O firmă americană din Portland a găsit o soluție pentru un whisky vechi ieftin, creând un instrument foarte simplu prin care gustul unui whisky ieftin, obișnuit, devine delicios, ca a unui whisky vechi, îmbătrânit în butoaie de stejar, în doar 24 de ore. Un whisky fin se distinge de unul ieftin prin perioada de timp în care este ținut în butoaie de stejar și de aceea și-au numit produsul Time & Oak.
Scopul îmbătrânirii whisky-ului în butoaie este filtrarea cu ajutorul lemnului pentru a elimina toxinele, insuflarea unei arome puternice și obținerea unei culori bogate. Butoaiele din lemn sunt eficiente pentru depozitarea whisky-ului, deoarece lemnul este tăiat vertical și capilarele sale nu sunt expuse lichidului. În caz contrar, whisky-ul s-ar infiltra încet în lemn, care ar deveni un fel de sugativă.
Produsul realizat de americani constă de fapt într-o bucată de lemn de stejar, cu muchii, care permit whisky-ul să fie absorbit de lemnul de stejar într-un ritm mult mai rapid. Creatorii acestui articol din lemn numesc această metodă “transpirație accelerată prin capilaritate”. Până la urmă se poate spune că au “reinventat” butoiul de lemn prin eliminarea totală. Astfel, prin accesul la capilarele lemnului, whisky-ul se filtrează mai rapid, accelerându-se procesul de maturare și de reducere a impurităților.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu