Probabil că nu v-ați întrebat niciodată de ce biscuiții au
găuri. Explicația este simplă și ține de procesul de fabricație, așa cum am
explicitat mai jos.
Biscuit este un termen folosit pentru
o varietate de produse alimentare bine deshidratate prin coacerea unui aluat.
Cuvântul biscuit este derivat din limba latină: bis (de două ori) și coctus
(copt, gătit), adică de două ori la cuptor. Biscuiții simplii sunt preparați din
făină de grâu, margarină și zahăr, iar biscuiții superiori conțin de obicei unt,
miere, cacao, creme, esențe, arome și multe alte ingrediente. Primii biscuiți
erau grei, uscați și neîndulciți. Erau mai degrabă un fel de pâine fiartă, apoi
răcită în cuptor, dar au fost o formă de subzistență simplă pentru cei mai
săraci. Biscuiții de astăzi sunt tari sau moi, dulci, sărați, cu arome, cu
creme, cu gemuri, cu glazură, tip sandviș, cu brânzeturi sau legume sau chiar
digestivi.
Deloc surprinzător, găurile din biscuiți nu au rol de
decor și nu reprezintă o carență a procesului de fabricație, ci sunt acolo
pentru un motiv bine întemeiat. În realitate, fără aceste găuri, biscuiții nu
s-ar coace corect. Aceste orificii permit eliminarea aburului în timpul
coacerii. Micile găuri permit biscuiților să rămână plați, în loc să crească
cu acea “burtă”, așa cum o face un aluat normal. De asemenea, aceste orificii
fac ca biscuiții să fie crocanți.
Biscuiții se fac din diverse aluaturi care sunt întinse ca foi. În procesul
tehnologic de fabricație, aceste foi trec peste un mecanism care găurește
aluatul în locuri foarte bine stabilite. Poziționarea și numărul orificiilor din
aluat variază în funcție de mărimea și forma biscuiților. Dacă orificiile sunt
prea aproape unele de altele, vor rezulta biscuiți foarte uscați și grei,
deoarece se elimină prea mult abur. Dacă orificiile sunt prea îndepărtate,
biscuiții se vor umfla și vor forma mici bule la suprafață, lucru nedorit și
neaspectuos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu