salutare Dan! Iti multumesc anticipat de un atare sait informational! As dori sa stiu, daca e posibil depunerea actelor la ARR pentru perfectarea CPI persoane este posibila printr-o alta persoana imputernicita prin procura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Documentele se depun de către conducătorul auto - titular, care, așa cum scrie la pct. II, trebuie să prezinte și originalele. Pentru eliberare, se poate împuternici o persoană prin procura notarială.

      Ștergere
  68. Buna ziua! am dat examen la CPI marfa....in permis de conducere am categorii C1 ,C, CE....Am primit plastic CPI si este doar categoria CE.... si nu este amplasata cat. C, eu pot sa conduc cat. C ??? si de ce nu este pusa categoria C de catre ARR?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteți, deoarece categoria CE este acoperitoare pentru C. Sigur s-a strecurat o greșeală la tipărirea certificatului sau la primirea documentelor. Puteți merge înapoi la ARR să cereți refacerea lui, conform documentelor pe care le-ați prezentat acolo. Bineînțeles, fără a vi se percepe vreo taxă.

      Ștergere
  69. DA ESTE VALABIL INTRUCAT CE ESTE CATEGORIE SUPERIOARA C ( DA DREPTUL DE
    CONDUS CAT.C CAT SI C+E)

    Asa raspuns am primit azi de la ARR Iasi..... Inteleg ca mai ghine stau linistit, decat sa svadesc cu categoria C

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rămâne la latitudinea personală, dar eu aș solicita eliberarea unuia "corect".

      Ștergere
  70. Buna ziua, posed permis de conducere cat. C E eliberat in italia si as dori sa obtin cpi(marfa) in romania- mi s-a spus (la galati) ca trebuie sa schimb permisul in ro. , cat este de adevarat? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deloc! Puteți obține orice tip de certificat profesional pentru transporturi rutiere cu permis de conducere valabil în statele membre UE. Totuși, dacă nu mai aveți Carte de Identitate românească trebuie îndeplinită condiția privind rezidență - sunt alte comentarii mai sus. Încercați la un alt centru de pregătire, mai serios.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns domnule Dan, carte de identitate/rezidenta am asa ca o sa urmez sfatul dumneavoastra si o sa ma adresez unui centru mai serios- aveti vreo sugestie in acest sens?

      Ștergere
  71. Bună ziua am categoria B luata în Italia as vrea sa vin în tara sa dau de c+e trebuie preschimbat obligatoriu? Mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  72. Dacă-i vorba de permis, NU. Veți avea ulterior, după susținerea examinării, un permis de conducere românesc cu toate categoriile: B, C, CE.

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna ziua,

    Am cateva nelamuriri privitoare la eliberarea si la ridicarea certificatelor / atestatelor profesionale ( CPI si ADR ) si a cartelei tahograf digitala, si anume:

    1. De la depunerea actelor, care este orizontul minim / maxim de asteptare masurabil in zile pentru eliberarea atestatului profesional din punct de vedere legal ?
    2. De la depunerea actelor, care este orizontul minim / maxim de asteptare masurabil in zile pentru eliberarea cartelei tahografice digitale din punct de vedere legal ? Se respecta aceste termene?
    3. Din informatiile pe care le aveti, in practica cat se asteapta pentru eliberarea acestor documente?
    4. Aceste documente pot fi ridicate si de un imputernicit prin procura notariala? Mai precis, autoritatile pot sa refuze ca aceste documente sa fie ridicate de catre imputernicit, atat timp cat totul este perfect legal? Aici ma refer la excesul de zel afisat de catre unii functionari.

    Multumesc!

    Adrian Coman

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ARR are obligația să elibereze toate certificatele profesionale și cartelele tahografice în termen de 15 zile. Termenul se respectă, cu excepția certificatului ADR. ARR trebuie să elibereze aceste documente titularului sau eventual persoanei împuternicite de acesta, printr-un act notarial. Nu am auzit de refuzuri în aceste cazuri.

      Ștergere
    2. Multumesc!
      Ce ati vrut să spuneti " cu excepția certificatului ADR"?
      Trebuie făcut un act notarial pentru fiecare act în parte sau se poate face o imputernicire pentru ridicarea tuturor actelor( card tahograf + atestate )?

      Ștergere
    3. Multumesc!
      Ce ati vrut să spuneti " cu excepția certificatului ADR"?
      Trebuie făcut un act notarial pentru fiecare act în parte sau se poate face o imputernicire pentru ridicarea tuturor actelor( card tahograf + atestate )?

      Ștergere
    4. 1. La momentul "azi" certificatul ADR se eliberează după mai mult de 15 zile.
      2. O împuternicire pentru toate documentele eliberate de ARR pe numele titularului.

      Ștergere
  74. Buna seara
    Sunt in italia si am cpc-ul expirat din September ie 2014 , trebuie sa dau din nou examen s.au este ca in italia dupa ce ti.a expirat atestat.ul mai ai la dispozitie 2 ani sa faci cursuri de reactualizare fara examen.???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In RO transportul rutier cu CPC expirat este contravenție. Se poate obține unul nou după o reexaminare.

      Ștergere
  75. buna seara domnule Caragea.voiam sa va intreb daca imi puteti spune un site unde as putea sa rezolv chestionare CPI . mentionez ca pentru obtinerea categoriilor C,C+E mi-a fost de mare ajutor site-ul e-d.r.p.c.i.v.ro va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe site-ul arr.ro - link: http://www.arr.ro/servicii_doc_164_eliberare-atestate_pg_0.htm

      Ștergere
  76. am sustinut examen ptr atestat transport marfa dar inca nu l-am ridicat de la arr. pot sa conduc fara sau este contraventie? am atestatul vechi expirat la mine. in cazul in care ma opreste isctr-ul pot verifica domnii ca am atestat nou? ma aleg cu vreo amenda sau nu?....cu stima si respect...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Colegule amenda este foarte mare,nu poti conduce cu unul expirat !!!!!

      Ștergere
  77. am sustinut examen ptr atestat transport marfa dar inca nu l-am ridicat de la arr. pot sa conduc fara sau este contraventie? am atestatul vechi expirat la mine. in cazul in care ma opreste isctr-ul pot verifica domnii ca am atestat nou? ma aleg cu vreo amenda sau nu?....cu stima si respect...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este contravenție (HG nr.69/2012), nu cred că merită riscul.

      Ștergere
  78. Buna seara! Am dat examen pt atestate marfa si agabaritice in data de 22 august 2015,pt reinnoire deoarece au expirat anul acesta. De asemenea va fi reinnoita si cartela tahografica. Rugamintea pe care o am la dumneavoastra este sa-mi spuneti daca exista un termen limita pentru depunerea cererii de eliberare a documentelor la ARR...din cauza unor probleme personale,inca n-am reusit sa ajung sa platesc pt documente,respectiv sa solicit eliberarea lor. Care este termenul limita? Sau,trebuie sa fac cursul din nou? Mentionez ca am luat examenele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este niciun termen limită! Puteți depune documentele și după 1 an, dar vă veți folosi de certificate numai 4 ani (data examinării este data de început a valabilității). Excepție face cartela tahografică care este valabilă 5 ani de la data prelucrării, după depunerea documentelor necesare.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns!

      Ștergere
  79. Buna seara. Cu un atestat transport persoane , obtinut in romania, se poate opera in strainatate.
    Fac un scurt exemplu : firma romaneasca transport persoane , poate efectua transport de persoane la nivel local in Italia, Germania sau Spania? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atestatul (certificatul de pregătire profesională) este identic și valabil în toate țările UE.
      Referitor la "scurt exemplu" înseamnă la prima vedere cabotaj - este definit clar în legislația CE (Regulamente), dar și la noi (RO), efectuându-se în condițiile precizate.

      Ștergere
  80. Domul Dan , va mulțumesc pentru răspuns.

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua am nevoie de un raspuns urgent daca se poate.....Am permis italian in septembrie am obtinut atestatul de transport in Romania numai ca la intoarcere in Italia la un control mi-au retinut atestatul pentru verificari....a trecut mai bine de o luna oare mai am sanse sa il primesc sau nu este valabil si trebuie sa ma gandesc la o alta solutie Multumesc frumos PS: Sa mai confruntat cineva cu o situatie asemanatoare de ce ARR iti emite un atestat daca nu este valabil? Nu mai inteleg nimic

    RăspundețiȘtergere
  82. Buna ziua am nevoie de un raspuns urgent daca se poate.....Am permis italian in septembrie am obtinut atestatul de transport in Romania numai ca la intoarcere in Italia la un control mi-au retinut atestatul pentru verificari....a trecut mai bine de o luna oare mai am sanse sa il primesc sau nu este valabil si trebuie sa ma gandesc la o alta solutie Multumesc frumos PS: Sa mai confruntat cineva cu o situatie asemanatoare de ce ARR iti emite un atestat daca nu este valabil? Nu mai inteleg nimic

    RăspundețiȘtergere
  83. Despre ce atestat (de transport) este vorba?

    RăspundețiȘtergere
  84. Mentionez ca le-am prezentat dupa toate documentele care atesta ca am facut scoala in Romania si ca ARR mia permis legal sa obtin atestatele...numai ca ei nu imi dau nici un raspuns...Ma gandesc sa vin acasa sa imi convertesc permisul in romanesc sa renunt la rezidenta de aici nu stiu sincer ce sa fac..

    RăspundețiȘtergere
  85. Răspunsuri
    1. Este valabil, pe teritoriul UE, inclusiv in Italia. Trebuie sa vi-l returneze.

      Ștergere
  86. Buna ziua. Am dobandit categoria C pe 28oct. a.c. am dat proba teoretica CPI marfa si urmeaza sa dau proba practica CPI marfa. Mai am doua sedinte de pregatire practica pentru cat. E. Un prieten mi-a spus sa aman proba practica practica de CPI marfa pana la obtinerea cat. E altfel atestatul de marfa va fii valabil doar pentru cat C. Este adevarat? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie să amânați proba practică CPI, ci doar să depuneți documentele pentru eliberarea certificatului la ARR după ce primiți (prin poștă) permisul de conducere nou, cu categoria E, deoarece seria permisului se înscrie în certificatul de pregătire profesională pentru transportul de mărfuri, inclusiv toate categoriile deținute.

      Ștergere
  87. Buna seara am o intrebare,eu am primit cartela ADR, da de ce nui model EUROPEAN.

    RăspundețiȘtergere
  88. Modelul de certificat ADR eliberat în România este cel utilizat în UE (unic).

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna ziua atestatul profesional romanesc sa expirat din 2oo9 si atestatul ADR din 2005 cum pot sa le renovez in spania permisul de conducere BCE il am din 1990 si la m schimbat in spaniol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă e vorba de reînnoire, acestea sunt prevederile din RO. Pentru Spania nu le cunosc, interesați-vă acolo.

      Ștergere
    2. Pentru reinoire se fac iar cursuri MULTUMESC Frumos

      Ștergere
  90. Da de ce pe modelul de certificat ADR nu este semnul UE da pe CPC,TAHOGRAF este

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acordul ADR se aplică peste tot în lume, nu numai în Europa. Acest model de certificat este obligatoriu pentru toți semnatarii Acordului (din cele 2 Americi, Asia, etc.). De ce ar trebui să aibă sigla UE?

      Ștergere
  91. Buna seara! Am si eu citeva intrebari la care as dori sa aflu raspunsul:
    1. Cum pot sa aflu daca eate gata permisul de conducere ( am depus actele pe 17 noiembrie curent)?
    2. Unde pot sa fac cursurile specifice pentru a primi CPC( Iasi)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Permisul de conducere vi se trimite acasă, prin poștă.
      2. Lista CPPTR este pe site-ul MT, dar vă puteți interesa la sediul Agenției ARR Iași, unde ar trebui să fie afișate. Sau căutați pe Internet...

      Ștergere
    2. Multumesc de raspuns dar am uitat sa specific sunt din Republica Moldova.

      Ștergere
  92. Am depus actele pt cpi marfa in data de 2.12.2015 cam pe ce data ar trebui sa fie gata mi-au zis 30 de zile se poate sa dureze asa mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Termenul prevăzut în Ordinul de ministru este de 15 zile. De obicei, după 2 săptămâni este gata și se poate elibera.

      Ștergere
  93. Buna ziua am si eu o intrebare,daca am card CPC marfa si persoane(expirat) dar permisul de conducere a fost anulat si redobandit in 2013 trebue sa fac CPI sau CPC?

    RăspundețiȘtergere
  94. 1.Dupa depunerea documentelor trebuia sa-mi dea vreo dovada ceva ?
    2.Mie mi-au cerut chitantele in original si nu mi-au dat niciun numar de inregistrare. As putea sa am probleme cand merg sa ridic atestatu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred. Citiți notă (finalizare) - se aplică din 7 decembrie a.c.

      Ștergere
    2. Va multumesc. Sa inteleg ca nu vor fi probleme la ridicarea atestatului ? Si inca ceva, stiti cumva daca in momentul in care imi v-a sosi atestatul ma vor anunta cei de la ARR sau trebuie sa merg eu sa intreb ?

      Ștergere
    3. Nu vă va anunța nimeni. Trebuie să mergeți să-l "ridicați" după perioada care vi s-a precizat la depunere.

      Ștergere
  95. Buna ziua,
    am obtinut CPC romanesc, detin b, c, e; a trebuit sa preschimb permisul din ro in uk pentru ca nu doreau sa ma angajeze (diferenta dintre punctele penalizare si durata lor pe permis) iar acum am alta problema: pe atestatul cpc am trecuta o singura categorie, respectiv C+E si angajatorul nu imi da voie sa conduc Class 1 (Cap tractor+remorca) pentru ca nu este trecuta pe atestat.
    intrebarea mea este: s-a strecurat o greseala de la arr cand s-a printat cardul sau nu?
    Eu stiu ca daca este trecut C+E, poti conduce fara probleme Cap tractor+remorca.
    Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu CE se poate conduce un autotractor + semiremorcă. Nu știu ce înseamnă "Class 1", dacă e vreo reglementare internă, specifică pentru britanici. Angajatorul are dreptul să impună reguli specifice in compania sa.

      Ștergere
  96. Class 1 inseamna autotractor + semiremorca
    Class 2 inseamna camion rigid (fara articulatie)
    Intrebarea mea era, de fapt: daca cei de la ARR mi-au completat corect atestatul, deoarece pe spatele acesteia am trecuta doar categoria CE. La celelalte (C1, C, C1E) nu este trecut nimic.
    Iar cei din Anglia s-au uitat pe atestat iar la Categoria C este trecut Cap tractor + semiremorca. Asta in conditiile in care pe permis sunt trecute toate categoriile (B,BE, C, C1, C1E, CE)
    Nu stiu cum as putea sa va uploadez o poza cu atestatul.

    RăspundețiȘtergere