2 august 2015

SEMNE PENTRU TOALETĂ DIN LUMEA LARGĂ

     Este cunoscut că toaletele publice au existat înainte de secolul al XVI-lea, primele toalete fiind utilizate în mod obișnuit în Roma antică, de multe ori în apropierea sau ca parte a băilor publice. Cu toate acestea, WC-urile publice au fost rare în Evul Mediu, cu doar câteva atestări: în Frankfurt (1348), în Londra (1383) și în Basel (1455), oamenii făcându-și nevoile pe oriunde se putea. Pe la 1550 s-a interzis folosirea curțile palatelor regale pentru satisfacerea necesitaților fiziologice, ceea ce a însemnat o adevărată pacoste pentru plebe. Versiunea modernă a toaletelor publice apare pentru prima dată la Londra, în anul 1851. Din păcate, au mai trebuit încă cinci ani până ce hârtia igienică fost pusă în vânzare pentru prima dată în Statele Unite.

    Cuvântul folosit după anul 1893 pentru a descrie confortul unei ușurări pentru gentlemanii care se plimbau în parcul St. James a fost „urinal”, fără să existe un simbol aparte. Semnul (simbolul) pentru toaletele din zilele noastre este o pictogramă stilizată care reprezintă un bărbat și o femeie. Aceste imagini primare sunt, de fapt, arhetipuri, care sunt înțelese intuitiv, fără a fi nevoie de cuvinte care să le însoțească.

     Observație: WC este un acronim pentru “water closet”, dar și pentru “welcome”.

     Exemplele de mai jos de semne pentru toaletă din diverse locuri din lume dovedesc încă o dată că imaginația omenească nu are limite. Nu știu dacă o să vă încânte, dar sunt cel puțin amuzante, la fel ca și pisoarele. Ordinea este alfabetică, după țările de proveniență.

Australia


Bora Bora


Brazilia


Canada


Cehia


China


Columbia


Coreea de Sud



Danemarca


Emiratele Arabe Unite


Elveția


Estonia


Finlanda


Franța



Germania





Hong Kong


Indonezia



Iran


Irlanda


Italia 


Japonia


Malaezia


Marea Britanie





Mexic


Noua Zeelandă


Olanda


Portugalia



Scoția



Serbia


Singapore


Slovenia


Spania





SUA




Suedia


Taiwan




Thailanda


Turcia


Ungaria


Simboluri pentru toaletă în locații nedepistate












Un comentariu: