3 septembrie 2013

STUDENȚIE LA EXTREME

     Universitatea din Liberia, un stat cu circa 4 milioane de locuitori din vestul Africii, a anunțat că nici unul dintre cei aproximativ 24 000 de candidați nu au trecut testul de admitere. Viitorii studenți au plătit fiecare câte 25 de dolari taxa de admitere, dar nu au obținut nota de trecere la test. Pentru mulți, vestea a fost greu de crezut, unii dintre elevi s-au revoltat și chiar ministrul Educației a exprimat îndoieli cu privire la rezultate, declarând că “este un fel de crimă în masă”, dar purtătorul de cuvânt al universităţii a subliniat că instituţia îşi menţine decizia şi că nu va fi influenţată.

Universitatea din Liberia

     De vină ar fi lipsa de entuziasm şi lipsa unor cunoştinţe de bază de engleză, limba oficială a ţării. De altfel, preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a admis recent că sistemul educaţional este în continuare „la pământ”, fiind nevoie de multe îmbunătăţiri. Una dintre marile probleme este lipsa materialelor didactice de bază şi, de asemenea, profesorii sunt adesea slab pregătiţi. Cu toate acestea, nu s-a mai întâmplat niciodată ca toţi candidaţii care s-au înscris la teste să pice examenul de intrare la facultate. Astfel, nu va exista nici o grupă nouă de studenţi pentru anul universitar care va începe.
     Incidentul ar putea avea rădăcini în istoria zbuciumată a țării, care s-a confruntat cu  două războaie civile dezastruoase între 1986 și 2003, în care au fost uciși sute de mii de oameni. Într-un mediu în care mai mult de jumătate din populație trăiește încă în sărăcie, iar rata șomajului este extrem de ridicată, educația va fi cheia pentru creșterea pe termen lung, mai ales că mai mult de 60 la sută din populație este sub vârsta de 30 de ani.

Universitatea din Liberia 1

     Interesant este că supravegherea examenului din acest an a fost condusă de James Dorbor Jallah, un contractant privat care a fost angajat de către universitate pentru a răspunde preocupărilor cu privire la corectitudine și integritate. El a declarat că testul nu a fost schimbat în mod semnificativ față de anul trecut, dar s-a concentrat numai pe abilitățile candidaților, eliminând mita, conexiunile și influențele sociale folosite pentru examenul de admitere.
     Mă întreb acum ce s-ar fi întâmplat dacă doar un candidat ar fi luat examenul de admitere. Și mai mă gândesc ce bine (corect) ar fi dacă examenele și testele importante de la noi, din orice domeniu de activitate, ar fi supravegheate și administrate de instituții private, independente, din alte țări. În schimb sunt sigur că dacă situația asta ar fi fost la o universitate din România, Guvernul ar fi intervenit prompt, cu “măsuri concrete de remediere”, pentru a asigura continuitatea învățământului, dar de proastă calitate. Nu ne comparam noi cu Liberia, dar consider că este o lecție de integritate și moralitate pe care trebuie să o salutăm și apoi să o respectăm noi, românii.

Country
  Liberia 
   Romania
Leader

President: Ellen Johnson Sirleaf

President: Traian Băsescu 
Population
3 989 703
20 790 479
Life Expectancy
57,810 years
74,450 years
Capital City
Monrovia
Bucharest
Largest city
Monrovia (population: 939 524)
Bucharest (population: 1 877 160)
Human Development Index
0,364
0,825
GDP per capita
$700 US
$12800 US
Literacy Rate
57,5%
97,3%
Corruption Perception Index
2,4
3,8
Percentage of Women in Parliament
13,8%
9,6%
Unemployment Rate
85,000%
6,500%
Death Penalty
Abolished in practice
Abolished
Political System
republic
republic
Religions
Christian 40%, Muslim 20%, indigenous beliefs 40%
Eastern Orthodox (including all sub-denominations) 86,8%, Protestant (various denominations including Reformate and Pentecostal) 7,5%, Roman Catholic 4,7%, other (mostly Muslim) and unspecified 0,9%, none 0,1% (2002 census)
Languages
English 20% (official), some 20 ethnic group languages, of which a few can be written and are used in correspondence
Romanian 91% (official), Hungarian 6,7%, Romany (Gypsy) 1,1%, other 1,2%
Exports
rubber, timber, iron, diamonds, cocoa, coffee
machinery and equipment, textiles and footwear, metals and metal products, machinery and equipment, minerals and fuels, chemicals, agricultural products
Military Budget as percentage of GDP
0,800%
1,900%
Location
Western Africa, bordering the North Atlantic Ocean, between Cote d'Ivoire and Sierra Leone
Southeastern Europe, bordering the Black Sea, between Bulgaria and Ukraine
Area
111 369 km 2
238 391 km 2
Coastline
579 km
225 km
Climate
tropical; hot, humid; dry winters with hot days and cool to cold nights; wet, cloudy summers with frequent heavy showers
temperate; cold, cloudy winters with frequent snow and fog; sunny summers with frequent showers and thunderstorms


______________________________________________________________________________________________________

      Cu un clic, vizualizați neapărat și : 
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu