27 martie 2018

INFORMAȚIILE FALSE CIRCULĂ MAI RAPID ONLINE


     Un studiu nou publicat săptămâna trecută în revista Science a ajuns la concluzia că informațiile false circulă mai rapid în mediul online decât informațiile adevărate. Informațiile false („fake news”) sunt, în medie, răspândite mai rapid și mai mult decât cele adevărate, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), realizatorii studiului.


     Pentru a distinge în mod eficient între informațiile adevărate și false, echipa de cercetători s-a bazat pe munca a șase organizații independente de verificare a faptelor. Cercetarea a acoperit perioada 2006-2017 și a analizat 126.000 de informații, false și adevărate, distribuite pe Twitter de peste 3 milioane de persoane, de peste 4,5 milioane de ori. În medie, informațiile adevărate au nevoie de un timp de șase ori mai mare decât informațiile false pentru a ajunge la 1.500 de persoane, potrivit analizei. Dar decalajul este chiar mult mai mare pentru informațiile cu conținut politic față de alte tipuri de informații, cum ar fi cele legate de terorism, dezastre naturale, știință, legende locale sau știri financiare. Iar pentru această diferență sunt responsabili utilizatorii de internet, ci nu programele bot.

     Notă: programele bot pentru rețelele de socializare creează profiluri false de utilizatori copiind imagini și informații de pe Internet. După crearea contului, programul bot începe să trimită solicitări de prietenie, profitând de dorința oamenilor de a fi populari. Mai toată lumea vrea să aibă cât mai mulți prieteni și foarte mulți utilizatori vor accepta o solicitare de prietenie chiar dacă nu cunosc persoana care o trimite. Pe această tactică se bazează programele bot pentru a se răspândi.

     Această propensiune pentru răspândirea informațiilor false este legată în principal de noutatea lor și de capacitatea de a surprinde cititorii într-o măsură mai mare decât informațiile adevărate. Dar, totodată, conturile de Twitter care publică informații false au în medie mai puțini abonați, urmăresc mai puține alte conturi și nu sunt așa de active ca cele care publică informații adevărate.

     Parafrazând un aforism sau un proverb românesc celebru, minciuna are picioare scurte, se poate spune că minciuna are picioare lungi pe Internet deoarece evenimentele negative ne interesează mai mult și informațiile false circulă mai rapid decât cele reale.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu