Ceapa este alimentul cel mai mult consumat în lume și, de
asemenea, este leguma care este cultivată în cele mai multe țări, mai mult decât
orice altă legumă.
Cu toate acestea, rar primește aprecieri, poate pentru că ne face uneori să
plângem. Scriu aceste rânduri pentru că pe lângă prețuire merită chiar
aplauze.
Trei mici tablete babiloniene de lut, de acum aproape 4000
de ani, fac referire la ceapă și ar putea fi considerate cele mai vechi “cărți
de bucate” cunoscute. Ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură (cu
circa 5.000 de ani în urmă). În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al
vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era
oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai (se
pare că lucrătorii care au construit piramidele au fost plătiți și în ceapă).
Pentru romani ceapa era un element important din alimentația de bază, iar
legionarii romani au răspândit ceapa (“cepula”) în Europa. În secolul al XV-lea
olandezii sunt primii care cultivă diferite variante de ceapă ca formă, culoare
și gust.
Ceapa este produs alimentar omniprezent în lume. ONU
estimează că cel puțin 175 de țări (din cele 195 –
210) cultivă ceapă, de două ori mai mult decât cele car cultivă grâu, cea
mai mare recoltă globală pe suprafața cultivată fiind de ceapă. În zilele
noastre comerțul global cu ceapă este scăzut, pentru că aproximativ 90% din
recolta de ceapă este consumată în țara de origine. Din acest motiv, poate în
multe părți ale lumii, ceapa nu este privită la adevărata sa valoare. China și
India domină producția și de consumul de ceapă uscată: aproximativ 42% din
producția anuală mondială, circa 70 de milioane de tone. Conform datelor
furnizate de ONU în 2011, Libia este cea mai mare consumatoare de ceapă (în
medie 33,6 kg anual/locuitor), urmată de Albania, Tadjikistan, Uzbekistan,
Algeria, România (circa 28 kg), Kazahstan, Ucraina etc.
Britanicii consumă doar 9,3 kg de ceapă, francezii 5,6 kg, iar americanii 10,2
kg anual pe cap de locuitor.
În general ceapa este ținută timp de trei săptămâni la
28°C pentru a se usca și pentru a căpăta culoarea aurie. Apoi, este răcită
treptat până aproape de zero grade. Unsprezece săptămâni după recoltare ceapa va
dori în mod natural să crească și este o cursă contra cronometru pentru a
preveni acest lucru. Deși metoda nu este ieftină, este asigurarea că 90% din
recoltă va putea ajunge la piață. Îmbunătățirile în depozitare și folosirea
unor soiuri din ce în ce rezistente trebuie să asigure păstrarea cepei până la
recolta din anul următor.
Bonus:
-
85% din volumul cepei este apă (în medie);
-
cea mai mare ceapă din lume a cântărit 8,49 kg (Leicestershire, Marea Britanie);
-
consumul de pătrunjel după o masă cu multă ceapă face respirația mai puțin urât mirositoare;
-
ceapa aparține familiei de plante din care face parte și crinul.
-
soiuri de ceapă: galbenă, roșie, albă;
-
100 de grame de ceapă conțin 3 kcal și 1,3 % proteine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu