27 mai 2014

BUSOLA CUANTICĂ

     Astăzi, metodele de identificarea a unei locații de pe Pământ se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi Global Positioning System (GPS). GPS-ul, deși unul dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, are o serie de limitări şi, mai ales, se bazează pe sateliți lansați în spațiu. În februarie a.c., SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, este supraîncărcat şi că este extrem de vulnerabil la atacuri.
     De aceea, numeroase guverne doresc să dezvolte o alternativă la sistemele de navigare prin satelit. Marea Britanie construieşte un sistem terestru cu antene ce va servi ca variantă de rezervă la GPS. Coreea de Sud construieşte un sistem similar în urma atacurilor nord-coreene ce au dorit blocarea GPS-ului. Ministerul Apărării din Marea Britanie investeşte milioane de lire sterline pentru a obţine cea mai importantă tehnologie din istoria navigaţiei: un dispozitiv ce poate detecta orice locaţie de pe glob fără a fi detectat şi fără a putea fi sabotat.

busola cuantică

     Oamenii de ştiinţă de la Porton Down şi de la National Physical Laboratory cred că se află la circa 3-5 ani distanţă de conceperea unei „busole cuantice” ce ar putea să localizeze pe baza efectelor subatomice ale câmpului magnetic al Pământului. „Nu există în fizică nici un element care să poată fi folosit, având în vedere cunoștințele pe care le avem astăzi, pentru a deregla un astfel de dispozitiv cuantic”, a explicat Bob Cockshott de la NPL. La un nivel elementar, această tehnologie de navigare cuantică  funcţionează prin super-răcirea ionilor capturaţi şi reducerea efectului radiaţiei externe, astfel încât aceştia să fie sensibili doar la fluctuaţiile electromagnetice produse de Pământ. Prin măsurarea influenţei acestor fluctuaţii asupra particulelor, oamenii de ştiinţă vor putea să urmărească cu precizie extremă mişcarea unui obiect sau a unui om în funcție de ionii captaţi.
     Tehnologia, ce nu are nevoie de sateliţi sau de alte puncte fixe de referinţă precum stâlpii radio sau de comunicații, este de interes pentru toate armatele lumii, deoarece ar evita limitările sistemelor de navigaţie spaţiale. Armata britanică doreşte să folosească această nouă tehnologie pe submarinele nucleare, ce au nevoie să navigheze în secret şi cu acurateţe, fără a comunica cu lumea exterioară. Chiar şi cele mai sofisticate sisteme de navigaţie pot produce inexactităţi care pot ajunge şi la 1 kilometru pe zi în cazul submarinelor (GPS-ul nu funcționează sub apă, iar stabilirea poziției se poate face doar la suprafață). Un “compas” cuantic ar reduce, se pare, această inexactitate la doar un metru.

busola cuantică 1

     Deşi alte ţări, mai ales SUA, desfăşoară cercetări similare, Marea Britanie este un lider în acest domeniu. Nokia, Hitachi şi Toshiba sunt alte câteva dintre companiile cu laboratoare de cercetare cuantică. În anul 2013, cancelarul Marii Britanii a alocat 270 de milioane de lire sterline pentru cercetări asupra tehnologiilor cuantice, pentru o perioada de cinci ani. De asemenea, oamenii de ştiinţă afirmă că tehnologia ar putea avea şi aplicaţii civile, ca şi GPS-ul, având potenţialul de a ajunge în cele din urmă să fie folosită şi pentru telefoanele inteligente (hărțile Google ar putea fi accesate cu o busolă-cip cuantică prin anul 2019).

busola cuantică 2

     Până acum, cercetătorii au conceput un sistem de navigare cuantică de dimensiunile unei cutii de 90 de centimetri lungime. Acum, obiectivul este miniaturizarea acestui dispozitiv astfel încât să poată fi folosit şi de soldaţi, şi nu doar de submarinele nucleare şi de navele marinei britanice. “Cred că primul prototip ar putea fi gata în trei până la cinci ani, deoarece dispozitivul nu este încă independent de spaţiu”, a declarat un alt cercetător într-un comunicat de presă.
     Exploatarea mecanicii cuantice care stă la baza legilor naturii, a oferit deja lumii o multitudine de noi tehnologii, inclusiv semiconductori, microprocesoare, lasere, energie nucleară, camere termice și camere digitale.

Sursa : Mail Online

______________________________________________________________________________________________________

     Cu un click, citiți și :
______________________________________________________________________________________________________

     By Dan Caragea; Constanța, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu