20 decembrie 2012

LAMPA GRAVITAȚIONALĂ

     Știați că în prezent există peste 1,5 miliarde de oameni în lume care nu au acces la rețeaua electrică? Aceste persoane se bazeze, în schimb, pe combustibili derivați din petrol (gaz, petrol lampant, kerosen, etc.) pentru iluminarea locuințelor, după ce soarele apune. O companie britanică speră să aducă lumină electrică pentru aceste persoane.

lampa gravitationala
    Lampa gravitațională (Gravity Light) este o abordare nouă și revoluționară pentru stocarea energiei și crearea de lumină. Este nevoie de doar 3 secunde pentru a ridica o greutate și a avea, apoi, timp de 30 de minute, lumină, gratuit. Sau aproape gratuit, pentru că, dacă lampa se va produce în serie, costul țintă pentru ea va fi mai mic de 5 $, susțin inventatorii. Lampa gravitațională folosește un sac (umplut cu nisip, pietriș, nămol, etc.) pentru a trage treptat o bucată de frânghie printr-un mecanism gen dinam, care generează energie electrică pentru a alimenta un LED.

SONY DSC
      Banca Mondială estimează că 780 de milioane de femei și copii inhalează fumul emanat prin arderea produselor petroliere în locuințe, fum care echivalează cu fumatul a 2 pachete de țigări în fiecare zi. În țările în curs de dezvoltare, 60% dintre adulții de sex feminin suferă de cancer pulmonar, cu toate că sunt nefumători. Fumul, de asemenea, provocă infecții oculare și cataractă, iar arderea petrolului este foarte periculoasă: 2,5 milioane de oameni pe an, numai în India, suferă arsuri grave de la lămpi cu petrol care s-au răsturnat. Utilizarea combustibililor pentru iluminare reprezintă 10 până la 20% din venitul gospodăriei. De asemenea, doar arderea combustibililor pentru iluminat, produce anual 244 milioane de tone de dioxid de carbon.

lampa gravitationala 2

     Lămpile electrice de sine stătătoare sunt o altă soluție, fiind disponibile pe scară largă ca modele. Veriga slabă sunt bateriile, deoarece acestea sunt scumpe și se deterioreze prin utilizarea de-a lungul timpului. La o lampă ieftină cu un acumulator reîncărcabil, o treime din preț este pentru acumulator, care va trebui înlocuit la câțiva ani. Lampa gravitațională nu are baterii sau acumulatori și este complet curată și verde.
      Energie solară poate fi răspunsul la aceste probleme pentru țările în curs de dezvoltare. Dar, panourile solare produc energie electrică doar atunci când soarele strălucește, astfel încât energia trebuie să fie stocată într-o baterie pentru a produce lumină atunci când  este întuneric. Cantitatea de energie stocată depinde de dimensiunea panoului, dimensiunile bateriei și, bineînțeles, cât de mult strălucește soarele. Proiectele de utilizare a energiei solare pentru iluminat în țările în curs de dezvoltare se răspândesc  lent, deoarece costul este prea mare pentru persoanele fizice, astfel încât instalațiile  trebuie să fie cumpărate de către comunități.

lampa gravitationala 3

     Un avantaj major, este faptul că becurile cu LED-uri nu atrag țânțarii, așa cum o fac  becurile convenționale. Deoarece nu există costuri de funcționare după achiziția inițială, care este la un preț redus, lampa gravitațională are potențialul de a ridica puțin oameni din sărăcie, să  le permită în viitor să folosească banii pe care i-au economisit ca să cumpere sisteme de iluminat, declară inventatorii. Cu Gravity Light, este nevoie de doar câteva secunde pentru a ridica greutatea, ceea ce creează suficientă energie pentru o jumătate de oră de lumină de, ori de câte ori este nevoie.
     Lampa gravitațională poate fi folosită și pentru reducerea consumului de energie electrică în zonele mai puțin folosite sau folosite pentru o perioadă scurtă de timp.

SONY DSC

     Compania are promisă o finanțare pentru fabricarea a 1.000 lămpi prin gravitație pentru producerea luminii, care vor fi distribuite gratuit în comunitățile sărace din Africa și India.

      Urmăriți și o demonstrație video:

Lampa gravitațională
 
Sursa : Indiegogo.com
______________________________________________________________________________________________________

      Cu un click, citiți neapărat și :
______________________________________________________________________________________________________

                                                                                            By Dan Caragea; Constanta; Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu