2 aprilie 2018

INTELIGENȚA SE POATE MĂSURA PRINTR-UN TEST ADN


     Oamenii de știință au demonstrat în premieră că inteligența poate fi evaluată printr-o simplă studiere a ADN-ului. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și de la Universitatea Harvard au realizat cel mai amplu studiu de până acum care a analizat baza genetică a inteligenței și au descoperit sute de gene noi care influențează capacitatea creierului și determină IQ-ul unei persoane. Ei au studiat datele genetice de la peste 240.000 de persoane și au identificat 538 de gene asociate cu inteligența.

     Pe lângă faptul că studiul nostru a identificat un număr mare de gene asociate cu inteligența, de asemenea, am putut estima inteligența, în cadrul unui alt grup, doar pe baza ADN-ului participanților, a declarat dr. David Hill, specialistul care a condus cercetarea. Totodată această cercetare, publicată în jurnalul Molecular Psychiatry, sugerează că oamenii inteligenți sunt mai înzestrați din punct de vedere biologic. Aceleași gene care influențează inteligența sunt asociate și cu alte procese biologice, cum ar fi durata vieții. Se știe că oamenii inteligenți trăiesc mai mult, dar până acum această asociere se baza doar pe cauze sociale, precum avantajele unei educații mai bune care conduc la obținerea unui loc de muncă mai bine plătit, care implică un nivel de trai mai bun, o viață mai sănătoasă și bineînțeles mai lungă. Cu alte cuvinte, studiul relevă că inteligența și sănătatea, respectiv speranța de viață, sunt strâns legate deoarece sunt influențate parțial de aceleași gene.


     Studii anterioare au sugerat că un anumit procent din coeficientul de inteligență este moștenit, iar restul este dobândit prin educație și relații sociale. Alte estimări au fost rezultatul cercetărilor efectuate pe gemeni identici cu același ADN și au tras concluzia că orice diferențe de IQ dintre aceștia trebuie să fie genetice. Dar până acum nimeni nu luase în calcul aceste gene ale inteligenței. Descoperirea lor ar putea, printr-un test ADN, măsura gradul de inteligență al strămoșilor, ajuta medicii să diagnosticheze declinul funcției cognitive sau permite copiilor cu aptitudini înnăscute să primească o educație specifică, personalizată, pentru a le dezvolta și mai mult inteligența.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu