21 iulie 2012

ALCOOLUL – LUBRIFIANT INTELECTUAL


     Când ai de rezolvat o problema complicata, dacă deschizi o bere poate fi ajutorul dorit. Un studiu surprinzător al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois arată că alcoolul îmbunătățește aptitudinile de rezolvare a problemelor. Cercetarea condusă de profesorul Jennifer Wiley arată că amețeala mărește capacitatea memoriei, mai exact "abilitatea de a ne aminti un lucru în timp ce ne gândim la altceva".

           0 bere          bere

     Reducând aceasta capacitate, mintea devine predispusă la strategii de gândire colaterală și de găsire a noi soluții. Studiul a arătat că persoanele “amețite” rezolvă cu 40% mai multe probleme decât cele care n-au gustat alcool, iar în cazul testelor la care au fost supuși răspunsul l-au dat mai repede, în 12 secunde, comparativ cu 15,5 secunde cât a durat răspunsul non-alcoolicilor. Se face precizarea că nici unul dintre subiecți nu a depășit alcoolemia de 0,70 grame/litru, valoarea permisă în majoritatea țărilor. (Starea de beție corespunde unei valori de peste 1 g/l; valorile alcoolemiei variază în funcție de mai mulți factori: gradul alcoolic, cantitatea ingerată în raport cu vârsta şi cu greutatea corporală a subiectului, momentul ingestiei - pe nemâncate sau în cursul unei mese - şi natura alimentelor ingerate în acelaşi timp cu alcoolul, sexul şi starea de sănătate a subiectului; în medie, 3 pahare de vin roşu sau 2 pahare de băutură mai alcoolizată sunt suficiente pentru a creşte nivelul alcoolemiei dincolo de 0,50 grame la litru).
     "Ideea este că dacă suntem prea concentrați,  acest lucru ne poate știrbi capacitatea de a găsii soluții creative și starea de atenție flexibilă, necesare pentru rezolvarea rapidă a problemei”, a declarat cercetătoarea.
     Așadar, alcoolul era cunoscut ca un lubrifiant social, iar acum a devenit și un lubrifiant intelectual.

                                                                                                                    Sursa: gizmodo

______________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți și:
                                                                                                       By Dan Caragea; Constanta; Romania

Un comentariu: