În spiritul aventurii culinare, dacă vreți să înlocuiți morcovii, cartofii, salata verde sau țelina cu alte legume exotice, necunoscute la noi, sper că această listă vă va gâdila un pic pe cerul gurii. Să nu uitam că lumea este plină de rădăcini comestibile, sănătoase și aromate, de plante cu tulpini și frunze, din care nu am gustat decât în mică parte.
Deși această rădăcină colorată a fost cultivată inițial în Anzii din America de Sud, ea este, de asemenea, uneori numită "cartoful (yam) de Noua Zeelanda", datorită popularității sale acolo, după ce a fost introdusă la mijlocul anilor 1800. Oca se găsește mai greu în America de Nord, dar în multe părți din America de Sud este pe locul al doilea, după cartofi, ca suprafață cultivată. Este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și fier. Există mai multe varietăți diferite de Oca, astfel încât aromele sunt diverse, dar, în general, ele sunt mai dulci decât cartofii, unele având chiar arome de fructe. De fapt, varietatea "caise", crescută în Noua Zeelandă are un gust la fel ca fructele cu același nume (vezi a doua imagine).
2. Tiger Nut (Nuca tigru)
Deși au denumirea de "nuci", acești tuberculii sunt de fapt rădăcina unei plante, din familia rogozului, chufa. Ea a fost cultivată inițial în Egiptul antic, iar astăzi este destul de comună în Europa de Sud, în special în Spania. Nucile tigru sunt adesea înmuiate în apă caldă înainte de a fi mâncate și au un gust dulce, de nucă. În Spania sunt utilizate pentru a face horchata, o băutură cu zahăr, cu aspect lăptos. De fapt, băutură poate fi un bun înlocuitor pentru lapte bun, mai ales pentru cei care au intoleranță la lactoză.
3. Romanesco
Această legumă fascinantă, cu un aspect surprinzător, este de fapt o variantă exotică de conopidă. De fapt, spiralele care se găsesc pe romanesco urmează modelul Fibonacci, dacă vreți să vă aduceți aminte de matematică în timpul când o prăjiți. Nu vei fi mai inteligent după ce o mănânci, dar vei devenii probabil mai sănătos, deoarece romanesco este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre și carotenoide.
4. Kohlrabi (gulie)
Rudă cu varza sălbatică, această legumă unică ca aspect este considerată ca fiind unul dintre cele mai sănătoase 150 de alimente de pe Pământ. Ea este foarte frecvent consumată în India și are un rol esențial în dieta Kashmiri. Această plantă este comestibilă în totalitate: poate fi prăjită, din frunze se poate face o salată, iar tulpinile suculente sunt numai bune pentru o gustare cu conținut scăzut de calorii.
5. Salsify (barba-caprei)
Această plantă este asemănătoare cu floarea-soarelui, dar are rădăcina comestibilă, fiind un adevărat festin pentru mulți. Culturile de barba-caprei au fost extrem de populare în Europa și într-o mai mică măsură în Orientul Apropiat, fiind cunoscute, de asemenea, pentru calitățile medicinale deosebite - a fost o considerată în trecut un leac pentru mușcăturile de șarpe. Se poate prepara la fel ca celelalte legume rădăcinoase, dar are un gust cu adevărat deosebit, care este asemănător cu aroma miezului de anghinare.
6. Kai-Lan (broccoli chinezesc)
Leguma aceasta este mai des denumită "broccoli chinezesc", fiind un nutritiv comun, cu frunze verzi, în bucătăria cantoneză. Frunzele sale sunt deosebit de delicioase în orice salată și poate fi servită la orice masă care ar include broccoli în mod normal. De fapt, leguma hibrid broccolini, apărută de câțiva ani, este o încrucișare între broccoli și kai-lan.
7. Sunchoke
Sunchoke este uneori numit "anghinare de Ierusalim", deși nu are nici o legătură specifică cu orașul sau chiar cu acea parte a lumii, fiind originar din America de Nord, unde este considerat ca o legumă exotică locală. Având o capacitate de creștere extrem de ușoară, ea poate fi folosită ca un substitut, cu amidon mai puțin, pentru cartofi. De asemenea, are un mare potențial în obținerea băuturilor alcoolice, deoarece alcoolul fermentat din tuberculii plantei este de calitate mai bună decât cel obținut din sfeclă de zahăr.
8. Nopales
Aceste legume delicioase, atât de cărnoase și de suculente, provin dintr-o plantă care cu greu poate fi apetisantă, deoarece este un tip de cactus. Bineînțeles că devin comestibile după ce țepii au fost atent îndepărtați. Este o legumă populară în Mexic și, pentru că este atât de cărnoasă, poate fi o alternativă vegetariană pentru tacos.
9. Maniocul (cassava)
Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava, se găsește în întreaga Americă de Sud, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare (se estimează că oferă cea mai mare cantitate de carbohidrați pentru aproximativ 502 milioane de oameni din întreaga lume). Este deosebit de valoros pentru toleranța sa la secetă, o trăsătură mai puțin frecventă pentru o cultură care provine din zonele tropicale și subtropicale. Totuşi, este dificil de preparat şi chiar toxică dacă procedeul nu este realizat corect.
10. Dulse
Algele marine găsite pe un un țărm nu cred că ar putea fi ceva care să stimuleze pofta de mâncare, dar aceste “legume de mare” numite dulse se pare că sunt o delicatesă. Comune în Atlanticul de Nord, numite "Söl" în Islanda, aceste alge roşii se servesc în orice fel, de la supă la caserole. Sunt o sursă bogată de vitamina B şi fibre şi, totodată, o sursă bună de proteine vegetale. Au fost şi sunt folosite în mod tradițional pentru diverse tratamente, deoarece conțin o mulțime de iod.
11. Yardlong
Aceste păstăi de fasole verde, originare din Asia de Sud-Est, ajung la lungimi de peste 50 de centimetri și se caracterizează print-o creștere extrem de rapidă, care se poate observa cu ochiul liber, zi cu zi. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de fasole chinezească lungă și se pot prepara în același mod ca celelalte alte păstăi de fasole, iar aromele vor fi similare, dar autentic asiatice. Ele sunt o mare sursă de fibre și de vitaminele C și A.
12. Samphire
Uneori numit "sparanghel sau asparagus de mare," Samphire este o legumă extrem de robustă, care crește în locuri în care alte legume nu rezistă: regiuni aride, stâncoase, cu pietre, în mediu sărat, în apropierea oceanului. Poate că, din aceste motive, Samphire este considerată o garnitură perfectă pentru mâncărurile din peşte. În Anglia se folosește în salate de secole. Fiind o plantă foarte rezistentă, chiar a fost investigată ca o potențială sursă de biodiesel.
_____________________________________________________________________________________________________
Cu un click, citiți și :
- Murdărie de bucătărie
- Germeni și microbi la restaurant
- Clubul exploratorilor
- Încercări în gastronomie
- Brânză pe gustul tuturor
- Zahăr în mâncare
- Penis de pui cu garnitură
- Torturi și prăjituri dezgustătoare
- Mâncare mortală
- O plantă hibrid: roșie și cartof
- Mărul arctic
- Fructe necunoscute la noi
- Renunțăm la farfurii?
- Să mâncăm împreună!
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu