Un nou studiu a constatat există în jur de 10 milioane de bacterii pe un centimetru pătrat al unui burete de bucătărie şi un milion de bacterii pe un inch pătrat pe un prosop de bucătărie. Studiul a fost făcut în 180 de case din 9 tari: Australia, Canada, Germania, India, Malaiezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA.
Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, conduce studii privind modul în care bolile sunt transferate prin intermediul mediului. El a declarat pentru BBC că ar trebui să fim îngrijorați de cât de multe bacterii se găsesc pe articolele de uz casnic, cum ar fi bureții (care sunt de 200.000 ori mai murdari decât un scaun de toaletă), cârpe de vase și pungi reutilizabile de cumpărături. Scaunul de toaletă este unul dintre cele mai curate lucruri din case din punct de vedere al micro-organismelor. Atunci când vine vorba de germeni, tocarea legumelor pe un scaun de toaletă ar fi mai igienică decât pe un tocător de bucătărie, au susținut oamenii de știință. Ei au avertizat: "Ar fi bine să folosiți un burete pentru spălat sau pentru ștergerea alimentelor de pe diferite suprafețe din bucătărie, dar niciodată să nu-l folosiți pentru a șterge o farfurie curată.”
Cu toate că unele bacterii sunt inofensive, experții au găsit pe bureți, pe cârpe şi pe tocătoarele de bucătărie o bacterie, numită Campylobacter, care poate provoca paralizie. "Ea nu afectează gândirea sau sentimentele, dar se poate răspândi la nervii periferici ai creierului şi să afecteze mișcarea, oamenii pot fi efectiv paralizați. În majoritatea cazurilor, paralizia nu este definitivă, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.”, a declarat profesorul Pennington de la Agenţia de Protecţie a Sănătăţii (Health Protection Agency) din Marea Britanie.
Cu toate că bureții şi prosoapele de bucătărie s-au dovedit a fi nesatisfăcători sau inacceptabil de murdare în 36% dintre case, pe primul loc, din punct de vedere al concentrației de bacterii, sunt garniturile de la baie (70%), iar pe al doilea interioarele frigiderele (40%), unde bacteriile erau însoțite şi de mucegai.
Sfaturile Agenţiei de Protecţie a Sănătăţii:
- toate cârpele, bureţii şi prosoapele ar trebui să fie spălate la peste 60°C pentru a ucide germenii sau ar trebui dezinfectate în mod regulat. O alternativă ar fi să utilizaţi şerveţele antibacteriene de unică folosinţă pentru a descuraja răspândirea bacteriilor;
- mâinile, fiind principala cale de transmitere a germenilor în timpul de preparării produselor alimentare, evitați să atingeţi obiectele de uz casnic din bucătărie cu mâinile murdare;
- curățați şi dezinfectați toate suprafețele de lucru din bucătărie cu spray-uri antibacteriene şi prosoape de unică folosință;
- igiena casei este esenţială prin dezinfectarea tuturor suprafeţelor care sunt în mod regulat atinse: mânere, robinete, întrerupătoare, capace, etc. ajutând la reducerea răspândirii germeni şi microbilor.
Sursa : Daily Mail
Se numește “Fiore di Cristallo", costă numai 1,6 milioane de dolari americani și este cea mai scumpă bucătărie din lume. Este deosebită, chiar fascinantă prin preţuri: candelabru din cristale Swarovski – valoare 42 000 dolari, masă din cristal – 58 750 dolari, frigider – 7 960 dolari, cuptor – 10 900 dolari, espresor cafea – 2 750 dolari, etc. Camera de lux pentru gătit are pereți lucrați manual din cupru şi robinetele îmbrăcate în cristale. Oare este mai septică?
_____________________________________________________________________________________________________
Cu un click, citiți și :
- Germeni și microbi la restaurant
- 5 invenții utile
- Încercări în gastronomie
- Clubul exploratorilor
- Brânză pe gustul tuturor
- Zahăr în mâncare
- Penis de pui cu garnitură
- Torturi și prăjituri dezgustătoare
- Invazia furnicilor nebune
- Mâncare mortală
- O plantă hibrid: roșie și cartof
- Mărul arctic
- Fructe necunoscute la noi
- Renunțăm la farfurii?
- Restaurante unice
- Să mâncăm împreună!
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanta; Romania
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu