Mai mult de 7.000 de teste pe întreg teritoriul Uniunii Europene au arătat că aproape 5 % din produsele alimentare etichetate drept carne de vită au conținut de carne de cal, dar nu există nici un pericol pentru sănătatea publică, au declarat oficialii marți, 16 aprilie, la Bruxelles. S-au efectuat 4144 teste ADN pe produse din carne de vită pentru a releva prezența cărnii de cal, 193 de probe, adică 4,66 %, fiind declarate pozitiv. De asemenea, au fost analizate și 3115 probe de carne de cal.
Testele au arătat că fenilbutazona, un medicament anti-inflamator, a fost prezentă în 16 probe, adică în 0,51 % din mostrele analizate. Fenilbutazona este interzisă pentru uzul uman intern, deoarece, în cazuri rare, provoacă efecte secundare severe, dar experți veterinari spun că nu este un risc major consumul de cantități mici din acest medicament în carnea de cal. Rezultatele anunțate marți de Comisia Europeană au avut la bază 7259 teste efectuate de către autoritățile naționale din toate cele 27 de țări din cadrul UE.
"Investigațiile noastre au confirmat că există mai multe produse alimentare fraudate, dar care nu afectează siguranța alimentelor", a declarat Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg, oficial. El a precizat că restabilirea încrederii consumatorilor este un factor vital, care a afectat unii producători și a promis să propună în lunile următoare amenzi dure pentru etichetarea frauduloasă a produselor alimentare. De asemenea, el a promis să elaboreze măsuri "de consolidare a controalelor în lungul lanț al produselor alimentare."
Cârnați fabricați din carne de cal, la o piață în Berlin, Germania
Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii ianuarie, când organizația de siguranță alimentară din Irlanda a anunțat că a descoperit urme de ADN de cal în produsele burger vândute prin supermarketuri britanice și irlandeze. Produsele proveneau de la procesorul irlandez Foods Silvercrest, care ulterior a retras 10 milioane de burgeri de la rafturile magazinelor. Inițial au suspectat un aditiv praf de proteine utilizat pentru burgerii ieftini, importat din Polonia. Ulterior, urme de carne de cal au apărut în restul Europei în produsele congelate de la supermarket-uri, cum ar fi burgeri și lasagna, precum și în carnea de vită proaspătă, în sosurile pentru paste și chiar în produselor din restaurante și în mesele oferite de spitale. Milioane de produse au fost retrase din rafturile magazinelor din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Spania, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia, precum și de la furnizorii de produse alimentare, pentru a testa produsele de carne de vită prelucrate.
Tot marți, în Olanda, o fabrica de prelucrare a cărnii a fost declarată în stare de faliment de către un judecător, iar proprietarul a mers la o altă instanță în încercarea de a opri paralizarea propriei afaceri. Autoritățile olandeze recunosc că cel puțin 50.000 de tone de carne de vită au vândute în Europa, din diverse surse, fără a putea stabili exact și câtă poate conține carne de cal.
_____________________________________________________________________________________________________
Cu un click, citiți neapărat și :
- Casa dinamică
- Top orașe 2012
- Meduza nemuritoare
- La microscop
- Viața la înălțime
- Coca-Cola se diversifică
- Cutia finlandeză
- Manual pentru turiști
- Testamente neobișnuite
- McDonald's
______________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu