Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că zahărul trebuie să fie consumat cu moderație. Dar el se "ascunde" în alimente și băuturi, care ne-ar putea surprinde.
Producătorii de alimente adesea adaugă zahăr suplimentar pentru ca produsele să aibă un gust mai bun. Când grăsimea este scoasă în timpul procesării, de exemplu, adăugarea de zahăr este o practică uzuală. Din această cauză, multe alimente la care ne gândim că sunt sănătoase - cum ar fi iaurtul cu conținut scăzut de grăsime și arome de fructe - pot conține mult mai mult zahăr decât ne dăm seama.
Chiar și gustările conțin zaharuri ascunse: 1 - pâine integrală; 2 – biscuiți cu conținut redus de grăsime; 3 - iaurt cu conținut scăzut de grăsime
Precum sarea, adăugarea de zaharuri poate prelungi termenul de valabilitate a unor produse alimentare, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pâinea și conservele din fructe și legume. Așa am ajuns să mâncăm zahăr de multe ori fără să fim conștienți de acest lucru, uneori mai mult decât corpurile noastre pot procesa.
Alimentele folosite la micul dejun au zaharuri ascunse: 1 – brioșă; 2 – suc de roșii; 3 – foitaj cu ciocolată; 4 – fulgi de porumb glazurați; 5 - baton pentru micul dejun (tipic englezesc)
Iată câteva probleme de sănătate care pot fi cauzate de consumul mare de zahăr:
- diabet
- afecțiuni ale inimii
- afecțiuni ale ficatului
- carii dentare
- stare de spirit proastă
Băuturile nu fac nici ele vreo excepție: 1 - shaker-uri pe bază de lapte; 2 - băuturi gen cola; 3 - băuturi cu aromă și apă; 4 - băuturi energizante; 5 - sucuri din fructe
Zahărul în alimente sau băuturi poate apare în multe diferite denumiri “deghizate”, cum ar fi sucroză (zaharoză), glucoză, fructoză sau miere. Producătorilor de alimente nu li se cere prin lege să înscrie pe etichetele produselor cantitatea de zahăr adăugată și cantitatea de zaharuri naturale. Totuși putem căuta pe o etichetă informații nutriționale și să aflam cât de mare este conținutul de zahăr: "carbohidrați (din care zaharuri)" sau “glucide – din care zaharuri”. De exemplu, băuturile pe bază de cola au în jur de 11 g de zaharuri la 100 ml de produs.
O nevinovată linguriță cu sos conține, de asemenea, zahăr: sos pentru grătar (barbeque); 2 – sos pentru salată; 3 – ketchup; 4 - sos dulce-acrișor
Dacă produsul are mai mult de 15 g de zaharuri total la 100 g sau 100 ml, înseamnă că are un conținut ridicat de zahăr, iar dacă produsul are 5 g de zaharuri total sau mai puțin la 100 g sau 100 ml, înseamnă că are un conținut de zahăr redus.
Sursa : BBC Science
_____________________________________________________________________________________________________
Cu un click, citiți și :
- Murdărie de bucătărie
- Germeni și microbi la restaurant
- Încercări în gastronomie
- Clubul exploratorilor
- Brânză pe gustul tuturor
- Penis de pui cu garnitură
- Torturi și prăjituri dezgustătoare
- Legume puțin cunoscute
- Mâncare mortală
- O plantă hibrid: roșie și cartof
- Mărul arctic
- Fructe necunoscute la noi
- Renunțăm la farfurii?
- Restaurante unice
- Să mâncăm împreună!
_____________________________________________________________________________________________________
By Dan Caragea; Constanța, România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu